„Енергичност, драма, вълнение. Метъл музиката е предизвикана до краен предел!“ – представяме ви финския квартет For The Imperium. Със сигурност можем да кажем, че те са една от най-интересните и уникални групи на сцената в днешно време. Малко след като издават втория си студиен албум „Hail the monsters“, For The Imperium са избрани за подгряваща група на вече утвърдени изпълнители като Devin Townsend и WBTBWB, което само по себе си говори достатъчно. Ако искате да чуете нещо различно и страхотно – дайте им шанс! Междувременно може да прочетете какво каза китаристът Ville Suorsa за читателите на MetalHangar18.

MH18: Здравей! Първо искам да ти благодаря за отделеното време и желанието да отговориш да нашите въпроси. Би ли представил групата на кратко – от къде сте и как се срещнахте?

Ville Suorsa: Ние сме от провинциалните, мрачни части на Финландия. Срещнахме се тук, в Хелзинки, и започнахме да свирим заедно, защото всички имахме необходимостта да направим нещо ново.

MH18: Предполагам ви е омръзнало от този въпрос, но все пак – как би определил стила ви?

Ville Suorsa: Наистина ни е омръзнал, но в същото време сме наясно, че трябва да бъде зададен.  Няма еднозначен отговор, но едно от най-добрите определения, които сме чували за нас, е „avantgarde metal“.

MH18: Как успявате да съчетаете успешно толкова различни стилове?

Ville Suorsa: Радвам се да чуя, че според теб сме се справили успешно със съчетаването на стилове. Като цяло обичаме всякакви различни видове групи и изпълнители и не искаме да се придържаме в един конкретен жанр, когато правим нашата музика. Предполагам, че частта с успешното съчетаване е следствие от практиката.

MH18: Стигали ли сте до сериозни скандали, докато сте писали парчетата?

Ville Suorsa: Не чак сериозни, но се е случвало няколко пъти. Мисля, че това е нормално, когато става въпрос за толкова малка и стегната общност, каквато е една група. Ако си в истинска банда, ти се виждаш с хората от групата повече от ВСИЧКИ останали, в това число съпруги, гаджета, семейство, други приятели. При този сценарий е неизбежно да не избухваш от време на време.

Последният път май беше през 2011-та година, когато записвахме дебютния си албум. Нашият вокалист Hakim си тръгна от студиото, а аз и ко-продуцентът ни John Huikka продължихме да работим върху песента ‘Elisa’. 15 минути след като си тръгна, Hakim се обади и каза, че не усещал песента правилно и трябва да презапишем всичко, освен барабаните. Каза: „Направи нещо“. Много се радвам, че имаше 15 минути преднина и за това нямаше как да го сритам. В крайна сметка се оказа прав. Нещата не сработиха, аз се напънах и измислих хаотичния китарен пейзаж, който звучи в сегашната версия на песента. След това момчетата свършиха страхотна работа с баса и вокалните партии, така че караницата си заслужаваше.

MH18: Какви са музикалните ви вкусове и вдъхновения? Членовете от групата различна музика ли слушат?

Ville Suorsa: Имаме доста различни вкусове, но се намират и общи неща. Басистът ни май е най-големият метъл фен, въпреки че слуша и още много други стилове. Барабанистът Tuomas е фанатик на тема филмова музика, рови се страшно много в дълбините на jazz и fusion, макар че най-любимата му банда е Pantera или Death. Вокалистът Hakim слуша хардкор, пънк, различни видове R&B и какво ли още не. Аз напоследък харесвам нов рок и метъл като Kvelertak. Обичам стария поп, рок и R&B – например Clapton, Collins, Michael Jackson. Много съм привлечен и от звученето на Nine Inch Nails, Manson и други индъстриъл изпълнители. Също така всички обичаме Brad Paisley!

MH18: Работите ли нещо друго или си изкарвате хляба изцяло с музика?

Ville Suorsa: Някои от нас работят почасово, но почти изцяло се занимаваме с музика. Преподаваме на някои места и работим като freelance музиканти от време на време.

MH18: Наскоро издадохте втория си дългосвирещ албум „Hail the monsters“. Каква е основната идея, която стои зад него? Посланието, което искате да предадете на феновете си?

Ville Suorsa: Не ми се ще да навлизам подробно в тази тема, защото не аз пиша текстовете, но се замислете кои са чудовищата в днешно време. От какво се страхувате, когато си лягате вечер? Когато си лягах вчера, мислите ми бяха за хората от Бостън И хората от Близкия Изток, които са убивани всеки ден, но не получават медийното внимание, което заслужават. Чудовищата са хората, които стоят зад тези продължаващи войни. Чудовищата са тези, които позволяват лошите неща да се случват на останалите хора.

MH18: Вече излязоха доста ревюта на албума, повечето от които с много високи оценки. Но сте получавали и оценки като 3/10. Мислиш ли, че те са обосновани или това е обичайният hate, който някак си е неизбежен? Ще вземете ли под внимание тези критики, когато пишете материала за следващия албум?

Ville Suorsa: Не харесвам ревютата попринцип, независимо дали са положителни или отрицателни. Обикновено някой превърта набързо албума и се концентрира повече върху неговия отличен стил на писане, вместо върху музиката. Говорим за нещо, което е въпрос на вкус, как може да му сложиш оценка? Никога няма да променим музиката си, базирайки се на нечия критика.

MH18: Имате ли усещането, че се движите в правилната посока? Или мислите да промените нещо, за да постигнете по-голям успех?

Ville Suorsa: Имам усещането, че с тази група има много различни посоки, в които можем да тръгнем. И всички от тях биха могли да са правилни или грешни, времето ще покаже. Нямам нищо против да сме „успешни“, но ако това се случи искам да е по нашите правила. 

MH18: Какви са плановете ви от тук нататък? Направихте промо турне на „Hail The Monsters“ във Великобритания, мислите ли за по-мащабно турне из други държави?

Ville Suorsa: Останала част от Европа е на прицел, но нека първо да мине турнето ни с Devin Townsend и We Butter The Bread With Butter и ще видим какво ще се случи след това.

MH18: Има ли песен, която най-много обичате да свирите на живо и ако да – коя е тя?

Ville Suorsa: Новите песни, предполагам. Имаме навика да зарязваме парчетата, които не обичаме да свирим. Но не мога да кажа конкретно име.

MH18: Някога мислили ли сте да запишете песни на фински?

Ville Suorsa: Много британци ни помолиха да го направим, защото финският език им звучи адски забавно. Никога не казвай никога. Но няма да се случи в близко бъдеще.

MH18: С коя банда мечтаете да сте заедно на турне?

Ville Suorsa: Страшно много ми се ще да сме на турне с Pantera и Queen, но тъй като Dime и Freddie  си отидоха прекалено рано, това няма как да се случи. Всъщност възможността да подгряваме Devin Townsend е една малка сбъдната мечта.

MH18: Кой е най-добрият и запомнящ се концерт, на който си присъствал като фен?

Ville Suorsa: Dillinger Escape Plan в Хелзинки през 2008 година беше един от най-добрите, на които съм бил. Foo Fighters, Biffy Clyro и Michael Monroe band през 2011 също бяха страхотни.

MH18: Отново благодаря за отделеното време, надявам се да се видим скоро! Искаш ли да кажеш още нещо на читателите на MetalHangar18?

Ville Suorsa: “The best activities for your health are humping and pumping” – Arnold Schwarzenegger