ККК (Kamelot – Kavarna – Karevik)

Kamelot

Kamelot

Ето че пет години след 1-вия концерт на Kamelot в София, на сайта на групата се появи новината, че Thomas Youngblood и компания ще участват на рокфеста в Каварна. Под въпрос беше само името на човека, който ще замести емблематичния норвежец Roy Khan

Както беше обещано в края на юни Kamelot обявиха и името на новия си вокал – шведът Tommy Karevik. И предстартовото броене до 15-ти юли започна! Kamelot поставиха началото на новата си ера и на българските фенове на групата предстоеше да изгледат едва 3-тото шоу с новия певец.

Два часа преди обявената поява на Kamelot на сцена, пред входа на стадион ‘Калиакра’ момчетата от групата раздаваха автографи и се срещаха с фенове, които се бяха извили на дълга опашка, за да се срещнат с любимците си.

След изпълнението на Rhapsody Of Fire и кратка пауза за пренареждане, на сцената, точно в 21:30, Kamelot излязоха, засвириха ‘Rule The World’ и започна магичният час и половина на пълно господство на Tommy Karevik, Thomas Youngblood, Sean Tibbetts, Oliver Palotai и Casey Grillo. Публиката посрещна любимците си подобаващо и, въпреки това, в началото Karevik като че ли беше леко притеснен и неуверен. Последва мрачната ‘Ghost Opera’, а след нея ‘Center of the Universe’, след което едва ли имаше фен на стадион ‘Калиакра’, който да се съмнява дали Tommy е подходящ заместник на Roy Khan. Усетил топлия прием на верните български фенове, Karevik обяви, че следващата песен е за земята и всичко, което ние хората й причиняваме. Публиката избухна, а Kamelot подхванаха ‘The Human Stain’. От този момент натам Tommy Karevik окончателно се сля в едно с музиката на новата си банда. Последва напоената с обреченост ‘The Great Pandemonium’, а след нея шведът каза че е редно да забавим малко темпото и подхвана ‘Season’s End’ – бонус парче от албума ‘Ghost Opera’, което групата неведнъж е изпълнявала с Roy Khan. Песента беше поднесена на българските фенове брилянтно, със собствения почерк на Tommy. Партнираше му Linnea Visktrom от Therion, която Karevik ни представи в края на парчето. Въпреки липсата на ниските на Khan изпълнението беше емоционално, дълбоко и трогващо! Тези запленяващи минути на лиричност бяха последвани от ударното начало на ‘When The Lights Are Down’, което накара феновете да подивеят. Tommy вече общуваше с публиката все едно винаги е бил част от групата и това не е едва третият му концерт с Kamelot. Дойде ред и на ‘EdenEcho’ и след нея групата показа, че наистина е на прага на нова ера и изпълни обещаващата ‘Sacrimony’ – песен от предстоящия албум, в който, надявам се, Tommy Karevik се е включил активно и като текстописец, и като музикант.

Tommy Karevik

Tommy Karevik

За няколко минути на сцената остана само Casey Grillo, който направи своето соло на барабани, след което групата отново се появи пред любимците си, но този път придружена от Simone Simons! Публиката избухна, всички разбраха че е дошъл ред на ‘The Haunting (Somewhere in Time)’ и подеха песента дума по дума. Появавата на на Simone ме накара да си мисля че едва ли е дошла с Kamelot в Каварна само за една песен и очаквах с Tommy Karevik да поднесат на феновете още един красив дует с ‘House On A Hill’, но веднага след края на песента Simone Simons благодари на публиката и се скри зад кулисите. И тогава Thomas Youngblood и Oliver Palotai подхванаха мотиви от ‘Песента на Солвейг’ от Пер Гинт. Нотите на Едвард Григ се разливаха омайващо над стадиона, публиката като че ли за миг притихна, само за да издивее минути след това и запее емблематичната ‘Forerver‘, която групата свири на всеки свой концерт. По лицето на Thomas Youngblood се четеше видимо задоволство от отклика на българските фенове.

След края на ‘Forever’, групата се прибра зад кулисите, но скоро беше повикана отново на сцената. Бисът се състоеше от красивата ‘Karma’, в която се включи и Fabio Lione – едно намигване от страна на групата към вокала, с който довършиха миналогодишното си турне след разболяването и оттеглянето на Roy Khan. Финалът принадлежеше на станалата задължителна за концерти ‘March of Mephisto’. Групата благодари сърдечно на феновете за топлото посрещане и обеща че ще направи всичко възможно за да се върне отново на българска земя следващата 2013.

За финал не мога да не повторя че Tommy Karevik показа отлична техника и пълна всеотдайност при всяка песен, която би накарала незапознатите с творчеството и историята на групата да предположат, че Karevik винаги е бил част от групата – и като вокал, и като творец. Като сценично поведение шведът доста се доближаваше до Roy Khan, но дали това беше нарочно търсен ефект, или просто все още не е намерил собствен облик в групата, ми е трудно да кажа. С нетърпение очаквам да излезе новият албум на Kamlelot тази есен, който ще покаже в каква посока е поела групата с новия си вокал и дали новото им начало ще е успешно или просто ще остане някъде в сянката на отминали албуми и години.

 

Kamelot

Kamelot

Сетлистът от концерта:

01. Rule the World
02. Ghost Opera
03. Center of the Universe
04. The Human Stain
05. The Great Pandemonium
06. Season’s End
07. When the Lights are Down
08. EdenEcho
09. Sacrimony
10. Drum Solo
11. The Haunting – Somewhere in Time, feat. Simone Simons)
12. Forever

Бис:
13. Karma, feat. Fabio Lione
14. March of Mephisto

 

ГАЛЕРИЯ
Kamelot
Kamelot
57 снимки
  1. #1 написан от Journeyman (преди 11 години)

    Браво…Чудесен разбор, подробен и точен!!!!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото