Jason Eli Becker е роден на 22 юни 1969. Той е впечатлен от китарите и музиката, което води до печелене на награди в училище за майсторско свирене. Негови демо записи стигат до китарния импресарио Mike Varney (Shrapnel records). Осъзнавайки потенциала на Jason, той го запознава с Marty Friedman, който в последствие става най-добрия приятел на Jason. Въпреки таланта си, той не спира да се учи и напредва. На 16 години Jason Becker и Marty Friedman създават дуото “Cacophony”. Издават инструменталния албум “Speed Metal Symphony” през 1987, последван от вокално ориентирания “Go Off!” през 1988.

Междувременно и Jason Becker, и Marty Friedman работят по соловите си проекти за Shrapnel records. И двата албума представят китарното изкуство и виртуозност, показвайки бъдещето и на двамата на голямата сцена. „Perpetual Burn“ на Jason Becker добавя ново усещане за рока. Работата му показва неговия напредък и влиянието на Jeff Beck и Allan Holdsworth.

Резултатите от упоритата им работа е налице – Marty Friedman се присъединява към супергрупата Megadeth, а Jason Becker – David Lee Roth band, което го утвърждава като един от най-великите китаристи на всички времена.

Но животът не винаги върви по план. По време на записи Jason научава, че проблемите, които има с контрола върху мускулите си, се дължи на болестта латерална амиотрофична склероза. Присъдата му е три години живот…Кой би могъл да живее с този факт?

Jason устоява на натиска, показва смелост, неприсъща на обикновените хора. Защо? Ключът към оцеляването му е начинът, по който гледа положително на живота. Jason губи способността си да движи ръцете и краката си, а състоянието му изисква поставянето на апарат за дишане. Способен е да комуникира само с поглед. Но той не се предава – изпълнен е с нови идеи, не спира да композира и до сега – 20 години след поставянето на тежката диагноза.

Медицинските грижи в САЩ са наистина голям разход. По-рано тази година се състоя благотворителен концерт в помощ на Jason – Сан Франциско. Участие взеха Joe Satriani , Richie Kotzen, Steve Lukather , Michael Lee Firkins, Greg Howe и Jeff Watson под надслов Jason Becker is Not Dead Yet! През 2012 ще излезне и документален филм за живота на Jason Becker. Вижте и трейлъра на филма (Perpetual Burn).

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.