This is true death metal, you bastards!!!” реве Martin van Drunen и от говорителите потича истински екстремен олдскул дет. Новият албум и предстоящият концертен дебют на ASPHYX, като част от първия „Loud Festival 2012“ (2-3 юни, Терминал 2, летище „София“), се оказаха добър повод за един кратък, но дълбокомислен разговор, с единствения оригинален член на бандата – барабанистът Bob Bagchus. Кратко, точно и ясно той отговори на всички въпроси и в края на разговора обеща, че българската публика ще бъде залята от „екстремен олдскуул дет метъл”!

Интервюто е осъществено със съдействието на „Loud Concerts“.

Интервюто с Bob Bagchus (ASPHYX) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 9 април 2012 година.

От другата страна – Знаеш ли нещо за България и какво очакваш от първия ви концерт тук?

Bob Bagchus – Не знам много за България. Винаги сме искали да свирим в Източна Европа, но не знам какво точно можем да очакваме.

От другата страна – А какво ние да очакваме от Вас?

Bob Bagchus – Много брутален олдскуул дет метъл.

От другата страна – Кои песни ще свирите?

Bob Bagchus – Със сигурност „Minefield“, „Deathammer“, „Der Landser“, „Vermin“, „Pages In Blood“, „Wasteland of Terror“, „Last One on Earth“… зависи от това колко време ще имаме на фестивала.

От другата страна – Осмият ви албум „Deathammer“ беше издаден през февруари. Как го приеха феновете?

Bob Bagchus – Много добре, всъщност по-добре, отколкото очаквахме. Много наши фенове казват, че това всъщност е най-добрият ни албум. Ревютата са 90% положителни, а другите 10% не са писани от фенове.

От другата страна – Къде поставяш този албум в цялата ви дискография?

Bob Bagchus – Това е най-добрият ни албум!

От другата страна – Но това го казва всяка банда.

Bob Bagchus – Да, така е. Но при нас това е албумът с най-добрата продукция, най-добрите песни и най-доброто ни сработване като група.

От другата страна – Защо чакахте осем албума, за да издадете най-добрият си албум?

Bob Bagchus – Навремето си мислехме,че „Last One On Earth“ е най-добрият ни албум. Предполагам, че като издадем албум номер 9, ще смятаме, че това е най-добрият ни албум.

От другата страна – Напълно ли сте доволни от крайния резултат?

Bob Bagchus – Да, доволни сме на 100%. Нищо не бихме променили. Смятам, че всичко се е получило много добре.

От другата страна – Между „Deathammer“ и „Death…the Brutal Way“ има много голяма разлика. От какво се получи тя?

Bob Bagchus – „Deathammer“ е по-завършен албум. Записан е в истинско студио, докато предишния беше записан на един таван от нашия звуков инженер и оригинално си беше предназначен за демо. Звукът е много суров и необработен, докато последният ни албум има много по-плътен и добър звук.

От другата страна – Каква е идеята зад заглавното парче?

Bob Bagchus – Идеята е, че не харесваме супер техничарските дет метъл банди. Смятаме, че някой трябва да им покаже, как се свири истински дет метъл. Не ми пука кой колко рифове може да изсвири или кой колко е бърз. За мен дет метъл са MASSACRE, HELLHAMMER, SLAUGHTER, POSSESSED. Сегашните технични дет метъл банди нямат нищо общо с това. Трябва да разберат как се свири истински дет метъл.

От другата страна – Пред мен има снимка на ASPHYX и някои от членовете са с тениски на CANDLEMASS. Повлияни ли сте от тях?

Bob Bagchus – Харесваме много тяхната музика. Те са група, която никога не изневери на стила си. Харесваме тежките китарни рифове на тази банда, които са ни повлияли в дуум звученето ни.

От другата страна – Преди няколко месеца Leif Edling каза ,че записва последния албум на CANDLEMASS. Какво мислиш за това ?

Bob Bagchus – Това е тъжна новина. Leif в момента свири бас китара с KRUX. Ние харесваме много CANDLEMASS и е тъжно, че си отиват от сцената.

От другата страна – Аз лично смятам, че периодът на CANDLEMASS с Robert Lowe е по-епичен в сравнение с този с Messiah Marcolin, но и двамата вокалисти са много добри.

Bob Bagchus – Аз смятам, че дебютният „Epicus, Doomicus, Metalicus“ е най-доброто им издание.

От другата страна – Какво прави през близо 10 годишната пауза на групата?

Bob Bagchus – Нищо особено. Работех във фабрика за щампи върху фланелки и се грижех за двамата си сина. Посещавах и състезания от „Формула 1”. През 2006 година решихме да реформираме ASPHYX.

От другата страна – Ти си единственият останал член от оригиналния състав. Как се промени според теб групата през годините?

Bob Bagchus – Аз създадох бандата през 1987 година. Мисля, че сега пишем по-добри песни от преди, но никога няма да станем технична дет метъл банда. Винаги ще останем верни на корените си.

От другата страна – Как виждаш дет метъл сцената сега, сравнена с началото на 90-те?

Bob Bagchus – Тогава сцената беше малка и всички се познавахме. Пишехме писма, разменяхме демота. Първото ни турне беше с ENTOMBED. Тях ги познавахме още от времето, когато се казваха NIHILIST. Турнето беше през 1991 година и беше една приятелска сбирка. Сега има две течения в дет метъл сцената – олдскуул дет метъл бандите и техничните дет банди. Олскуул сцената обаче се възражда.

От другата страна – Наистина има завръщане на старите банди. Какво се случва в холандската сцена?

Bob Bagchus – В момента холандската дет метъл сцена е по-силна от всякога. Имаме ASPHYX, HAIL OF BULLETS, ENTRAPMENT, FUNERAL WHORE, MASSIVE ASSAULT, BODYFARM и най-добрите за мен NAILGUN MASSACRE. И това са все олдскуул банди. Да не забравяме SINISTER и HOUWISER. Холандската сцена е доста силна.

От другата страна – Виждаш ли влияния от ASPHYX в младите банди?

Bob Bagchus – Да, защото заедно със SEMPITERNAL DEATHREIGN ние бяхме първите дуум/дет банди в Холандия. Повлияли сме на много групи, така че сигурно сме важна банда.

От другата страна – Всички ваши албуми са издадени от „Century Media Records”. Не сте ли искали да работите с други лейбъли?

Bob Bagchus – Не, никога! Заедно с GRAVE, MORGOTH и UNLEASHED ние бяхме първите дет метъл банди, които подписаха с тях. Те са ни като семейство. Познаваме всички в лейбъла. Миналата година подписахме договор за още два албума, което е много добър знак.

От другата страна – Между двата албума имате издадено DVD, имате и сплит-албуми с две банди, лайв албум… Всички тези издания по идея на лейбъла ли дойдоха?

Bob Bagchus – Не, това е наша идея. „Live Death Doom“ не беше предназначен за лайв DVD, но един наш приятел засне концерта и се получи много добре. Шоуто беше абсолютна лудница, свирихме два часа и 50 минути и решихме да го издадем като DVD. Сплит албумите също бяха наша идея. Те бяха издадени от различни от „Century Media” лейбъли – „Doomentia Records” и „Cyclone Empire”.

От другата страна – Последни думи?

Bob Bagchus – С нетърпение очакваме да свирим в България, за да ударим всички с доза екстремен олдскуул дет метъл, който със сигурност ще се хареса на всички маниаци.