Интервю с Владимир Бочев „Valdemar“ (DEMENZIA)

Въпрос: Представете накратко групата. Разкажете как решихте да сформирате бандата и да започнете да създавате точно такава музика.

Владо:  Здрасти, връщаш ме доста назад във времето, хаха. Създадохме Demenzia преди точно 10 години. Преди това бяхме активни под името Shadowland и свирехме доста мелодичен блек метъл. През 2003 г. решихме да променим стиловата си насоченост, с идеята да не се ограничаваме в един конкретен стил, а да направим микс от всичко, което по някакъв начин ни е повлияло през годините в музикално отношение. Първият ни албум – „Different Seasons“ /2006, IMSB/, смея да твърдя, обхвана доста различни насоки в метъл музиката – блек, дет, дуум, че и доста траш и хард кор рифове.

Въпрос: Кой групи са ви оказали най-голямо влияние при създаването на музика, аз долових елементи от Rammstein и In Flames.

Владо:  Ужасно много са. Всички музиканти, които минаха през групата, оставиха някакъв отпечатък в стилово отношение. Не изключвам Rammstein и In Flames :). Прави ми впечатление, че хората откриват и в двата албума по нещо, което им допада стилово, което ме води до извода, че явно сме успели да се разгърнем и да достигнем тази разнородност, която поне за мен винаги е била една от основните цели.

Въпрос: Какво означава името на албума Machinima?

Владо:  Машинима е термин от гейм индустрията. Концепцията на този албум се върти около неразбрания супер герой, който се опитва да избегне съдбата си на „кукла на конци“ и да се освободи от всички прегради, които му предоставя живота. Идеята носи и по- дълбок смисъл, погледната философски. Според мен всеки човек се сблъсква в даден момент с този проблем.
Въпрос: Работният процес на кой от двата албума мина по-гладко и какви бяха основните трудности, които срещнахте?

Владо: Албум и нормален работен процес са две несъвместими понятия, що се отнася до Demenzia. В тази група нещата винаги се случват по най-трудния начин, но смятам, че всичко през което сме минали, си е заслужавало усилията. „Machinima“ е албум, който отлежа доста повече време преди да бъде издаден, но това не го прави по- специален. Като звук и концепция са доста различни, но и двата са изключително емоционално натоварени и истински за мен.
Въпрос: Кои са любимите ви български групи?

Владо: Не си падам по изреждането на имена, защото винаги изпускам някое. Харесвам групите, които обичат смело да експериментират и подхождат сериозно и професионално на всичко, свързано с музиката им. Мисля, че такива групи не липсват в България.
Въпрос: С кои световни „звезди“ искате да делите една сцена?

Владо: На този въпрос мога да отговоря само от мое име. Големите групи и музиканти, които са ми оказали сериозно влияние през живота, далеч не са от метъл сцената, така че поне с Demenzia няма как да ги срещна, хаха. Свирили сме на една сцена с имена, които са значели много за мен, но не смятам, че това трябва да е основната цел на един музикант.
Въпрос: Защо решихте да разпространявате втория си албум безплатно чрез списание Метъл Хамър?

Владо: Целта на този албум е да достигне до колкото се може повече хора, без това да им струва допълнителни финанси. Смятам, че този албум може да се хареса на доста хора или поне да открият нещо, което да ги грабне в него и за мен правилното решение е да им дадеш тази възможност. Благодаря на Metal Hammer за това, че приеха веднага тази наша идея и подходиха изключително професионално към реализирането й. Следващата ни стъпка е промоцията на „Machinima“ на 24 октомври в клуб Mixtape 5 и тя също е безплатна за всички, които проявят желание да си прекарат добре една вечер с нас и група Vokyl.

Въпрос: Какво мислите за метъл сцената в България от преди 10 години и сега? В какво състояние е тя в момента?

Владо: Не мога да направя толкова обективна съпоставка, защото за тези десет години съм се променил и аз, моето виждане за музиката и дори целите и идеите ми. Мисля си, че все пак бавно, но славно вървим в правилната посока или поне се надявам да е така в очите на българския фен (какъвто съм и аз).
Въпрос: Как виждате групата след 10-15 години?

Владо: Ужасно труден въпрос. Винаги съм твърдял, че тази група  живее сама свой живот и доста често това, което се случва с нея, изненадва и самия мен. Вероятно на много хора това им звучи глупаво, но винаги, когато планувам нещо за Demenzia, нещата се развиват в съвсем друга посока и поради тази причина съм оставил нещата да се случват сами.
Въпрос: Благодаря за интервюто, оставям финалните думи на вас.

Владо: Ако нещо от до тук казаното ви е подразнило любопитството или по някакъв начин сте открили нещо за себе си в „Machinima“, ще се радвам да се видим на 24 Октомври в 20ч. в Mixtape 5. Благодаря за интервюто!

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото