Интервю с Luka Šulić (2CELLOS)

2cellos_pub_6008_photoКогато 2CELLOS записаха кавъра на „Smooth Criminal“ на Краля на попа Michael Jackson, се вдигна голям шум. Скептиците обаче веднага вдигнаха врява, че проектът е „всяко чудо за три дни”. Да де, ама от тогава 2CELLOS имат вече два албума, в които представят своя прочит на диаманти от класическата и филмовата музика, рока и популярната музика, свирят къде ли не и на 9 декември по покана на „Loud Concerts” ще избухнат в Зала 1 на НДК. Достатъчно много причини за да се чуем с половината от 2CELLOS – Luka Šulić.

Интервюто с Luka Šulić (2CELLOS) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 1.12.2014 година.

От другата страна – Представи 2CELLOS на слушателите?

Luka Šulić – Казвам се Luka и съм от група, която се казва 2CELLOS. Ние сме двама младежи от Хърватия, които свирят на две виолончела и изпълняват музика, различна от тази, която очаквате да чуете изсвирена на две чела – не е само класическа, а също така поп, рок – всичко за което се сетите. Само хубава музика.

От другата страна – Скоро сте в България, какво очаквате от концерта си тук?

Luka Šulić – Надяваме се, че при вас ще си изкараме добре. Българите и хърватите сме от Балканите и темперамента ни е един и същ. Надяваме се това да доведе до едно добро шоу и много забавление. Ще бъде яко парти.

От другата страна – Какво ще изпълните тук?

Luka Šulić – Ще свирим на виолончела!

От другата страна – Знам, а като сет лист?

Luka Šulić – Мога да опиша сет листа ни за концертите така – започваме като ангели и завършваме като дяволи. В началото концертът ни е спокоен с класическа музика, на сцената сме само двамата – някои от аранжиментите са по-бавни, други по-бързи и интензивни. И след това, когато се присъедини и барабанистът ни, настъпва истински хаос. Публиката откача. Лудницата е гарантирана.

От другата страна – Харесвате хаоса на сцената?

Luka Šulić – Определено си е голям хаос.

От другата страна – Репетирате ли всичко преди концерт или си позволявате и импровизации?

Luka Šulić – Имаме постоянен сет лист, но се случват много непланирани и спонтанни неща. Зависи и от публиката, енергията, вибрациите, от атмосферата в залата. Също така се опитваме да комуникираме с феновете, колкото се може повече. Винаги се случват много непредвидени и забавни неща. Всяко шоу за нас е една отделна история.

От другата страна – Вие сте класически музиканти, нали?

Luka Šulić – Точно така, но не се определяме само като класически музиканти. Ние сме просто музиканти и това е.

От другата страна – Какъв е профилът на феновете на 2CELLOS?

Luka Šulić – Профилът на нашите фенове е много широк. На нашите концерти идват хора, които харесват класическата музика, други, които си падат по рока и трети, които предпочитат поп музика. Феновете ни са от баби и дядовци – възрастни хора, до младежи и деца. И разбира се всичко между тези двете групи. Разбира се не липсват и крещящите девойки и не чак толкова много крещящи момчета… Ха-ха-ха… Профилът на феновете ни е разнообразен.

От другата страна – Ще ни разкажеш ли една забавна история от Ваш концерт?

Luka Šulić – Трудно е да избера само една, но едно от най-големите ни преживявания беше, когато бяхме съпорт на RED HOT CHILI PEPPERS в Загреб. Изсвирихме си нещата и си тръгнахме, за да се върнем за биса. В бекстейджа обаче беше барабанистът на RED HOT – Chad Smith, който беше изгледал изпълнението ни. След като слязохме от сцената, преди да се върнем за последната песен, той ни попита дали не бихме желали да излезе с нас и заедно да изпълним последната композиция – „Back In Black” на AC/DC. Тогава се върнахме с него и той направо натроши барабаните. Получи се страхотно. Хаосът беше пълен. Това е една от историите, за които се сещам.

От другата страна – Как избирате песните, на които да направите кавър?

Luka Šulić – За да направим кавър на някоя композиция, трябва да я харесваме и да сме фенове на музикантите. Но най-важното е да усетим, че с нашите версии можем да достигнем сърцата на хората. Също така кавърите трябва да се получат добре, изпълнени на чело. Така че песента трябва да отговаря на тези критерии, а не просто да й се направи някаква версия. При много песни, особено при баладите, е необходимо да изведем на преден план емоцията, интимността, които са заложени в тях. При рок парчетата, които изпълняваме с барабанист, трябва да изпъкне тяхната енергия и това постигнато с класически инструменти. Трябва да накараме хората да подскачат, да дивеят, да се забавляват. Песните, които избираме, зависят от това, което искаме да постигнем.

От другата страна – В една рок група има китари, барабани, бас и вокали. Вие сте само двама. Как определяте, кои точно инструменти ще изсвирите на челата?

Luka Šulić – Това за нас е огромно предизвикателство, защото както отбеляза, сме само двама и понякога нямаме барабанист. Не използваме никакви записи на концертите. Всичко е изсвирено на живо. Е, понякога използвам лууп педал за някоя композиция. Но е предизвикателство. Моето чело например е настроено много ниско, все едно изпълнявам баса и държа ритъма, а Stjepan свири останалото. Опитваме се да включим колкото се може повече от една песен, за да е интересно както на нас така и на публиката.

От другата страна – Пред каква публика се чувствате най-добре?

Luka Šulić – Чувстваме се добре пред всякаква публика. Защото винаги искаме да достигнем до сърцата на феновете. Всеки път даваме най-доброто от себе си. Ако хората харесат това, което правим – супер, ако не го харесат – нямаме проблем. Винаги ще се намери някой друг, когото да одобрят. Не изпитваме лоши чувства.

От другата страна – Защо според теб имате успех – заради интересните аранжименти, заради уменията ви или заради живите участия?

Luka Šulić – Смятам, че е заради всичко, което изброи – енергията, аранжиментите, шоуто, уменията, начинът по който забавляваме хората на концертите. За да накараме някого да ни хареса, трябва да притежаваме всичко, което изброих и то събрано на едно място.

От другата страна – Има ли песни, които искате да преаранжирате, но са прекалено сложни за две чела?

Luka Šulić – Да, има. Много хубави песни са по-скоро текстово ориентирани. В лириките са заложени голяма част от емоцията и смисълът на композицията. Тогава идват трудностите, защото ние правим инструментални версии и с тях не можем да пресъздадем текста, а само мелодията. Също така не се получава, ако песента няма много добра мелодия като на Lady Gaga например – „га-га-га-га” – ето това на чело не можем да го изсвирим. За да направим кавър, трябва да имаме добър риф или мелодия, които да можем да преаранжираме за виолончело.

От другата страна – Запознат си с APOCALYPTICA?

Luka Šulić – Много хора ни сравняват с тях, което е естествено, защото те бяха първи с този стил, като започнаха да свирят METALLICA на виолончела. Разликата е, че те са по-метъл ориентирани, докато ние сме повече рок, навлизаме в поп музиката, имаме много повече класически произведения в репертоара си, както и филмова музика за разлика от тях. И най-същественото – те са четирима, докато ние сме само двама. И все пак всеки музикант, всяка личност се отличава от останалите. Различни са ни и аранжиментите – при нашите се опитваме да не пресъздават едно към едно оригинала. Комбинираме различните части с класически елементи, променяме аранжимента по време на самата песен и така не свирим едно и също от началото до края.

От другата страна – Има ли някакъв генерален план зад 2 2CELLOS или всичко е за забавление?

Luka Šulić – Плановете се променят през цялото време, защото трябва да се развиваме и да вървим напред. Основният план пред нас е да продължаваме да растем, да продължаваме да свирим, да достигаме до повече хора и да продължаваме, да изненадваме публиката и нашите фенове, както и нас разбира се, защото винаги е много трудно да изненадаме самите себе си. Ако постигнем това, ще се чувстваме страхотно.

От другата страна – Песента, която изпълнявате и която ви определя по най-добрият възможен начин?

Luka Šulić – Твърде сложна личност съм и не мога да избера само една.

От другата страна – Давай с две тогава.

Luka Šulić – Когато искам да съм джентълмен, когато се чувствам романтично настроен и емоционално зареден, песента е на U2 – „With or Without You“. Когато искам да избухвам, тогава „Thunderstruck“ на AC/DC ме описва по най-добрия начин. В мен живеят две личности – джентълмена и лудия тип.

От другата страна – Какво мислят бандите, на които правите кавъри, за вашите версии?

Luka Šulić – Чували сме различни мнения. Последното видео, което направихме – „The Trooper“ на IRON MAIDEN, бандата го качи на официалната си фейсбук страница. Същото е и с NIRVANA, и с нашата версия на „Smells Like Teen Spirit“. По същия начин постъпиха и GUNS N’ ROSES с нашия кавър на „Welcome to the Jungle“. Продуцентът Quincy Jones и семейството на Michael Jackson много харесват версията ни на „Smooth Criminal“. Получаваме много комплименти от оригиналните артисти. Обаче AC/DC са единствените, от които не сме подочули нищо. Просто не им пука особено за разлика от останалите. За това и ги уважавам и ги обичам толкова много – защото са непукисти.

От другата страна – Това ли е банда, с която искате да делите една сцена?

Luka Šulić – Едва ли ще се случи, но ще е като сбъдната мечта.

От другата страна – Ако не знам нищо за 2CELLOS, кое е първото нещо, което трябва да науча за групата?

Luka Šulić – Не знам – това, че ние свирим на виолончела. Това е. Ха-ха-ха…

От другата страна – Накрая направи обръщение към българските фенове.

Luka Šulić – Скъпа София, скъпа България, заповядайте на концерта. 2CELLOS са във вашия град и се подготвят да ви разбият!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото