Интервю с Waclaw “Vogg“ Kieltyka (DECAPITATED)

Vogg (DECAPITATED)

Снимка: Oscar Szramka

 Наскоро полските дет метъл машини DECAPITATED издадоха седмия систудиен албум “Anticult“. Какво значи творбата за тях, през какво са преминали музикантите, за да стигнат там където са в момента, както и редица други неща, може да прочетете в интервюто, което проведохме с движещата сила в групата – китаристът Waclaw “Vogg“ Kieltyka.

Здравей, Vogg. Тази година с DECAPITATED навършвате 21 години. Някога смятал ли си, че ще стигнете толкова далеч?
Всичко започна още когато реших, че ще бъда китарист. Тогава основах групата и това даде начало на кариерата ми. Това бе и ключовия момент, в който реших, че искам да си изкарвам хляба с музика. За един тийнейджър, а и не само, това е доста сериозно решение. Гледах на всичко като нещо наистина важно, с което искам да се занимавам. Въпреки нагласата си, човек никога не знае какво да очаква. Времето тече наистина бързо и тези 21 години се изнизаха неусетно. Правя, това което искам – свиря на китара и обикалям света. Прехранвам се с музика и не бих искал да се занимавам с нищо друго.

Как вървят нещата при вас?
Всичко е повече от добре. През 2016 г. към нас се присъедини  Hubert Wiecek, който е страхотен басист. Редиците ни са доста стегнати и между нас определено има химия. В момента се подготвяме за оставащите летни фестивали. Доста съм развълнуван за всичко. От друга страна, постоянно получаваме добри ревюта на новия ни албум ‘’Anticult’’. Страхотно е да видиш ентусиазма, който идва не само от журналистите, а и от феновете ни. Чувствам се наистина щастлив.

Какво е посланието, което искате да предадете на света чрез ‘’Anticult’’?
Вокалистът ни Rasta, който пише текстовете на групата, измисли и заглавието на албума. ‘’Anticult’’ се противопоставя на нещата, които се случват със света. Всичките воини, негативни неща и т.н. Най-вече когато става въпрос за човечеството, както и политическите и религиозни системи, които промиват мозъците на хората. Албумът е като продължение на лирическата посока, по която поехме с ‘’Blood Mantra’’ и ‘’Carnival Is Forever’’. Чрез музиката си, ние искаме да покажем на хората, че в живота винаги има начин. Смятаме, че всеки може да се освободи от религиозните, политически и социални догми. Всеки един от нас притежава силата да мисли със собствения си ум, без да оставя други хора да диктуват живота му. Никога не е късно да отъпчим своята собствена житейска пътека, вместо да следваме нечия друга. DECAPITATED не е анти-религиозна група, но започваме да пеем против религията в момента, в които хиляди невинни души намират своя край заради ужасните неща, които продължават да се случват. Това ни вбесява, което пък веднага се отразява в текстовете ни. В албума има и песни като ‘’Earth Scar’’, които разказват за самите нас. Ние сме музиканти, които обикалят целия свят и непрестанно трупаме спомени и се учим от чуждите култури. Вдъхновени сме от всяка една страна, от всяка една култура, до която сме се докоснали.

Слушах албума няколко пъти и спокойно мога да кажа, че съдържа доста разнообразни елементи. Какъв беше подходът Ви, когато писахте песните?
Разнообразието в ‘’Anticult’’ дойде по естествен път. Винаги съм слушал различни стилове метъл и всеки един от тях ме вдъхновява да пиша песни. Мисля, че това ми е помогнало да развия свой собствен стил, който смятам за разнообразен. Затова в новия ни албум присъстват доста различни елементи. Разбира се, всичко е свързано по някакъв начин и това прави албума още по-интересен за слушане. Когато си пуснеш диска, не можеш да бъдеш сигурен какво да очакваш. Може да останеш изненадан – една песен звучи като дет метъл, а следващата като траш метъл. Също така, продукцията на албума е убийствена. Невероятна е. Направо ме отвява. Звукът е повече от добър и точно това ми харесва. С течение на годините ставаме все по-добри музиканти и това си личи и в песните ни и най-вече в ‘’Anticult’’, който смятам, че е един доста обещаващ албум.

Има ли песен в албума, която смяташ за по-специална?
Ами, няма точно една песен, която да е по-специална за мен. Обожавам целия албум и всяка една песен е точно толкова специална, колкото са и останалите. Адски горд съм от това, което написах за този албум. Доволен съм от продукцията, аранжимента на песните и всичко останало, което създадохме този път.

За пореден път сте поверили обложката на Lukasz Jaszak. Какво всъщност символизира тя?
Обложката е отражение на това, което се случва със света. Нищо не се е променило. Виждаш двете ръце на човек, който се моли, както и доста гвоздеи. Също така има и няколко артефакта. Харесва ми, защото е адски готина и грабва окото. Особено когато я видиш за пръв път.

Какво е новото за DECAPITATED този път?
Както знаеш, ние променяме стила си и в последно време из музикалните среди обикалят слухове, че вече не сме екстремната дет метъл сила, която някога бяхме. Започнахме да еволюираме и да се променяме доста отдавна. Например, албумът ни ‘’Organic Hallucinosis’’ от 2006-а определено е дет метъл, но с DECAPITATED никога не сме спирали да се развиваме по отношение на звука. Винаги се опитваме да вкараме нови и интересни елементи в дет метъла, който свирим. Повече груув, малко рок енд рол и тук-там някои закачлив риф. На хората това им харесва и разбират, че това е пътеката, по която сме поели – непрестанната еволюция. Готино е, че феновете ни разбират това. Музиката ни все още е метъл, все още е екстремна и идва от сърцето. Въпреки, че ние се променяме, нещата все пак се получават, защото хората разбират, че промяната е нещо, което трябва да се случи, за да може една банда като нас да израсне. Когато пиша нови рифове за следващия албум, аз не се стресирам. Просто го правя и щом се чувствам добре, значи се движа в правилната посока. Това ми дава чувство на артистична свобода, когато творя музика.

Тъй като ти си единствения оригинален член, по какъв начин смяташ, че се е променила бандата през всичките тези години?
През тези 21 години групата се промени доста. Срещнахме се в училище и имам чувството, че съм бил част от DECAPITATED през целия си живот. Брат ми Vitek беше част от бандата през първите 10 години, но след това претърпяхме инцидент, който промени всичко. Загубих брат си, който беше нашия барабанист. Вокалистът ни Covan изпадна в кома. Завърнахме се през 2010 г. с нов състав и през 2011 г. издадохме ‘‘Carnival Is Forever’’. През периодът от издаването на този албум до днес, което е и втората глава в историята ни, преминахме през редица промени. Накрая останахме само аз и Rasta. През 2014 г. към нас се присъедини барабанистът Michał Łysejko, а през 2016 г. дойде и басистът Hubert Więcek. Знам, че текущият състав е доста силен и между нас има химия. Много се захласнах… Ако продължим да говорим за историята на DECAPITATED, това ще се превърне в доста дълъг разговор.

Окей, Vogg. Следващия път, когато посетите България, ще седнем на по бира-две и ще продължим темата.
Звучи супер, човече! Обожавам готините разговори, придружени от чаша бира. Имаме сделка!

Какъв съвет би дал на новоизгряващите банди в индустрията?
Най-вероятно повече от един. Ако обичаш това, което правиш – това е супер. Смятам, че ако искаш да си в банда и да изкарваш хляба си с музика, трябва да обичаш това, което правиш. Адски важно е с теб да има още няколко човека, които са на същото мнение, за да може да се сработите по-лесно. Можеш да си лидера на групата, но трябва да умееш да се разбираш с хората около теб. Следващата стъпка са редовните репетиции, за да прогресирате. Уважението към всички в индустрията е неизменна част от тези съвети. Разбира се, няма как да не спомена грешките, които биват допускани. Хубавото е, че човек се учи от грешките си. Най-голямата грешка, която допуснахме с DECAPITATED бе да подпишем с Earache Records, когато бяхме тийнейджъри. Това беше огромна грешка, защото така и не успяхме да разберем договорите и самата сделка, която сключихме. Имахме мениджър, който не се държеше като такъв. Това са големи грешки, заради които все още страдаме. Тогава записахме и издадохме четири албума, а те не ни дадоха нищо. Съветвам младите музиканти да внимават, когато сключват сделки. Бъдете внимателни какво и за кого подписвате.

Как би дефинирал успеха в рамките на рок и метъл индустрията?
На първо място, за да може една банда да е успешна, тя трябва да съумее да преживее спънките по пътя. Трябва да имаш цел, която непрестанно да гониш и да не се отклоняваш от собствената си пътека. Когато вярваш в групата и музиката си, не трябва да спираш да преследваш мечтите си. Не поглеждай назад и не обмисляй прекалено много грешките си и това, което хората са казали. Не гледай в паницата на другия, а се концентрирай върху собствените си дела.

С какво се гордееш най-много?
Гордея се с всичко, което сме постигнали заедно с DECAPITATED. Гордея се, че оцеляхме. Пътуваме адски много, не спираме да работим здраво и никога няма да спрем. Гордея се с всеки един, който е бил част от бандата. Благодарен съм за това, че имаме най-страхотния екип. Гордея се с всеки албум и всяко турне. Адски много се гордея и с брат ми Vitek, който почина и Covan, който е в кома.

Перфекционист ли си?
Когато се занимавам с нещо, свързано с музиката, винаги се стремя да постигна най-доброто. Разбира се, това не се получава всеки път, но благодарение на грешките си също трупаме житейски опит и се учим от това. Понякога, когато запишеш песен, тя не звучи така, както ти искаш. Започваш да се питаш ‘‘Защо звучи по този начин? Трябва да звучи по-добре‘‘, но се поучаваш от това. Понякога грешките са полезни, защото винаги можеш да научиш нещо и от тях.

Отвъд издаването на ‘’Anticult’’ и летните фестивали, какви са бъдещите Ви планове?
След летите фестивали отиваме на турне в САЩ и Канада заедно с THY ART IS MURDER, FALLULJAH и GHOST BATH. Когато приключим с него, ще си вземем кратка почивка и в средата на октомври тръгваме на европейско турне заедно с KING PARROT и още няколко банди. Очертава се да сме доста заети до края на тази година.

Кои са бандите, с които имаш най-голямо желание да направиш турне?
Това е доста интересен въпрос. Всъщност, не знам. Трудно ми е да кажа. Бихме искали да направим турне с CANNIBAL CORPSE или SLAYER. Адски готино би било и с METALLICA. Най-голямата ми мечта е да поемем на път заедно с PANTERA, но за жалост, те не съществуват вече.

С DECAPITATED сте посещавали България неведнъж. Какво си спомняш от страната ни?
Ах, България. Местата, в които свирихме бяха доста готини и се намираха близо до градския център. Спомням си, че се разходихме, за да разгледаме някои от забележителностите. Посетихме някои църкви и магазини. Веднъж валеше и времето беше кофти. Самите концерти бяха повече от добри. Вие българите винаги се представяте на ниво и знаете как се прави. Срещнахме се с много хора. Атмосферата беше доста готина. Българските фенове са готини и ентусиазирани меломани. Мисля, че ще Ви посетим отново през следващата година, но не съм напълно сигурен.

Благодаря ти за отделеното време,
Vogg. Последните думи са твои.
Поздрави от Полша за всички български метъл фенове. Надявам се, че ще си купите новия ни албум. Надявам се и че ще харесате новите ни песни и продукция. Иска ми се да посетим страната Ви отново, за да си прекараме готино. Ще изнесем един наистина разбиващ концерт, а след това може да изпием няколко бири. Накрая, но не на последно място, искам да ти благодаря за интереса към музиката ни и за това интервю. Всичко най-добро, човече! Приятен ден и до скоро!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото