Khan и As Orchids Wither – една неповторима вечер, един уникален концерт

12  Септември  2015 година – GrindhouseThe Skate Club.
Khan и As Orchids Wither– няма такъв концерт!

От близо месец не бях посещавала концерт и едвам овладявах тръпките и вълнението ми към приближаващата дата 12 септември. Дата, след която аз останах силно развълнувана, получих невероятна доза нова енергия и вдъхновение, защото всеки концерт ми носи различен заряд и ме прави много по-активна и дейна в своето ежедневие.

Мястото, на което се проведе събитието, беше Grindhouse. Като започнем с леко лутане, докато намерим финалната дестинация, но веднъж намерена, вече не ми изглеждаше толкова сложно. Събитието беше с начален час 19:00 часа и малко по малко към приближаващото време започнаха да идват и феновете на двете групи. Концертът започна малко по-късно, така че имахме време да изпием по нещо и да се настроим на правилната честота, а именно – за куфеенето, което настъпи след като концертът започна.

Khan бяха първи на сцената и от тук нататък ми става все по-трудно да опиша това, което успях да изживея, слушайки ги точно на сантиметри от сцената (а може би в случая – рампата). Тези от вас, които не са ги слушали надали могат да си представят колко силно и емоционално изживяване е когато слушаш истински български фолклор, който да е примесен с тежкото метъл звучене на Khan. Няма такова силно изживяване, всяка песен носеше своя собствен заряд и история, всяка изпята дума докосваше всеки човек от публиката. Марто и Жо за пореден път ни впечатлиха с невероятните си чисти и скрийм вокали, които се допълват по възможно най-хубавия начин. Публиката пееше всяка дума с тях и избухваше на всеки силен момент от песните. Дори погледнато отстрани беше едно неописуемо шоу да гледаш как групата се раздава на своя максимум, а публиката приема всяка една частичка и изригва дори  още по-силно. Това е нещото, което ме вдъхновява, когато ходя по концерти. Именно тази връзка между групата и публиката, а това според мен е най-важното нещо. Групата изпълни всички добре познати парчета, както и тези от дебютното им EP- „Правда“. С изненада за всички от Khan ни представиха и една нова песен, която ще бъде включена в предстоящия им дебютен албум. Песента е озаглавена „Жар“, която носи в себе си историята на един много стар български обичай, а именно – нестинарството.

Сет листът на Khan:

Интро

Пепел

Чума

Гарван

Жертва

Павле

Жар

Буря

Правда

Небе

След силното изпълнение на групата определено ни трябваха няколко минути, дори повече от няколко, за да презаредим и да сме готови за следващото избухване с As Orchids Wither, каквото в действителност беше.

В кратката пауза хората имаха възможност също така да си закупят от мърча на групите, от Khan можеха да се сдобият с изключителните им тениски, а As Orchids Wither предоставиха едноименния си дебютен албум. Надявам се да сте подкрепили бандите, защото наистина го заслужават!

През почивката успях също така да задам няколко въпроса на двамата вокалисти от Khan Жо и Марто, за предстоящия есенен сезон и всичко, което им предстои.

  • След като дадохте старт на есенния сезон, с какви емоции останахте след концерта?

Марто: Доста яко беше, защото не сме правили концерт от доста време. В момента записваме албума и малко сме оставили концертите на по-заден план.

Жо: Дадохме старта, но тепърва има върху какво да работим. В момента сме и в препродукция за дебютния албум, как ще звучи, как трябва да бъде изпипан главно. Доволен съм иначе, имаше хора, които избухнаха с нас още от първата песен.

  • Какво предстои да представите на своите фенове през есента?

Жо: Следващият концерт, който ни предстои, ще бъде през октомври, така че очаквайте в средата на септември да бъде обявен. След това имаме дата за Пловдив, първия концерт на Khan извън София. Има и още няколко дати, по които тече организацията, но с времето ще се изясняват.

Марто: Да, с Khan за първи път ще направим концерт извън София и сме много развълнувани. Отделно през декември замисляме отново да направим концерт тук в Grindhouse с още няколко групи, но е рано още да се говори.

  • Бихте ли издали повече подробности около албума, кога се предвижда да излезе, колко песни ще включва или е още рано да се издава тази информация?

Жо: Не можем да се ангажираме още с дати, но реално погледнато януари или февруари може да очакваме излизането на сингъл и след това малко по-нататък и самото излизане на албума, като той ще включва около 9 песни. Днес изсвирихме една от новите ни песни, също така и песента „Павле ми пее“, която вече сме свирили, но ще бъде част от албума.

Точно когато оползотворих времето, As Orchids Wither тъкмо започнаха и аз се гмурнах през публиката, за да си намеря място да ги слушам. Бяхме толкова добре загрели след Khan, че още от самото начало публиката беше тотално изригнала. Бих използвала и много по-големи думи, бих искала да можех да го опиша много по-добре, но това беше усещане, което можеш да изпиташ единствено ако си там, сред хората и слушаш тези групи. За пореден път групата се представи на своето изключително ниво, страшно енергични и динамични като банда. Мога съвсем спокойно да кажа, че пловдивската сцена е една много добре заредена сцена откъм групи в момента, с един много голям потенциал. Надявам се с всяко идване на As Orchids Wither в София да създават много нови свои почитатели, защото музиката им е много силна. След като бандата изсвири всички парчета от дебютния си албум, успя да вземе и последния дъх на всички присъстващи, като завършиха с емблематичната кавър песен на Savage Ravage – „Кварталният“. Това беше най-лудият завършек, който можеше да ни представят, ха ха.

А ето какво каза Александър Гьошев от групата за предстоящия сезон и техните бъдещи планове:

  • След като дадохте старт на есенния сезон, с какви емоции останахте след концерта?

А: Бяхме доста развълнувани преди и по време на концерта, а след него можем просто да кажем, че бяхме задоволени напълно, което може само да ни радва, защото в същата вечер имаше още няколко събития в Пловдив и София, тоест нещата се получават!

  •  Какво предстои да представите на своите фенове през есента? Работите ли вече върху нови авторски композиции, очаква ли се скоро да бъде представено нещо ново?

А: Подготвяме нов материал и задвижваме едно-две неща, които смея да кажа са доста големи, но повече информация ще дадем след някой друг месец. На 24 октомври ще направим и един концерт с Vendetta, отново тук в Grindhouse. 

С много заряд и хубави емоции, мина супер бързо тази вечер, но винаги когато времето минава добре, то минава бързо и неусетно. Аз останах изключително доволна, въпреки че ще има хора, които ще кажат ти винаги говориш мило, аз говоря мило, защото групите оставят тези емоции в мен.

Благодарности още веднъж на Khan и As Orchids Wither за страхотната вечер, която ни предоставиха и с това приключва репортажа ми от Grindhouse! Пожелавам си и следващите концерти, които посетя, да са толкова силни и толкова вълнуващи, дано всички нас ни очаква един силен есенен сезон!

11921623_10153201650723040_5662675976811331321_n

  1. #1 написан от Анонимен (преди 5 години)

    Много силно представяне на двете банди!!! Благодарности на автора Alice !!!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото