Ville Friman (INSOMNIUM): „Мисля, че нито веднъж не сме свирили песента „Winter’s Gate“ изцяло!“

От края на тазгодишното издание на Rockstadt Extreme Fest 2016 изминаха повече от две седмици, но се надяваме, че няма да имате нищо против да се върнем още веднъж на темата и да ви направим съпричастни, както обещахме (и изпълнихме, макар и с известно закъснение), към интервюто, което проведохме с китариста на финландците INSOMNIUM, Ville Friman, в шумния бекстейдж на фестивала. Надяваме се също, че със следващите редове ще успеем да ви предадем поне част от позитивната емоция, която предизвика 20-минутният разговор с този изключително усмихнат човек. Приятно четене!

ville

Ville Friman

Първо, искаме да ти благодарим за отделеното време за това интервю… Ние сме България, от Metal Hangar 18… и това беше най-неусетно изминалият един час в живота ни. Пуф! – и свърши, не знаем какво се случи!

Няма проблеми! Ха-ха, надявам се да е бил позитивен един час!

Да, да, разбира се. Когато музиката е хубава, времето минава наистина бързо!

Да, така е, ха-ха!

Малко ще импровизираме, нека започнем разговора с няколко въпроса за предстоящия ви албум. Преди колко време Niilo написа историята за „Winter’s Gate“?

Самата история е написана доста преди да решим да я превърнем в песен и да я издадем. Niilo я написа преди може би четири или пет години, така че нея просто си я имаше в оригинал на фински език, не беше преведена на английски. Вече имаше концепция за текста, когато решихме да я превърнем в песен.

Целият сюжет ли е включен в текстовете или само някои части от него?

Бих казал, че текстът на песента е нещо като резюме на цялата история, защото не можем да включим абсолютно всичко. Нещо като кратко изложение, което Niilo също написа и преработи в песен. Но в изданието ще е включена и цялата история, така че и тя ще може да се прочете.

Как протече процесът на композиране и записване, имайки предвид, че не живееш във Финландия?

Вече имахме някои части готови още през 2014 година, когато издадохме „Shadows of the Dying Sun“. Още тогава ни хрумна тази идея, но все още не бяхме започнали да се занимаваме с нея. Миналата есен, преди около година, започнахме да работим активно и ни отне доста време. Не толкова да напишем нещата, колкото просто да започнем, защото през повечето време бяхме на турнета. Отиваш на турне, след това се връщаш и живееш нормалния си живот известно време, след което отново тръгваш на турне. Няма достатъчно време да се концентрираш. Мисля, че ни отне около три месеца да напишем и съберем всичко заедно.

Пишете ли, докато сте на път?

Докато сме на път, също пишем, защото имаме доста свободно време, така че просто хващаме китарите, но не правим демо на този материал. Това са просто идеи, изсвирени на китара, от това турне също могат да излязат някои добри неща. Но като цяло активното писане не се състоя по време на турнето. Имахме няколко свободни месеца, през които написахме и завършихме песента. Аз живея във Великобритания, така че измислям и правя своите демо записи в домашното си студио, а после просто комуникираме. Мисля, че се получава доста добре.

Значи е хубаво, че живеем в ерата на интернет…

Да! Определено ежедневно работим чрез интернет и се възползваме от всичките му предимства. Разбира се, вече имаме доста албуми зад гърбовете си и просто знаем как да работим заедно, така че не е необходимо да се виждаме, за да се случват нещата.

niilo-sevanen

Niilo Sevanen

Винаги ни е било интересно следното нещо –  как репетирате?

Не го правим, ха-ха! Не репетираме! Мисля, че нито веднъж не сме свирили песента „Winter’s Gate изцяло. Обикновено, когато имаме нов албум, имаме една – две седмици, когато се събираме всички заедно, но през повечето време работим чрез интернет. Записваме разни неща и всеки коментира. Например аз правя една песен, останалите я коментират, аз слушам коментарите и обратната връзка, правя нова версия и така нататък.

Значи имате около две седмици, за да свирите заедно?

Да. Не се събираме редовно, за да свирим песните. Готино е да правим това на живо. Имаме само две китари и бас, доста обикновен сет, който сработва много добре. А този път просто нямахме време.

На живо звучи доста стегнато!

Това е добре, ха-ха!

Това ще бъде първият ви албум, миксиран от Dan Swanö…

Да…

Как се сработихте с него?

