Интервю с VOKYL

vokyl

Както казваше известен журналист – „Часът и мястото на срещата са известни.“. Елате да подкрепим родната си сцена. Големите звезди е малко спорно колко имат нужда от нас, но тези творци със сигурност я имат и заслужават нашия съпорт. По-долу ви предлагаме интервюто с Vokyl. Вижте какво споделиха момчетата за последните събития около групата.

 

Здравейте. Не толкова отдавна наш колега е взимал интервю от вас. Сега обаче поводът е предстоящият ви ритуал с Upyr, както и някои любопитни неща около групата.

MH18: Само преди няколко дена имахте концерт с друга родна банда от дуум сцената, Bleak Revelation. Разкажете за това шоу.

Vokyl: Здравейте! Последният ни концерт беше един от малкото, организирани изцяло по наша инициатива. До този момент не бяхме представяли албума си извън столицата и беше крайно време да го направим. За съжаление участието в Пловдив ни разочарова с ниска посещаемост и пълна липса на интерес към изданието ни. Добре че беше Сашо от Bleak Revelation, та да отбележим една продажба! Благодарим също на всички наши приятели от София, които дойдоха, за да ни подкрепят. Пловдивчаните, които все пак посетиха нашия лайф и не си тръгнаха след първата банда, бяха готина публика и спасиха концерта от пълен провал. Беше весело!

MH18: Доколкото разбрах този концерт е бил част от нещо като мини-турне. Тактично сте премълчали градовете, групите, клубовете, които са били не много гостоприемни. Бихте ли споделили тази информация с нашите читатели?

Vokyl: Точно така. Планирахме да представим албума с концерти в три български града, но накрая остана само датата в Пловдив. Ще премълчим и сега имената на „провинилите се”, тъй като не желаем да уронваме ничия репутация, особено на групи.

MH18: И някак логично ми се натрапва въпросът – как гледате на трибют бандите и на феновете, които все още предпочитат някой да „им свири“ до болка познати парчета на любими групи, пред това да представи авторска музика?

Vokyl: Опитвам се да оправдая явлението „трибют банди” с интелектуалното затъпяване на доста рок фенове, породено от ежедневните обстоятелства. След 5 дена по 8 часа работа в главата им остава единствено мисълта за петъчно напиване под съпровода на познати и любими песни, свирени от техни приятели. Тези хора нямат време за търсене и преслушване на нови групи или дори да имат, мирогледът им се оказва твърде стеснен. Да се интересуваш от нова музика и от родната сцена е въпрос на навик и трайна музикална култура, която все още повсеместно отсъства у нас. Трибют бандите са едно вредно, но напълно закономерно и естествено явление на нашата сцена. Те напълно ще изгубят актуалност, когато групи, фенове и клубове дълготрайно съчетаят усилията си в посока на едно по-смислено и съдържателно развитие на метъл културата. Що се отнася до отделни кавъри или трибют концерти, на мнение сме, че най-удачно е, ако те са посветени на банди, които вече не съществуват и няма как музиката им да прозвучи на живо, освен чрез нова интерпретация от други изпълнители.

MH18: Един въпрос, който дойде от няколко места. В разстояние на седмица споделяте сцена с групи, които са стилово доста различни от това, което вие творите (Upyr, Obsidian Sea, Bleak Revelation). Накратко, как се чувствате в компанията на мрачните си колеги?

Vokyl: С Bleak Revelation имахме вече две съвместни участия през тази година. Мисля, че си допадаме взаимно и, че срещите ни на сцената ще се превърнат в традиция. Високо ценя музиката на всички изброени по-горе банди и смятам, че и в нашето творчество не липсва осезаема нишка от „мрачния стил”. Убеден съм, че дуум звученето е сред най-напредничавите и изпълнени с чувство и съдържание течения в метъла и съм радостен, че завързваме добри отношения с най-изявените му български представители.

MH18: Мислите ли, че вашият стил по някакъв начин допълва техните музикални концепции?

Естествено. Смея да кажа, че внасяме ценно разнообразие. Най-важно е всички да се учим едни от други и да ценим особеното място на всяка банда в строежа на все още неукрепналата ни сцена. Жанровото богатство и разнообразие и взаимното уважение помежду ни са твърде необходими днес.

MH18: Ще участвате в трубютния концерт в памет на незабравимия Chuck Schuldiner. Споделете нещо повече за това събитие.

Vokyl: Тази година трибютът за Чък ще изглежда и звучи по-различно от обикновено. По повод на годишнината е сформирана нова група, в която участват двама от членовете на Vokyl, както и музиканти от Enthrallment. На сцената ще се редуват гост-вокалисти от различни български групи, макар че ще има и титуляр зад микрофона. Засега повече подробности не се издават. В момента тече подготовката на дългия и разнообразен сет, включващ песни от цялата дискография на Death и албума „The fragile art of existence“ на Control Denied. Високо ценя това, че ще свири само една формация с едни и същи музиканти, които в последните месеци са отделили много време за сработване и цялостно усъвършенстване. Така концертът ще придобие в най-висока степен концептуална завършеност. Нямам търпение!

MH18: Албумът ви „Аз търся човек“ е наистина завършено произведение на изкуството. Кой човек точно търсите?

Vokyl: Търси се разбиращият човек, този при когото можем да потърсим утеха от всичко и, който ще придаде смисъл на самотата ни, когато решим да се скрием от целия свят. Човекът от заглавието на албума и песента е идеал, той вероятно не съществува обективно за никого от нас, но поне е един красив образ, който може да ни бъде нравствен ориентир. Изобщо, в търсене сме на човешкото като универсална и надвременна категория.

MH18: Ще има ли бройки от него на предстоящият ви концерт с Upyr?

Да! И тъй като от първото издание останаха малко бройки, наскоро се погрижихме да преиздадем албума. Новият тираж е по-малък, но със сигурност с него ще успеем да посрещнем интереса на публиката в близките месеци.

MH18: И да се върнем на главната тема. Как се стигна до участието ви на „Samhain Eve“? Предполагам поканата е дошла от Upyr. Участвате ли с някакви свои идеи в изграждането на концепцията на това шоу?

Vokyl: Именно. Поканата дойде от Upyr. Бродник ми спомена, че ни е гледал на живо преди лятото и че ни смята за достойни да вземем участие в някой предстоящ „упирски ритуал”. Иначе ние не придаваме нищо към основната идея за концерта, ние сме гости.

MH18: В свое интервю сте споделили, че не обичате да свирите едни и същи композиции. Стремите се на всеки ваш гиг да има нещо различно? Кое ще е новото и различното от вас в петък?

Vokyl: Стараем се да разнообразяваме сетовете, доколкото е възможно на този етап. Последните парчета, върху които работим, се отклоняват значително от насоката в дебютния албум. Повечето от тях не са изпълнявани пред публика и изискват още работа. Но пък определено пасват по-добре към музиката на останалите две банди и са по-близки до цялостната концепция на „Samhain Eve“. Затова решихме да ги включим в сетлиста за 31ви.

MH18: Благодаря за отделеното време. Последни думи към феновете ви и ще се видим в петък!

Vokyl: За нас предстоящият концерт е много значим! Надяваме се почитателите да окажат подобаваща подкрепа, за да се помни дълго съвместният ни ритуал с Upyr и Obsidian Sea. Благодарим на Metal Hangar за интереса – тази подкрепа е ценна за нас.

 

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото