Интервю със Станимир Ставрев-Ставри (SYMBOLIC,Casper,Powerslave)

Представяме ви едно от емблематичните имена на варненската метъл сцена. По-долу можете да прочетете интервю с вокалиста на Symbolic, Casper и Powerslave (трибют банда на Iron Maiden), дадено специално за Metal Hangar 18.

 Кратка биографична справка:

– Станимир Ставрев Ставрев, роден на 7 декември 1972 г. във Варна. Занимавам се сериозно с метъл-групи от 1999-а, основахме Каспър тогава.

 Разкажи за групите, с които се занимаваш към момента:

В момента активно с Powerslave (Tribute to Iron Maiden) & Drive Your Life. С Каспър свирим от време на време, а основна група ми е Symbolic, с която издаваме албуми с авторска музика и тази есен празнуваме 10 годишнина!

Какво е състоянието на Варненската метъл сцена към днешна дата:

 – В момента във Варна има доста голям брой групи, повечето свирещи кавъри по клубовете, но има и тенденция на записване и издаване на авторски песни, което е много добре. Наскоро едни от най-младите надежди, група Рев издаде дебютен албум, преди това Day of Execution издадоха дебют, Il Pasaro, Rock Fire, Grand Funk Varna също. Има бум и на Трибют бандите от около 1 година насам. И най-важното е, че има доста клубове, където да се изявяват групите.

Как и кога се запали по любимата музика?

Първите ми спомени са от песните „ХХ век“ на Щурците и „Може би“ на Сигнал, която въртяха по националното радио, много ми харесаха, беше нещо много по-различно от Лили Иванова и Емил Димитров. После в началото на 80-те години батковците в квартала ми „отвориха ушите“ за Deep Purple & AC/DC и така се почна:)) На около 10 години посетих първия си концерт (пак благодарение на същите батковци) на Щурците в Летния театър на Варна и това ме спечели за цял живот!

Бъдещи творчески планове – албуми, изяви на живо с 3-те банди, за които пееш :

Сега избираме нов барабанист за Symbolic и започваме работа по третия ни албум наричащ се „Ad Hoc“. Наесен ще започнем и участия на живо. С Powerslave имаме потвърдени дати за участия през септември-октомври в София и Варна.

Носи се слух, че си се заел с нов проект? Може ли да хвърлиш малко светлина по темата:

Новият проект се нарича Drive Your Life, с известни музиканти от хард-кор и пънк средите на Варна, стила е death & roll, готови са 10 песни вече. Наесен ще издадем и дебютния албум. Първото ни участие ще е на East Noise Attack Festival 2012 през юли месец.

Заглавията на двата албума на Symbolic са на латински. Защо избра точно този език?

Избрах името на първия албум „Mea Culpa„, защото обложката беше картината с мъртвите папи на немския художник В. Ленц и звучеше добре да има заглавие на латински. Хареса ни как се получи и решихме да не променяме тенденцията. А и в латинските сентенции има дълбок смисъл, мъдрост.

Имали сте доста участия със Symbolic през десет годишната история на бандата. Разкажи за по-интересните от тях:

Не сме свирили на много фестивали, повечето са клубни участия (сами или с други банди) или като съпорт на някои чужди групи. Най-запомнящо се участие на фестивал беше през 2006-а в Каварна на „Thrash til Death Fest“ като съпорт на Napalm Death, Destruction & Mystic Circle. Също и през февруари 2009-а в София в зала „Хр. Ботев“ с Grave Digger & Sodom. Много хубав спомен ни е останал и от концерта в Букурещ с дет-легендите Dismember през 2007-а. Също и от още няколко фестивала в Румъния – Констанца, Ефорие Норд и Мамая.

Имате ли вече идея за обложка на новия албум на Symbolic?

– За новия албум „Ad Hoc“ обложката се ангажира да нарисува художника Павел Попов (брат на бившия ни барабанист Симеон Попов). А кога ще е готова, засега нямам идея:)

Има ли шанс да чуем за първи албум от Casper?

Албум на Каспър … надали. Там творческия процес приключи с 2 песни, които записахме през 2001 год. Оттогава свирим само кавъри, така си решихме:)

Ще продължи ли да функционира трибюта на Iron Maiden и може ли да очакваме скоро нови кавъри извън и без това богатия и често обновяван сет-лист?

– Имаме потвърдени участия с Powerslave  за края на септември в София, на фестивал на Трибют банди в клуб R.B.F. и във Варна на 6 октомври в клуб Vintage. Така че там всичко е ОК, нови песни ще има, разбира се, дотук са „само“ 26 🙂

Какво коства на човек да се занимава с музика в България?

– Охх, коства много лично време, нерви, пътувания, недоспиване … но пък си е веселба в повечето време, хоби.

Най-големият комплимент, който си чувал за Symbolic през кариерата си?

– Че сме най-добрата група в България (много хубаво ти става, хихи и учудващо, доста хора са ми го казвали?!)

 За какво би поговорил с Дейв Мъстейн, ако се видите наживо?

– Хм, не знам какъв човек е и какви теми го вълнуват, но ако съдя по текстовете на Мегадет, май ще е за политика и метъл музика естествено!

Кой е най-добрия китарист, с който си работил през годините?

Имам щастието да работя с може би най-добрите рок-китаристи във Варна, което си е чудесно от гледна точка на репетиции, идеи и сработване на съставите. Не мога да отлича един-единствен, но за мен е чест и удоволствие да пея в групи, чиито китаристи са Ники Бонев и Васко Харизанов в Symbolic, Георги Петров (Металиката) и Гордан Калоянчев (Пого) в Powerslave & Каспър.

Ако имаш възможност да избираш- с кои музиканти от световната метъл-сцена би сформирал банда?

– Де да можех да избирам. :)) Много са като се замисля – от китаристите Dave Mustaine, Wolf Hoffman, Gary Holt, Alex Scolnick са ми от любимите. Ритъм-секция от типа на Lamb of God, Hatebreed, Pantera си е мечта 🙂

Финални думи към читателите на Metal Hangar18.

– Бъдете здрави, живейте си живота, слушайте метъл и ходете по концерти!

 Блиц:

1. Любима варненска банда – Day Of Execution (моите не се броят)

2. Любима БГ банда – Щурците (най-великите в БГ)

3. Предпочитан стил като цяло, групи – Thrash metal; (Megadeth, Testament, Accept, Judas Priest  и т.н.)

4. Любимо питие – водка

5. Любим БГ футболен отбор – Спартак Варна

6. Любим чуждестранен клубен футболен отбор – Шалке, Киево, Челси, Уимбълдън (докато съществуваше) и Еркулес Аликанте по семейни причини:)

7. Любим национален футболен отбор – Германия и България

8. Предпочитан филмов жанр, любим филм – трилър, фантастика. „Star Wars“, Индиана Джоунс поредицата, „Game of thrones“ и комедийни сериали от типа на „Двама мъже и половина“.

9. Обожавам – да ходя по концерти и да си почивам

10. Не мога да понасям – насилието, омразата, чалгата и цялата „култура“ свързана с нея

  1. #1 написан от Анонимен (преди 11 години)

    4i4o stavri-6ampion ,na moreto- hui ot slon…..

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото