Историята на една песен: Liv Kristine (LEAVES’ EYES) – „Maid of Lorraine“

Историята трябва да се помни, защото от нея може да се учим за настоящето. През времето нищо не се е променило, а само е придобило друга форма. Колкото и нереално да ви се струва, ловът на вещици е още действаща практика в някои части по света. А и сами се досещате, че това пак е вид манипулация за избиване на невинни хора. Но за да бъде запомнена от по-голяма аудитория, историята трябва да е представена по най-красивия и достъпен начин. Точно такъв начин е музиката.
Днес ще разкажа историята на една песен. Не, чакайте! Не просто историята на една песен, но историята на една силна жена – Жана д’Арк или както някои я знаят „Maid of Lorraine“. Така се казва и песента на LEAVES’ EYES, за която ще ви разкажа днес. В нея се представя един единствен момент от живота ѝ, а именно моментът на нейната присъда. Творбата показва последните мигове от живота на един несломим, дори пред смъртта, дух.
Тя е селско момиче, родено в Източна Франция, което уверява всички, че е напътствано от Бог и повежда френската армия в няколко важни битки повреме на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към короната. Легендата твърди, че Жана е имала видения на Архангел Михаил, които са я напътствали през славната ѝ съдба. Песента започва неслучайно с думите:

Не се плашете,
славният ангел в мрака
притежава бронирано сърце

и е представена под формата на полемика между Жана и нейните обвинители, малко по-късно и инквизитори. Сюжетът преминава през всичките кървави битки, проведени от смелите войни, дали живота си доброволно за тази кауза и най-важното – разказва силата на човека, изправен пред множество фалшиви обвинения и неизбежна и мъчителна смърт.
Пленена от бургундите, продадена на англичаните, обвинена в неподчинение и хетеродоксалност, Жана д’Арк е съдена от църковния съд и изгорена на клада на 19-годишна възраст.
Песента завършва с момента на нейната смърт. Инквизиторите прекършват физически тялото ѝ, но не и духа ѝ:

Май 1431
Между стените, които ме обграждат
Аз търся божествено напътствие
Аз въплъщавам безкрайното
И знам, че ще бъде ден

leaves-eyes-2

 

 1. #1 написан от мЯтал шведски (преди 4 години)

  Много хубава статия!!! Една забележка само 😉 Пише се Жана д’Арк (Jeanne d’Arc). Е трябваше да обясниш от къде идва „Maid of Lorraine“
  https://en.wikipedia.org/wiki/Maid_of_Lorraine_prophecies 🙂
  Успех с писането!!!

  п.п. Надявам се, че не си ядосана като част от екипа ти 😀 😀 😀

 2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 3. Коментари за тази публикация
В началото