Всичко мина много добре. Другият ни китарист, Markus, свири и в OMNIUM GATHERUM, които са миксирали поне два или три техни албума с Dan Swanö, така че се познават от преди това. Не сме работили заедно с INSOMNIUM. Всъщност, преди „Shadows of the Dying Sun“ издадохме „Ephemeral като сингъл с два различни микса…

Да, имаше две версии на песента…

…точно така. Dan Swanö също направи доста добър микс и просто си казахме „Добре, нека да пробваме“. Но пък версията на Dan Swanö беше наистина добра, така че беше малко трудно.

Първата или втората версия беше негова?

И двете версии бяха миксирани от Jens Bogren, но има и една неиздадена от Dan Swanö. Той беше естественият ни избор, защото сме много големи фенове на EDGE OF SANITY, особено на песента „Crimson. Искахме нещо подобно и за песента „Winter’s Gate – да направим нещо дълго и епично. Мисля, че Dan беше правилният човек за тази задача. Той разбра какво точно имаме предвид и процесът на миксиране беше доста лесен и безпроблемен. Смятам, че той схвана песента и цялостната идея.

Той сякаш разбира всички…

Да, много е талантлив. Също така е и готин човек, много готин човек.

Как „Winter’s Gate“ ще надгради предишните ви албуми? Като изключим това, че ще е концептуален?

Мисля, че един вид естествено продължение на „Shadows of the Dying Sun“. Много е разнообразен, събираме всички влияния, които сме имали и в предишните си албуми, има малко блек метъл, дет метъл, доста прогресив моменти, също и много акустични части, чисти вокали и ревове. Всъщност е микс от всичко.

Искаме да те попитам и друго. Преди няколко седмици, когато обявихте Winter’s Gate и детайлите около него, показахте и една рисунка на две фигури, мъж и жена, прегръщащи се в снежна буря.

Да?

Интересно ни е за какво става въпрос, каква история стои зад нея? Включена ли е в обложката на албума?

Част е от обложката, от илюстрациите в книжката.

Значи, може би ако прочетем историята, ще разберем смисъла?

Да, нещата са свързани, ако прочетете историята, ще разберете.

С кого работихте по обложката? Защото изглежда по-опростена и минималистична в сравнение с другите ви албуми.

Да, използвахме различен човек. Първоначално го наехме, за да направи илюстрациите към книгата, но след това искахме да направим и обложка към албума в същия стил, така че използвахме същия човек. Той има по-минимилистичен подход, но според мен се получи много приятно. (Става дума за Teemu Tähkänen – бел. ред.)

Да, определено… Много харесваме тази рисунка, не знаехме нищо за нея, но беше докосваща!

Много харесвам обложката, готина е и наистина представя добре самата история.

Говорейки за това – мислили ли сте за визуализиране на „Winter’s Gate“ по някакъв начин? Това е една гигантска песен, така че не може да се направи обикновен видеоклип към нея…

Не, не може, би било доста скъпо, ха-ха!

… така че може би, в близко бъдеще, нещо като късометражен филм към историята или нещо подобно?

Ще видим как ще тръгнат нещата и какво ще се случи. Разбира се, би било страхотно, ако някой дойде при нас, даде ни няколко милиона евро и каже „Хайде да направим филм към тази история“. Би се получило много добре. Но решихме да не заснемаме клип дори към част от песента, защото не може да представиш нещо, ако просто го извадиш от голямата картина. Така че решихме да направим няколко кратки тийзър видео интервюта, защото You Тube е доста добрa медия.

С последните два албума, „One for Sorrow“ и „Shadows of the Dying Sun“, направихте, поне според нас, огромен композиционен скок. Какво се промени, как го постигнахте?

Дойде нов китарист – Markus Vanhalla. Той написа голяма част от музиката и оказа много голямо влияние с повече китарни сола и подобни неща. Дори и в „Winter’s Gate“ – аз бях написал горе-долу първите 20 минути от песента, но после той допринесе и добави своите собствени сола и виждания и нещата ни по някакъв начин се допълниха. Мисля, че се случи същото и с „Shadows of the Dying Sun“, сдобихме се с нов начин на мислене в групата, различен персонален подход.

Markus Vanhalla

Markus Vanhalla

Значи, той е донесъл нов импулс в бандата?

Да, един вид нови влияния. Така че, според мен, това е голямата разлика. Иначе просто щяхме да се опитваме да се доразвиваме и да станем по-добри в това, което правим, но в крайна сметка мисля, че това беше голямата промяна.

Смяташ ли, че имате уникално звучене? Знам, че това е много абстрактен въпрос, но наистина не сме чували друга мелодик дет метъл банда, която да звучи точно по този начин.

Така ли? Мисля, че нашето звучене е просто смесица от различни неща. Особено с „Winter’s Gate“ не сме мислили за това как трябва да звучи песента и дали ще има някакъв специфичен уклон. Каквото усещахме правилно и сметнахме за добро, просто го използвахме.

Получава ви се естествено?

Да. И мисля, че така се получаваше и с последните няколко албума – все повече си мислехме… Всъщност, спряхме да мислим. Използваме всичко, което усетим „правилно“ и, според мен, все още успяваме да сработим всичко и да постигнем инсомниумско звучене. Но продължаваме да изследваме и добавяме нови неща към нашия звук.

Каква музика слушате? Защото, имайки предвид звученето ви, може би не е само метъл?

Наистина слушаме много различни неща. Аз харесвам пънк, харесвам хардкор, пост рок, минималистични електронни неща, класически рок като DOORS или Bruce Springstreen. Дори харесвам джаз, имам голяма джаз колекция – Louis Armstrong е страхотен. Филмите на Woody Allen, например – това чувство е чудесно. Има различна музика, която приляга на съответните усещания и настроения. Събуждаш се в sybota сутрин, слънцето навън грее, пиеш кафе… Най-вероятно няма да си пуснеш CANNIBAL CORPSE.

Това сме го правили, ха-ха…

Да, бихте могли да го направите. Аз съм по-спокоен като човек, така че слушам по-спокойни неща.

insomnium-ville

Ville Friman

А какво ще кажеш за фолклорна музика? Защото в една от песните ви – „Mortal Share, има специфичен ритъм, който звучи като българската народна музика, ритъмът има същата структура като нашия национален танц ръченица.

Ха-ха, ясно, ритъмът е 4/4 или 7/4, обичаме да експериментираме и с различни ритми.

Но сте го измислили сами, не сте го взаимствали от някъде другаде?

Не, не е повлияно от българската народна музика, ха-ха!

Ха-ха-ха, далеч сме от тази мисъл!

Нямам нищо против нея, но не сме го взели от там. Просто си дойде естествено, усетихме го правилно.

Като говорим за това, знаеш, че мелодичният дет метъл до някаква степен поставя определени граници. Мислили ли сте за нещо, което би ги прескочило? В това число някакъв инструмент, който би бил по-екзотичен за този стил?

Определено не сме против тези неща. Доста банди използват подобни народни инструменти и нещата им се получават страхотно, например ELUVEITIE. Със сигурност нямаме нищо против, но това изисква малко повече организация и трябва да се има предвид при композирането на парчетата. Трябва да измислиш ритъма и цялостната идея, след което да го превърнеш в демо. Но би било страхотно, ще ми е интересно. Опитвал съм доста акустични неща, може би акустично инсомниумско звучене, примесено с традиционни инструменти, би звучало добре. Но е трудно да се смесят тези неща с една стена от електрически китари. Ако се вкарат повече акустични елементи, би могло да се получи доста добре.

Обмисляли ли сте акустичен подход за този албум?

Е, ние винаги имаме доста акустични части. Композирам много от нещата на акустична китара, която винаги държа в дневната. Разсвирвам се, идва ми идея, записвам я на телефона си и т.н. Това е нещо като бележка, която евентуално бих могъл да използвам по-късно.

Имахме предвид изцяло акустични версии на парчетата ви…

Може би това ще е следващата стъпка. Когато ни се изчерпят идеите, тогава може би ще направим акустичен албум, ха-ха!

В такъв случай, макар че според нас би звучало красиво, надяваме се това да не случи скоро.

Може би е нещо по-специално.

Не се бяхме замисляли как ще звучат тежките вокали на Niilo на такъв фон…

Да, може би ще е по-скоро инструментална версия.

Планирате голямо турне в подкрепа на „Winter’s Gate“, надяваме се да премине и през България.

Да, надяваме се да дойдем. Ще направим кратко европейско турне в началото на януари, но засега няма дата за България. Може би ще трябва да направим и друго турне, което да мине през Полша и страните от Източна Европа.

Определено се надяваме.

Мисля, че идеята е такава.

На това турне ще свирите „Winter’s Gate“ от край до край?

Да, такъв е планът.

Той е около 40 минути или нещо подобно?

Около 40 минути, да. Но има нещо като естествени паузи, така че би трябвало всичко да е наред.

Как ще комбинирате с още другите парчета, които хората вероятно биха искали да чуят?

Концертът ще е разделен на два сета – първо ще свирим Winter’s Gate и след това ще има още една малка част.

Нямаме търпение! Надяваме се да вземете Stam1na с вас, ха-ха…

Ха-ха, добре!

Това беше всичко, още веднъж искрено ти благодарим.

Няма за какво, беше ми приятно!

Интервюто проведоха: enjnthlf (Петя Дракева) и A-Lex (Александър Трифонов)

insomniumwintersgatecdnew

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото