Историята на една песен: VIRGIN STEELE – “Guardians of The Flame”

Стартираме нова рубрика, в която всяка неделя ще ви представяме историята на една песен и то разказана от някой от музикантите в дадена група. Тази и следващата седмица ще ни гостува китаристът Jack Starr (JACK STARR’S BURNING STARR). Новото е, че ще има и видео – който иска – може да чете – който иска – може да гледа материала на английски език. Днес Jack Starr ще ни разкаже историята на песента “Guardians of The Flame” от култовия едноименен албум на VIRGIN STEELE.

Jack-starr„Здравейте, аз съм Jack Starr и бих искал да кажа няколко думи на всички, които четат Metal Hangar 18 – много хубав български сайт и може би те имат фенове в целия свят или в Източна Европа – място, където бих искал да отида някой ден и да направя турне с групата си, защото разбрах, че има много метъли в България, Полша, Чехия, Словения и е супер, че има интерес към метъл музиката. Бях помолен да разкажа за историята на песента, която написах през 1983г. – “Guardians of The Flame”.  Историята на песента “Guardians of The Flame”е доста интересна, защото ми дойде идеята за песен и се опитах да направя текст, който да обясни дълга, свещения дълг, който хеви метъл музикантите имат – да защитят тази музика, която обичаме – хеви метъла – и да направят така, че тази музика да достигне до повече хора. Аз почувствах, че ние сме като пазители, а пламъкът е самият хеви метъл. И така ние пазим и защитаваме тази музика , наречена хеви метъл. И ето част от текста: “We are the guardians of the flame/ Masters of the ancient rites/ Our duty was ordained/ To protect the realm of light”. Нашият дълг, нашата работа е да бъдем защитници на царството на светлината и да направим света безопасен за хеви метъла, защото през 1984г. в Америка много хора обвиняваха хеви метъл музиката. Дори във Вашингтон Конгресът на САЩ проведе заседания и имаше изслушвания за лошото влияние на хеви метъл музиката и тогава те решиха да се поставят малки лепенки на албумите, които се наричат PRMC, които да пазят хората от хеви метъла, което беше много смешно нещо. Накратко искам да кажа, че ние направихме албума  “Guardians of The Flame” и случайно, искам да използвам думата случайно JUDAS PRIEST издадоха албум – пет-шест месеца по-късно, който се нарича “Defenders of The Faith”. И се чудя дали не са взели идеята от нас, защото беше много сходно. Като текстове, техният албум наистина казваше същите неща, които ние вече бяхме казали по-рано. Но сто години по-късно това няма никакво значение. Вече дори не съм член на групата VIRGIN STEELE и се възхищавам на JUDAS PRIEST и ако по някакъв начин сме им повлияли или по някакъв начин аз съм им повлиял, защото цялата концепция на  “Guardians of The Flame” беше моя и съм много горд и ако срещна Rob Halford, ще пием по питие и всичко ще бъде ок. “Guardians of The Flame” е велика песен – смесица от класическа музика с малко близкоизточно влияние и е нещо подобно на това, което правя дори в последния албум на JACK STARR’S BURNING STARR. Това са двете влияния, които наистина обичам. Роден съм във Франция и съм слушал много европейска класическа музика. Слушам и много музика от Близкия Изток. А сега давайте напред и чуйте албума на VIRGIN STEELE“Guardians of The Flame”. Албумът е велик.”

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото