Интервю с Taliesin (ETERNAL SAMHAIN)

taliesin

И така, италианските блекове Eternal Samhain, които до момента доста подробно ви представих станаха част от Източното, балканско турне на полските екстремисти Christ Agony. Ще видим двете трупи в България на 24 април в Live&Loud. След продължителното общуване чрез лейбъли и трети лица, реших директно да потърся главния виновник за съществуването на Eternal Samhain – вокалистът и фронтмен Taliesin. Вижте какво сподели той.

Satania: Здравей! Благодаря ти за отделеното време!

Taliesin: Здравейте, Taliesin е тук! И аз благодаря за отделеното време!

S.: Как се роди идеята за създаването на групата?

T.: Идеята се роди преди повече от десет години. Бях само на шестнадесет, когато започнах да свиря в блек метъл група с няколко приятели. Бяхме млади и наистина не знаехме какво да свирим, важното беше да се забавляваме заедно и да правим концерти. Решихме да наречем групата Eternal Samhain, но всички от този първоначален състав напуснаха наистина бързо. Запазих името защото го харесвах и започнах да изграждам съвсем нова симфоник блек метъл група.

S.: Името е наистина интересно. Какво залегна в основната концепция? Какво искате да предадете чрез музиката си, текстовете, сценичното поведение?

T.: Основната идея е да празнуваме живота всеки ден. Може би не всеки знае, че Samhain е един от най-важните Шабаши през годината. Отбелязван на 31-ви октомври, известен като Halloween. Samhain е бил началото на мрака (Obscuritatis Principium ако това може да ти напомни нещо 🙂 ), началото на зимата и краят на цикъла, който представя живота. Samhain празнува живота чрез смъртта в безкрайното му повторение. Това е, което опитваме да донесем с нашата музика, текстове и поведение!

S.: Използвате предимно латински език, защо? Не мислиш ли, че това може да се окаже пречка изкуството ви да достигне до повече хора?

T.: Не, не мисля. Всички знаем, че метълите не са повърхностни хора и знаем, че ако някой е заинтересован от това, което искаме да кажем, той със сигурност ще потърси значението му. Фокусът не е върху това да привлечем колкото може повече хора, фокусът е върху това да привлечем правилните.

S.: През годините е имало доста смени в състава. Какво ги е налагало? Можем ли да кажем, че Eternal Samhain вече имат устойчив състав и ще са по плодотворни?

T.: Причината беше, че не всички от старите членове бяха достатъчно мотивирани за целите, които искахме да постигнем. Да намериш силен състав, който иска да работи екипно в една посока е доста трудно. Да, ние можем да кажем, че Eternal Samhain сега има силен състав и, ще бъдем по-активни, както в Италия, така и в други страни!

S.: Новият ви албум е много различен. Доста по-агресивен и екстремен от ЕР-то. Не се ли притесняваш, че феновете, които са очаквали същото звучене и стил са останали разочаровани. Предполагам за теб това е вид творческо израстване. Доколко израстна Eternal Samhain за тези пет години между двете издания?

T.: Не, не мислим, че феновете ще бъдат разочаровани. ЕР-то беше просто началото на групата и, израствайки открихме своя начин да пишем и композираме песни. Искаме нашите последователи да израстват с нас. Израстнахме много, разбира се, подобрявайки своите умения и технически и музикантски и изследваме по-дълбоки концепции, за които да пишем.

S.: Освен всичко „Storyteller of the Sunset and the Dawn“ сякаш ви даде наистина добър старт. Мислиш ли, че набирате известност /не само сред феновете на блек метъла, но като цяло на европейската екстремна сцена/, сравнено с преди няколко години?

T.: Можем само да се надяваме! Наистина виждаме много последователи на нашите концерти и в социалните медии. Ставаме по-силни и по-силни в последните няколко години и мислим, че аудиторията забелязва колко силна е нашата воля!

S.: Италианската история, култура, митология са доста интересни и в последно време се появяват групи на италианската блек метъл сцена, които експлоатират персонажи от древността и митологията? Вашето вдъхновение кое е? Обръщате ли се към културното си и историческо наследство, за да търсите там идеи?

T.: Разбира се, правим го. Например песента „Cenere“ ( Cenere на италиански означава „прах“). Песента разказва за трагичната смърт на Джордано Бруно, монахът убит от Инквизицията на 17 февруари 1600 г. Неговият език е бил закован за устата му, за да не може да говори докато го качат на кладата и го изгорят жив. Той е бил свободомислещ и ние все още чувстваме силата на неговите мисли. Черпим вдъхновение също от древната митология на други култури, като Келтите и това е видно в името на групата.

S.: Дебюта ви излезе само преди няколко месеца. На какво са посветени Eternal Samhain сега?

T.: Изцяло сме посветени на промоцията на новия си албум с концерти в Италия и най-накрая вън от страната. Също пишем нов материал, тъй като имаме много идеи!

eternalsamhainband

S.: Ще гостувате в България за първи път /или поне голямата част от групата 🙂 /, но ваши колеги вече са свирили тук. Имате ли някакви споделени впечатления и с какви очаквания идвате?

T.: Имаме страхотни очаквания, говорили сме, че публиката там е изключителна и подкрепя групите по невероятен начин. Това е, което се надяваме да намерим! Много от нашите колеги са ни казвали това, което казах на теб. Не ни разочаровайте!

S.: Сет листът ви ще включва ли песни от ЕР-то или ще представите само новия албум?

T.: Кой знае… просто елате и вижте!

S.: Вашето послание към феновете, които ще дойдат на 24 апирл в София. За какво да се подготвят?

T.: Очаквайте страхотно шоу, точно както ние очакваме страстна публика нямаме търпение да бъдем там!

S.: Благодаря за интервюто! За мен ще е удоволствие да ви видя на живо!

T.: Благодаря на теб и на всички прочели това интервю, ще се видим наоколо, приятели!

Официална ФБ страница

Credits to Taliesin pic: Monica Furiani Photography

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото