Интервю с Татяна Шмайлюк от JINJER

 

JINJER е млада украинска метъл кор банда, която набира все по-голяма популярност не само в родната си страна, а и извън нея. След като покориха Варненската сцена и спечелиха много нови фенове, бандата ще забие и София на 28 август, което ни даде повод за интервю с прекрасната им фронт-дама Татяна.

 

MH18: Привет, Татяна, моля те, направи кратко представяне на себе си и на групата.

Татяна: Привет! Казвам се Татяна Шмайлюк и съм на 26 години, по образование съм учител по  литература, руски и английски език,но основната ми работа е като вокалистка в Jinjer (Донецк, Украйна). Началният период на групата – това бе дълъг период на застой, свързан с постоянно „текучество“ на кадри. Слава Богу, ние открихме незаменим човек за всичко: в музиката, менажирането на групата – басистът Евгени)). С него работата потръгна много по-бързо. В рамките на няколко години се сменяха изпълнители, музиканти, имена, стилова насоченост. В края на краищата, жанрово се определяме като Progressive Метълкор/Groove Metal. Сега Jinjer напредва бързо. Подготвяме нов материал за записване на първия ни дългосвирещ албум.

MH18: С какво се занимаваш, когато не си ангажирана с музика?

Татяна: Когато не съм заета с музика ли – слушам я:)). Е, това не е толкова изненадващо. Освен това самостоятелно изучавам испански език, рисуване и се обучавам в правенето на татуировки.

MH18: От къде идва името на групата ви – Jinjer?

Татяна: Не носи никаква семантична стойност. Измисли го нашият китарист Дмитрий дълго преди да дойда в групата. Така че не зная истинската причина, а и самият той най-вероятно вече е забравил:))). Според нас звучи перфектно. Напомня на звука на претоварена китара – Jin-Jer, Jin-Jin-Jer))))).

MH18: Ти си в групата почти от създаването й, защо според теб съставът на групата се мени доста често през годините?

Татяна: Преди пристигането ми в Jinjer се случиха много неща. Причините за това са многобройни: например, бившият вокалист Maкс, с когото беше записан първия ЕР “Objects In Mirror Are Closer Than They Appear”, откри перспектива в Калифорния и отлетя, като обеща да се върне. Но не се завърна … След това още много музиканти се смениха, едни сами напускаха, други бяха уволнявани: някои не можеха да се справят с инструментите си, други пиеха много, на трети се сменяха приоритетите. Искрено се надявам, че повече няма да се сблъскаме с подобна ситуация. Много съм доволна от настоящия състав.

MH18: В последните години украинската метъл сцена набира все по-голяма сила. Как сте приети в родната Украйна след издаден сингъл и албум?

Татяна: Предполагам, че имате предвид втория EP “INHALE. DO NOT BREATHE”. Това е огромен тласък за нашата група. Организаторите на големи украински фестивали ни засипаха с оферти, и феновете, разбира се, се увеличават. Според статистиката слушателите на официалните видеа на песените “Scissors” и “Exposed as a Liar“ от това ЕРса много повече от чужбина.

MH18: Кой пише текстовете на песните и каква е концепцията на албума ви?

Татяна: Екс вокалът Макс ни остави богато наследство. Така че, докато подготвяхме второто ЕП, ние решихме да използваме някои от неговите текстове. От тогава това е изцяло моя работа. А концепцията на албума е проста и егоцентрична – базирана на лични преживявания, на човешките пороци. Не зная как се оказа, но почти всяка песен от “Inhale. Do not Breathe” носи в себе си любовно съобщение, само дето никой не забелязва това:))) Много е странно. тъй като не понасям любовната тематика в метала.

MH18: Преди около  месец бяхте участници на Wild Child Festival във Варна. Какви са впечатленията от българската публика?
Кое е най-щурото ти преживяване от там?

Татяна: Toва бе един от най-незабравимите фестове в историята на Jinjer! Забележителни хора, качествена музика, отличен звук! Огромно благодаря на Кристиян и всички, които участваха в организацията на Wild Child Festival за топлия, каквато е и Варна, прием.:))) Аудиторията беше статична, но внимателна. Мъжете не танцуват, те слушат:)) Но това не е минус. А що се отнася до лудите случки, по-добре попитайте китаристите ни и барабаниста.:)) Все още преглеждаме отново и отново видеата и снимките от фестивала.

MH18: Скоро ще изнесете концерт и в София. Какви са очакванията ти от него?

Татяна: Искаме повторение на Варна, ако може и по-хубаво. Казват, че клуб „Mixtape 5“ е голямо и сериозно заведение, очакваме хубав звук и щури вечеринки. Искаме да се срещнем и с приятелите, с които се запознахме във Варна:! Чакаме, нямаме търпение!
MH18: Има ли  украинска група, която те впечатлява?

Татяна: Да, разбира се. Макар че не останаха много. Напоследък все повече украински групи се разпадат пред очите ни. Преди пет години бях полудяла по украинската група ТОЛ. Сега те не съществуват. За щастие останаха МегамасС и Jim Jams, които са едни от най-добрите тежки банди в страната.

MH18: Какво ти е мнението за украинската блек метъл сцена и по-специално за групи като Drudkh, Khors, Nocturnal Mortum и други?
А какво мислиш за мизантропското им отношение към феновете и света около тях?

Татяна: За съжаление нищо не мога да кажа. Не се интересувам от блек метал. Но Nocturnal Mortum винаги се слушат, имат отлично шоу. И доколкото знам, са доста известни в Европа, а може би и извън нея. Реших да видя концертното им видео от фестивала „Коловорот XII“ 2012 година. Май ще трябва да се запозная по-отблизо с тяхното творчество.:))
Е, едно нещо ще кажа за отношението: независимо от мирогледа на актьора (независимо дали е художник или музикант), първо трябва да се оценява работата му.

MH18: Какво е нужно на една метъл група, за да бъде уникална, да е различна?

Татяна: Според мен, с разнообразие на музикални стилове почти няма кого да изненадаш. Всичко гениално е вече отдавна написано. Същото мога да кажа за имиджа и поведението на сцена. Единственият безпогрешен вариант е изпълнението от душа. Тук имитацията е трудна. Е, разбира се, и наличието на собствен, неповторим звук.

MH18: Обичаш татуировките:) В България имаме много добри татуисти. Защо не си направиш татуировка тук и каква би била тя.

Татяна: Не се съмнявам, че имате талантливи майстори. Отдавна ми е хрумнало, да си правя татуировка във всяка страна, в която имам възможност да бъда, но често не остава време за това, а много ми се иска.
Мисля, че татуировката би съдържала българския флаг, българска люта чушка и Филип Киркоров – гол.:))) Надявам се, че сте чували за него. Е, може и без него.
MH18: Какво би искала да кажеш на читателите на Metal Hangar 18 и българските ти почитатели?

Татяна: На първо място, слушайте хубава музика. Второ, интересувайте се от чуждестранни групи (особено oт украински, но не забравяйте да посещавате колкото се може повече концерти и фестивали, на които свирят ваши сънародници. Не забравяйте, това е вашата гордост:)). И следете за новини в MetalHangar18!
Ще се видим в София на 28 август!

MH18: Благодаря за отделеното време, ще се видим в София.

 

  1. #1 написан от Анонимен (преди 8 години)

    На 20. 03. 2015 Групата ще свири във Varna Live Club.

    https://www.facebook.com/events/766344063443795/?ref_newsfeed_story_type=regular

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото