Няма по-универсален начин да завържеш разговор или да разкажеш история… от това да изстреляш две-три общи приказки за времето. А времето претърпя рязък обрат в третата седмица на месец май, защото след почти непоносимите жеги облаците станаха постоянен другар на и без това не особено ясното столично небе. Разбитите плочки често, подобно на коварен капан, крият симпатичната смес от кал и вода и само чакаха да украсят току-що изпраните ни дънки.

[lg_image folder=“2012 year/Kathaarsys – Big 4/Kathaarsys/“ image=“Kathaarsys_06.jpg“ align=“left“ display=“thumb“]Рок бар Fans обаче имаше покрив, и очевидно бе добро скривалище от ръмежа навън. За незапознатите концерт на чужда банда би бил просто допълнителна предпоставка за добро изкарване в компанията на абитуриентки и „сгряващи” питиета, но станалите поне веднъж свидетели на магията KATHAARSYS вече бяха наясно, че в следващите час и половина погледите им трудно биха могли да бъдат откъснати от случващото се на сцената.

Макар и оригинално да са трима, тази вечер испанците излязоха в камерен състав, представен единствено от Марта и Хосе, които са неразделни не само в музиката си, но и в живота. Ударните бяха изцяло програмирани, а отсъствието на оригиналния барабанист имаше и своята положителна роля – двойката беше в центъра на вниманието, а подготвената мултимедия и специалното осветление останаха на заден план, макар и да допринесоха за изживяването.

[lg_image folder=“2012 year/Kathaarsys – Big 4/Kathaarsys/“ image=“Kathaarsys_22.jpg“ align=“right“ display=“thumb“]Вероятно е било трудно на по-праволинейните фенове да свикнат с джазовия подход на Kathaarsys, които още от самото начало разчитаха на нежната симбиоза между пианото и китарата. Без сетлист, без рокендрол пози, дуото с лекота увлече дори почитателите на доста по-различна музика. Дългите и често меланхолични композиции на групата представляват еклектична смес от класическа музика и прогресив, но върху метъл основа. Красивите чисти пасажи постоянно се редуваха с екстремни изблици, като почти британското отношение на банди като My Dying Bride и Akercocke бе сериозно пропито с горещата южняшка кръв и придружаващите я фламенко мотиви. И това всичкото наложено върху студена пост-рок основа (мислете за Полша … да, Riverside!)

От друга страна, взаимодействието между поелата бас китарата Марта и Хосе трудно би могло да се опише с речника на обикновен зрител – от интровертното им изпълнение прехвърчаха почти видими искри, а сценичното им поведение приличаше по-скоро на флирт, дори любовна игра… По начин толкова деликатен, че всяко по-неприлично тълкуване на последното би отпаднало от само себе си. След вълшебните No Guide и Darkness групата се опита да се раздели с избухналата в аплодисменти публика, но това просто нямаше как да се случи. Финалът бе поставен от преливащи се мотиви от първия им албум и актуалното им издание Rara Vez, които не оставиха никого безучастен. За жалост близо 90-те минути се изтърколиха като миг, и дойде ред Kathaarsys да се смесят с тълпата.

[lg_image folder=“2012 year/Kathaarsys – Big 4/Big 4/“ image=“Big4_10.jpg“ align=“left“ display=“thumb“]

ArthurDent:

И докато любезните испанци продаваха необичайно направените си продукти (CD, DVD, тениски), раздаваха автографи и винаги с усмивка се снимаха с всеки, който пожелае, сцената се подготвяше за изненадата на вечерта.
BIG FOUR – както сами поясниха, нямат нищо общо с групите от легендарната дивизия, а просто те самите са големи и … са четирима. Разбира се, очаквано за такава „млада“ група (1/2 от тях са от New Disease), изпълняваха предимно авторски парчета. Както ще видите в сетлиста, промъкнаха се и няколко кавъра на неизвестна и непопулярна у нас група, но публиката не се разсърди. Дори напротив, напълно подкрепяше бандата през цялото време, дори когато заради проблем с кабел и концертът трябваше да прекъсне за малко. А в препълнената зала (концертът беше напълно разпродаден) имаше хода дошли и от Бургас.[lg_image folder=“2012 year/Kathaarsys – Big 4/Big 4/“ image=“Big4_46.jpg“ align=“right“ display=“thumb“]За да не останете с грешно впечатление от снимките, вокалистът не си почива и с пренебрежение да изпълнява ролята си, просто беше със счупен крак, но геройски изпя и изсвири целия концерт, като дори във втората му част беше и прав. Жалко, че соло-китаристът пък не е свирил дълго време, всяка група би си мечтала за така изпълнени сола и техника. Но може би тепърва ще се развихрят по сцените, кой знае…
Разбира се, имаше и Metallica, бири, рожден ден на общ приятел на всички присъстващи, Metallica, куфеене, бири и накрая завършиха изненадващо с … Metallica 😉

Недоволни нямаше!

[lg_image folder=“2012 year/Kathaarsys – Big 4/Big 4/“ image=“Big4_58.jpg“ align=“left“ display=“thumb“]

ГАЛЕРИЯ
Big 4
Big 4
58 снимки
Kathaarsys
Kathaarsys
44 снимки
Kata-biturentki
Kata-biturentki
54 снимки