Интервю с Trevor Nadir (SADIST)

Наскоро излезе новият албум на прогресив дет метълите SADIST. Италианците не издават много често и това стана повод да им зададем няколко въпроса:sadist-title-of-new-album-image

Радваме се, че се свързахме с вас относно новия ви албум “Hyaena“. Какво се случи за всичките 5 години между този албум и “Season In Silence“ ?

Trevor: Здрасти, и благодаря за възможността и подкрепата! SADIST не е група, която издава всяка година, вярно е. Не сме бързи, но е вярно, че промотирането на “Season In Silence“, особено на сцена, отне повече от 3 години. В началото на 2014-та, решихме да започнем да пишем нов материал и в края на годината започнахме записи в нашето Nadir Music Studio, под мъдрото напътстване на Tommy Talamanca, който освен наш китарист/кийбордист е и артистичен продуцент. Записите започнаха през декември 2014 и завършиха през май 2015. Беше дълга и тежка работа. Отне ни доста време, но сега сме наистина щастливи и задоволени.

Защо решихте да издавате албуми по-рядко?

Trevor: Нямаме крайни срокове, и най-вече искахме да сме убедени в музиката си, преди да започнем да записваме. Всеки три, пет години, това няма значение. Едно нещо е сигурно – SADIST не е група, която издава всяка година.

Известно време нямаше никакви новини около бандата. Какво ви накара да започнете работа по нов материал?

Trevor: Започнахме работа по нов материал, когато разбрахме, че песните са добри и сме готови да свирим. Уверени сме, че “Hyaena“ е най-добрия албум на SADIST. “Hyaena“ е по-зрял албум, който обгражда цялата ни дискография.

Как измислихте концепцията на албума и какво символизира хиената?

Trevor: Доста години събирах информация относно това животно. Заинтересован съм, особено от ловните му навици, въпреки, че не трябва да се подценява важността на глутницата и нейната йерархия. Животните са удивителни. Много силни, издръжливи, предизвикателни и ловуват плячка, доста по-голяма от тях. В същото време трябва да се справят с други хищници, също доста по-големи. Хиената е ненаситен хищник, който брутално разкъсва плячката си. Несъзнателни и невинни, понякога садистично наивни. Смятам, че тази концепция е перфектната комбинация да представи бандата. Хиената е животно на Дявола, неговия смях, неговата бруталност. Обичам този красив хищник.

Фолк мотивите свързани ли са с историята? Използвали сте ги в предишни албуми. Какво предават на слушателя?

Trevor: Музиката, историята, трябва да са свързани. Екипната работа е много важна. Докато Анди, Томи и Алессио, бяха заети с писането на музика, аз далеч от хаоса на града, потопен в горите, пишех новите текстове. Само по този начин можеш да имаш музика и текстове, които да са свързани. Писането на музика върху идеята е хубаво. Рифовете са яростни, както и тематиката на албума.

Защо избрахте да свирите прогресив дет метъл, може би сте вдъхновени от Chuck Schuldiner? Не смятате ли, че този жанр е твърде сложен за повечето фенове и би било по-лесно да станете известни, като свирите нещо по-просто, което се възприема по-добре от публиката?

Trevor: Това е нашата музика. От 1991, групата свири техничен дет метъл. Свиренето на дет метъл е нещо естествено за нас, то е нещото, което можем да правим. Може би и вие сте прави, музикалния бизнес, би значело повече фенове, но това няма значение. Не искаме да продаваме изкуството си на никой.

Бихте ли свирили напълно различен жанр, само за да експериментирате?

Trevor: Честно казано, не ми пука за това да свиря друга музика, да имам други проекти. SADIST е експериментална група и ако искаме да направим някакъв опит, то го правим с нея. Относно опитите, в последния албум, Томи използва нестандартни инструменти, които не са свързани с дет метъла: сандур, бузуки и други. Инструменти свързани със средиземноморската култура. Това е експериментиране.

Обявихте, че този албум ще бъде “черешката на тортата“ във вашата дискография. Смятате ли, че сте постигнали целта си?

Trevor: Това е албум, който преминава през историята на групата, взимайки най-хубавите неща от предишните ни творби. Трудихме се здраво, без много въпроси, първата ни цел беше постигната в края на записите. Този албум е по-завършен, по-зрял, въпреки, че искаме да се справим още по-добре със следващия албум, за което е все още рано, но намеренията ни остават същите – да запишем най-добрия албум.

Често използвате инструментали в творбите си. Винаги ли имат запазено място във вашите албуми?

Trevor: Запазена марка на SADIST е. Като традиция, която искаме да спазваме. SADIST е италианска метъл група, свързана с прогресивната музика на 70-те, от която инструменталните песни бяха неразделна част.

Колко внимание обръщате на клавирите? Можете ли да изразите себе си достатъчно добре, без да използвате този инструмент?

Trevor: В музиката ни, клавирите имат огромно значение. Не бих могъл да се замисля за версия на SADIST без клавири. Нашите мелодии, са частично водени от клавирите. SADIST е брутална и много агресивна група, която в същото време не забравя за важността на мелодията и музикантството. И освен това Томи свири на два инструмента, дори на сцена. Това е имиджа на групата, това е начина, по който нашите фенове ще ни запомнят.

Вече сте заснели първото видео от албума. Кой ви помага? Трябва ли да очакваме още в близкото бъдеще?

Trevor: Засега се наслаждаваме на клипа към “The Lonely Mountain“, дело на Darya Kuorneeva – артист от Санкт Петербург. Талантлива и добре подготвена, тя веднага разбра какво искаме. Намерението ни беше да е нещо близко до графиките, обложката, цветовете и илюстрациите на албума, и така и стана. Не изключвам, че в бъдеще може да запишем второ видео. Съдържанието е вдъхновяващо и любопитно.

Смятате ли, че сте достигнали музикална свобода – след всичко, вие записвате в собствено студио и сте отговорни за продуцирането, миксирането и писането на песни?

TrevorTommy Talamanca, освен китарист и клавирист, е и продуцент. Никой не познава звука на SADIST по-добре от него. Затова никога не сме се доверявали на някой друг. Уважаваме го много и знаем как да работим в Nadir Studios. Той и студиото му, през годините се превърнаха в силата на европейския метъл. “Hyaena“ е диск, изпълнен с аспекти и звукове. Tommy, Andy и Alessio са свършили добра работа, което бе наградено с продукция, която си свърши работата, доста добре, силно и агресивно. Фактът, че имаме собствено студио, означава че можем да работим релаксиращо в най-добрите условия.

Перкусионистът Jean N’Diaye се присъедини за този албум. Ще продължи ли да записва и ще свири ли на живо с вас?

Trevor: Имахме нужда от някой, който има ясна представа за Средиземноморския звук, затова се сетихме за Jean. Той е невероятен изпълнител в неговата сфера. Той е страхотен перкусионист, ритъмът е в кръвта му и сериозно обмисляме да го вземем с нас на сцената, искаме да покажем респект към нашите фенове. Помощта на Jean беше много важна за нас, той разкраси невероятно албума. Работата с него беше страхотно преживяване, той знаеше точно какво търсим.

Това, което затвърдихме е пренасянето на нашите чувства и емоции на сцената. Jean прие с ентусиазъм молбата ни да бъде част от нашето шоу и сега подготвяме следващите си концерти с негова помощ, за да постигнем по-атрактивно шоу.

Планирате ли да промотирате новия си албум с турне и имате ли интерес към концерт в България?

Trevor: В момента се приготвяме за турне. Искаме да покажем страхотно шоу на феновете си, музикално и театрално, и затова ще ни трябва доста добра подготовка.
Заедно с мениджъра и агенцията ни (Live Nation) работим по първото си шоу, в нашата държава и в Европа. Също имахме няколко предложения за турне в Европа и в момента се опитваме да решим кое предложение ще бъде най-доброто. Също имаме планове за предстоящите летни фестивали. Наскоро потвърдихме участието си в Hellfest, а за останалите предстои да бъдат потвърдени. Надяваме се да минем и през България, защо пък не. Благодарим ви за всичко и се надяваме да ви видим скоро.
Stay Brutal.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото