Интервю със SATURNIAN MIST

saturnian mist

По повод обявените вече три концерта на финските окултисти SATURNIAN MIST в България се свързах с тях за интервю. Освен гостуването им тук, предизвикателство ми „хвърли“ и факта, че се афишират като окултисти и хаосисти. На въпросите ми отговори вокалистът им fra. Zetekh. Вижте за какво си поговорихме…

MH18: Привет, момчета! Като начало разкажете ми повече за групата.

vocalist fra. Zetekh: – Ia!Ние сме SATURNIAN MIST от Tampere, Финландия и свирим OCCULT BLACK METAL OF DEATH. Ние сме седемчленна група с трима или четирима барабанисти (зависи ако аз свиря и перкусии, докато пея, повечето от времето, да) и нашата основна цел е да съчетаем работата с окултното и артистичния израз в едно цяло. SATURNIAN MIST е сформирана през 2006г.от мен и fra. Chaoswind и оттогава разпространяваме Хаос Магията под формата на блек метъл. Към момента сме издали два студийни албума, ”Gnostikoi Ha-Shaitan” (2011) и ”Chaos Magick” (2015), който беше издаден чрез легендарните Candlelight Records през май и сега тръгваме на първото си турне в Източна Европа през ноември 2015г., озаглавено „Chaos is the law tour“, за да отпразнуваме издаването на втория си албум ”Chaos Magick”.

MH18: Какво сте вложили като смисъл в това име?

fra. Zetekh: Винаги съм бил обсебен от архетипа на Дявола и окултното, от много ранна възраст, така че беше естествено името на групата ти да представя нещата, за които искаш да пишеш. Тъй като вярвам, че „Дяволът“ е един архетип и има еквивалент във всички култури, като бог Сатурн от римската митология, Кронос в гръцката, Локи в нордическата, Самаел, Сет в Египет, Лоухи и т.н… Аз харесах Сатурн много, защото името също беше дадено на планета от нашата Слънчева система. Освен това е бил използван в Херметичната и Алхимичната символна система. Повечето от божествата са имали тенденцията да бъдат привързвани към религии, които прекалено наблягат на идеята за лични богове, които аз не искам да подкрепям и с толкова много символни начини за интерпретация, но все още с „Дявола“ на дъното. „Сатурн“ изгря много бързо в моите естетически и философски харесвания. Също намерих, че терминът ”Saturnian” е бил отдавна изгубената поетична форма на римляните, чийто форми са все още непознати на модерния свят и също са били използвани в контекста „Царуването на Бог Сатурн“ в стария свят. Колкото повече търсех, толкова повече намирах причини да го използвам, за да опиша нашата група. „Мъглата“ (Mist) от своя страна беше просто добро нещо, за да символизира Аура. Но колкото повече време минава, аз винаги намирам нови начини да интерпретирам името и това се развива с нас.

MH18: В гръцката митология Сатурн е познат като Кронос, Господаря на времето, който е бил отговорен за смъртта на всичко материално. В същото време Сатурн е бил почитан като необходим елемент от духовното просветление. Какъв е символизмът лично за вас, още повече, че имате песен „Golden Age of Saturn“?

fra. Zetekh: Както казах в предния въпрос, беше добра прелюдия към това, хах. Вярвам, че Вселената (и истината) е една и съща за всички и от тук е фундаменталното ядро. Но ние като отделни същества с индивидуално съзнание сме с ограничени умения да възприемем това такова, каквото е. Всички националности, култури, хора, опитват да разберат и опишат този свят „такъв, какъвто е“ и по този начин религиите и митологиите са били родени. Както каза Сатурн е Кронос. Същото същество, различно име в различна религия/култура. Аз просто избрах да използвам „Сатурн“ по горепосочените причини, които предварително обясних във въпрос 2 и чрез този символ аз се доближавам до същия архетип, който в зададената реалност няма име. Всички имена и форми са създадени от човека. Развил съм много близка връзка с много различни символични същества и сили в природата, но мисля, че Сатурн, Сатаната и Шива са най-важните за мен.

MH18: В текстовете ви има всичко, Хаос, Вуду, Индуизъм, Сатанизъм. На кои богове се молите в края на краищата? Къде според вас са корените на днешните вярвания (не харесвам много думата религии)?

fra. Zetekh: Защо ги използвам, комбинация от елементи на различни системи от вярвания, религии и митологии всъщност са базирани на едно и също предположение, както моето предположение за истинността на архетипното ядро на „света такъв, какъвто е“. Тоест, че всеки Бог има своя еквивалент в други култури. За мен Индуизма, Вуду например са само митологични и метафорични езици равни на Гностицизма/Неоплатонизма/Древна Гърция и какво ли не. Те са едни и същи неща в сърцевината си, само с различни културни предпочитания, които лесно биха могли да се редуцират до умения за оцеляване и географско положение на културата във въпроса. За да отговориш на въпроса, аз „се моля“ на „боговете“, които са зад тези имена, защото имената само насочват гледната точка и натискат бутони във вашите мозъци. Това е един от принципите във Хаос Магията и моята връзка с боговете (казвам „богове“, не „бог“защото думата „бог“ е много подвеждаща и лесно се разбира като някаква Християнско-Еврейска система от вярвания), развиваща се докато аз се развивам, но това, което винаги е било едно и също, е манията към архетипа на (така наречения) Дявол, който аз описах по-горе с три от най-важните проявления, Сатурн, Сатана и Шива (които вярвам имат еднаква същност, само са описани с различни имена и културна среда).

MH18: Мислиш ли, че старите култури се възраждат или по-свободният достъп до информация създаде някаква мода? Хората започнаха да се кичат със символи и да говорят за мистицизъм, без дори да вникват в смисъла.

fra. Zetekh: Трендове, мода, идват и си отиват. Винаги има хора, които искат да се движат по течението без да мислят. Нашата музика не е за тях. Не мисля, че старите култове и вярвания се готвят да се върнат, както са били. Всичко, което беше истинско, смислено, значимо и полезно ще се върне живо от тези стари световни учения, за да развива грешките в модерното мислене и ще помогне за по-доброто разбиране на грешките от минали световни, религиозни учения. Знанието е кумулативно нещо, то гради върху по-раншното и понякога една крачка напред те принуждава да направиш две крачки назад, за да видиш дали първата крачка е била правилна или не, ако ми позволите да използвам тази будистка мъдрост директно. В края на краищата аз не искам да се връщат такива, каквито са, но по-рафинирани, усъвършенствани и приспособени. Теза, Антитеза–>Синтеза. Следващата стъпка на духовното и умствено развитие е една Хаос Магия (философия). Всички, които се интересуват от този род неща, трябва да потърсят какво е „Хаос Магия“.

MH18: Наричали ли са ви „сатанисти“ и какъв смисъл вие влагате в понятието „Сатанист“?

fra. Zetekh: Виждам себе си като сатанист, да, но видяно през архетипа и световното окултно виждане, които накратко описах по-рано в това интервю. Дори уважавам сатанизма на ЛаВей, но не се виждам като последовател на Ла Вей или като традиционен Теистичен Сатанист. Етично виждам „Сатаната“ и следователно „Дявола“ като символ просветил индивидуализма и бунта към духовните институции в следствие на това „да бъде господар в своя собствен дом“, но също като метафизична есенция на всичко, което е привидно опасно и разрушително, но накрая творчески съзидателно в много по-добри форми. Ако чете митове за Сатаната, умният читател не може да не забележи, че Сатаната по някакъв начин е символ на идеализма и „да боготвориш Дявола“ това е да бъдеш идеалист, а да „боготвориш Бог“ е да бъдеш реалист. Това трябва да се вземе в много метафоричен план, а не буквално, разбира се. Това така или иначе е само един термин между другите. Би било лесно да нарека себе си „Сатурнист“ също както и „Сатанист“, но защо да се тревожа, че „Сатанизма“ има някаква установена репутация и етични конотации, от които не искам да се отърва. Освен това е хубаво, че името „Сатана“ все още ужасява и провокира, въпреки че се предполага, че живеем в светска Европа.

MH18: Блек метъла във Финладния е много различен като звучене. Фен на стила трудно би го объркал с норвежки или шведски блек, например. Какво според вас го отличава от останалата блек метъл сцена?

fra. Zetekh: Малко е трудно да се отговори поради няколко причини. Не съм склонен да виждам нещата по този начин. Аз възприемам групите като индивидуални проекти, не като част от някаква сцена. Също така ние не сме най-типичният фински блек метъл сам по себе си и имаме малки сходства с този традиционен фински блек метъл саунд, музиката вече е мъдра (след нашето демо през 2008 разбира се, мисля критиците, които мислят, че ние все още продължаваме по този път, са слепи от факта, че имахме Hornа, Sargeist, Azazel и ex-Baptism връзки в нашия лайн-ъп), тъй като комбинираме елементи на Вуду, дет метъл и традиционен хеви метъл в нашето блек метъл звучене. Но като се замисля, несъмнено най-отличителен е меланхоличният отенък, който лежи дълбоко във всяка финска представа и култура.

MH18: В същността си шведския и норвежкия блек са анти-християнски, основата на тяхната идея е завръщането на старите Нордически култове. Калевала обаче е един много различен епос. За какво пеят финските банди, освен за мистицизъм и окултни магически системи?

fra. Zetekh: Вероятно секс (ако се вярва на Оскар Уайлд,„Everything in the world is about sex except sex. Sex is about power.“), зима, война и гори. Не знам.Просто следвам и помня нещата, които ме интересуват, хаха, и след това ги забравям почти веднага.

MH18: Интересно ми е как намерихте и се свързахте с Belgarath и как стигнахте до сътрудничеството за този концерт?

fra. Zetekh: Тъй като българските концерти са част от нашето турне „Chaos Is The Law Tour“, с което да отпразнуваме и промотираме нашия втори студиен албум „Chaos Magick“, нашата агенция RTA (all hail Kris & co!) направи всички резервации и така ни свърза с всички банди, които да свирят с нас.

MH18: Разкажете повече за работата по новия си албум „Chaos Magick“, идеите и посланията зад него.

fra. Zetekh: Искахме да направим саундтрак на Хаос Магията, която всъщност е истинското философско и окултно движение, към което ние се отнасяме в много голяма степен, но разбира се с наша собствена „left-hand-path-ish“ интерпретация на това. Музикално искахме да композираме подходящ на темата еквивалент. Тъй като имаме шамански, Вуду и ориенталски влияния, освен очевидните, ние добавихме също и тях в музиката по много хаос ориентиран начин, който можеш да видиш в използването на различни струнни инструменти и допълнителни перкусии. Но също като с Хаос Магията, нещата са хаотични само на повърхността – но там редът е скрит, ако се взреш по-отблизо. Искахме да облечем музикалната композиция в нещо подобно. Относно тематичната част и тази с посланията, не искам да ги интерпетирам от името на слушателя, защото не знам артист да интерпретира текстовете от мое име, когато самият аз опознавам музика. От страна на слушателя възприятията са много по-лични и искрени и най-доброто изкуство има различни начини да бъде опитано и интерпретирано – но мисля, вие разбирате същината, базирайки се на това интервю. Четейки текста, можете да получите посланието… вероятно (хаха). Заглавната песен ”Chaos Magick” дава някаква дефиниция за микрокосмоса на цялата тематика на албума:

”I was here in the dawn of time
All my parts existed before me
Every atom and every monad
I carry with my body, mind and soul
remember the undivided origin
which emanated the seven rays
of creation

Reality is stranger than fiction
that is a lie through which the truth is told
Is a Man a mistake of God?
Or a God a mistake of Man?

This shall end now!

O’ Jupiter, the father of thunderstorms
O’ mightly Lilith, reveal these doors
Thy Black Sun, alight the waters below
612, do mark the essence of chaos

The thousand faces of yours
alight with thousand names
Only look from you and my heart is burnt
Descend into my soul and make it your own
I shall break down and become the One

Reality is stranger than fiction
that is a lie through which the truth is told
Are we the children of Gods?
Or are the Gods children of ours?

Leviathan – O’ master of the seas
O’ Samael – the bringer of knowledge
O’ Lucifer – the brightest of the all stars
Under the great shadow you are the one
The one and same being
dwelling above and below
churning through the wheels of time
veiling the Bornless One
sitting on the throne inside our heads
which contents are all around the world

Saturns-Chronos is rising, rising, rising again
O’ Mangala – Shall open all these doors
O’ Kali-Ma – Shall destroy all the worlds
Lord Ahriman – makes a vision of the perfect world
where all Gods have died and the gates are open
into the unmanifested
into the final peace
Avichi-Nirvana
Apatheia
Death”
– Chaos Magick (Saturnian Mist)

MH18: Ще свирите с Moribund Oblivion. Познавате ли се с тях отпреди и запознати ли сте с тяхното творчество?

fra. Zetekh: За съжаление, източноевропейската сцена не е много позната във Финландия, с изключение на Полша и Украйна (не знам всъщност защо), така че – не, но аз се поинтересувах от тях, когато концертите бяха във фаза на планиране. Много интересни банди свирят с нас по време на нашето турне и ги очаквам с нетърпение.

MH18: И така 9 ноември Русе и 10 ноември София. За какво да се подготвят българските фенове? Надявам се, че ще носите от онези страхотни фланелки с Черното слънце, както и друг мърч.

fra. Zetekh: Подгответе се за друга дефиниция на Хаоса във формата на блек метъл. Или купете нашите албуми и двата начина са страхотни. И да, ще имаме много мърч с нас по време на цялото турне, така че отделете си малко кеш. Ще се видим МНОГО СКОРО.

MH18: Последни думи и благодаря за интервюто.

fra. Zetekh: Thank you for in-depth interview. Chaos is the Law!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото