Интервю с Katon W. de Pena (HIRAX)

Katon W. de Pena е една от култовите личности в траш сцената, както и ще се убедите от разговора. С вокалиста на легендарната американска траш шайка ме свърза Атанас „Saxon” Димитров. Интервюто се получи много лесно – само с размяната на няколко електронни писма.

Интервюто с Katon W. de Pena (HIRAX) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 17.06.2013 година.

От другата страна – Какво се случва с HIRAX днес ?

Katon W. de Pena – Подписахме с нов лейбъл – „SPV/Steamhammer” от Германия – и в момента работим по новия ни студиен албум, който трябва да излезе през септември. Продуцент е Bill Metoyer, с когото се познаваме от първите ни години като банда, когато бяхме към „Metal Blade Records”. Той е в метъл средите от началото на 80-те и е работил с групи като SLAYER, W.A.S.P., SACRED REICH, ARMORED SAINT, AGENT STEEL. Страхотен продуцент е. Записите се получават убийствено. Тежки и много бързи. Създали сме още по-технични китарни партии. Смятам, че феновете ще бъдат приятно изненадани от новия албум на HIRAX – той ще се превърне в най-добрия ни запис въобще. Потрудихме се здраво по него.

От другата страна – Записахте един сингъл в края на миналата година – „La Boca de la Bestia”. Той ще влезе ли в албума ?

Katon W. de Pena – Това е първият сингъл от албума и първата чисто нова песен на HIRAX от много време. Записахме я с Bill Metoyer и се получи много добре. Заглавието означава „В пастта на звяра”. Песента е за войниците, които са участвали във Виетнамската война през 60-те. Всъщност в американската армия е имало бойна единица, която се е казвала така – „Пастта на звяра”. Били са железни войници. Песента е за тях – държали са се винаги заедно, независимо срещу какво са се изправяли. Били са като семейство.

От другата страна – Защо в дискографията ви има толкова много песни на испански ?

Katon W. de Pena – Имаме много фенове от испаноговорящите страни – Испания, Мексико… В Южна Америка имаме огромна база почитатели. Тези песни са посветени на тях. Много хора ни слушат и в други страни – Русия, Полша, Германия. Никога не се знае, може да се появят възможности да напишем песни на техните езици. Но това е основната причина да създаваме композиции на испански – по този начин показваме на феновете, че те са много важни за нас.

От другата страна – Имате руски фен сайт. Ще запишете ли песен и на руски ?

Katon W. de Pena – Не знам. Може да е още в предстоящия албум, защото не е напълно завършен. Една от причините да имаме сайт на руски е, че уважаваме всички човешки същества, независимо от коя част на света са. Самият аз съм много повлиян от руската култура. През ръцете ми са минали много книги за руската история. Може да създадем песен по стихове на руски. Но виж, в последния ни засега албум „El Rostro de la Muerte”, което означава „Пред лицето на смъртта”, имаме песен, която се казва „Flesh and Blood”. В нея се разказва за руски войници от Втората световна война, които са се били срещу немците, и, както знаеш, побеждават. Въобще руснаците са много корави хора. Обичаме да пишем песни, вдъхновени от историята. За мен руската култура е много важна. За съжаление тук, в САЩ, много малко хора са се докосвали до нея. Нашите исторически книги са написани по съвсем различен начин – в тях много от фактите просто липсват.

От другата страна – Коя е любимата ти част от историята ?

Katon W. de Pena – Заради баща ми, докато растях, научих много за Втората световна война. Тя заема голямо място в историята ни. Това е и най-голямата война, водена на наша територия. След толкова години все още не знаем всичко за нея, но се опитваме да научим все повече и повече. Намирам тази част от миналото за интересна и интригуваща.

От другата страна – Можем ли да твърдим, че HIRAX е историческа група ?

Katon W. de Pena – Да, бих казал, че сме повече историческа група, отколкото политическа. Не ме разбирай погрешно – имаме еднакви разбирания и вярваме в едни и същи неща. Но не мога да определя HIRAX като политическа група, ние по-скоро обичаме историята. Ако погледнеш композициите ни, ще видиш, че се опитваме да открием фактите и истината около всичко онова, което се е случило в човешката история.

От другата страна – Ако имаше възможност да се върнеш назад във времето, кой момент би избрал ?

Katon W. de Pena – Ако имах възможност, бих се върнал точно в онзи период – лудостта на света, Втората световна война, когато планетата е била бойно поле. Трагично е, че тогава всеки е бил срещу всеки. Мисля, че днес сме по-широко скроени. Хората в САЩ си падат по пътуванията, обичат да пътешестват из Европа, Южна Америка. Аз самият се интересувам от различните култури. Затова и ми харесва да пътувам до Европа – нещата при вас са коренно различни. Разбира се, освен миналото, ме интересува и бъдещето. Любопитен съм да разбера какво ни предстои. Особено какво ще се случи с най-близките ми, когато вече няма да ме има. Как ще общуваме? Дали както сега  – аз в САЩ, ти в България – и си говорим чрез интернет? За съжаление сигурно няма да съм жив, за да видя какво ни е подготвило бъдещето.

От другата страна – Нека те върна на предстоящия ви албум. Как точно ще звучи той и как ще се казва?

Katon W. de Pena – Подписването с „SPV/Steamhammer”, които работят с много яки банди, ни осигури по-голям бюджет и това ще е най-добрата продукция, която някога сме правили. Звукът ще бъде по-мащабен и прогресивен, но няма да се отказваме от корените си. Започнахме в началото на 80-те години на миналия век и винаги сме се стремяли да звучим сурово и тежко. Това ще бъде основата на новия албум. За първи път наблягаме на китарите – много повече сола, ще има кратко бас соло, с което показваме какъв невероятен басист имаме. Ударните са солидни, а вокалите – много мощни. Получава се много здраво звучащ албум за днешните стандарти. Още не сме анонсирали имената на песните. Как ще се казва албумът – ще го запазя в тайна, за да е изненада. Но мога да разкрия, че заглавието е невероятно и различно, няма да е нещо типично и банално. Обещавам ви.

От другата страна – Днес по-трудно ли е за HIRAX да намери мястото си в траш метъл сцената в сравнение с миналото ?

Katon W. de Pena – В Южна Америка и в САЩ вече ни познават много добре. Били сме и в Япония, но тази и следващата година ще трябва да поработим здраво, защото турнетата в Еропа не са толкова много, колкото ни се иска. Трябва да отидем на изток. Най-далечната точка, до която сме стигали, е Полша, където направихме няколко концерта. Всичко беше страхотно, но трябва да стигнем още по-далече – Украйна, Русия, може би България и Сърбия. Разбрахме, че много хора от тези държави са дошли да ни гледат в Полша. Също така трябва да обиколим Скандинавските страни. Чака ни много работа и със сигурност ще се върнем в Европа. Самият факт, че подписахме с европейски лейбъл, ще ни помогне много, а също и на феновете, защото албумът ще бъде много по-достъпен за тях, за разлика от предишните ни дискове.

От другата страна – Каква беше причината HIRAX да започнат нов живот?

Katon W. de Pena – Когато отново събрах групата през 2000 година, бях получил много имейли от фенове от Холандия, Великобритания и особено от Германия. Причината за възстановяването на бандата бяха точно тези електронни писма от почитатели, които искаха нов албум. Когато се събрахме пак и издадохме новия ни сингъл „El Diablo Negro”, писмата станаха още повече. Феновете бяха гладни за нашата музика. Апетитът към нас беше огромен. Затова просто продължихме. Почувствахме се още по-силни, когато издадохме миниалбума „Assassins of War” през 2007 година. Оттогава групата не е спряла да работи и да прави турнета. Чувстваме се страхотно, защото феновете на HIRAX са много отдадени. Всеки път, когато посетим нова страна, направо ни отнасят. Затова и нямаме търпение да се върнем в Европа, защото твърде рядко сме били там, последният път, ако не греша, беше през 2008 година. Време е отново да стъпим в Европа.

От другата страна – В дискографията ви има много сплитове, защо наблягате на тях и кой ти е любимият?

Katon W. de Pena – Главната причина е, че ние самите сме много посветени на ъндърграунда. За много хлапета е по-готино да получат две групи в един албум. Затова и правим толкова много сплитове. Другата причина е, че записваме с много чуждестранни банди. Имаме съвместен диск с шведите F.K.U., записвали сме и с бразилците VIOLATOR. Преди години направихме компилацията „Thrash Metal Warriors”, в която участва една много стара и легендарна полска група KAT. Също така SABBAT от Япония. Благодарение на това, че ние сме от САЩ, тези сплит албуми позволяват на групите, с които работим, да стъпят на американския пазар, до който не са имали достъп преди това. Винаги се опитваме да работим с добри банди, които харесваме и уважаваме. Надявам се, че и в бъдеще ще имаме тази възможност. Подобни записи ни отварят вратите към нови територии.

От другата страна – Истина ли е, че логото на групата е изработено от Tom G. Warrior от CELTIC FROST и TRIPTYKON?

Katon W. de Pena – Да, така е. Познаваме се отдавна, от времето, когато още беше част от HELLHAMMER. Той е мой много добър приятел. В началото на 80-те си пишехме. Тогава нямаше интернет. Поддържахме контакт с писма. По стария начин. Отивах до пощата и пусках писмо до Швейцария. По това време имах няколко приятели, с които поддържах връзка с писма – Tom G. Warrior беше един от тях, а също и Quorthon от BATHORY и едно хлапе, което се казваше Chuck Schuldiner от DEATH. Спомням си, че изпратих първата ни демо касета на Tom G. Warrior и той много я хареса, но не хареса логото на групата, което бяхме поставили. Тогава ни предложи да направи нов дизайн и това е същото лого на HIRAX, което използваме и до днес.

От другата страна – Нека да се върнем на предстоящия албум на групата – разкажи ни за съдържанието на текстовете.

Katon W. de Pena – Както ти казах, обичам историята, така че ще има истории от света, а също и съвременни теми, защото се интересуваме какво се случва около нас. Ще има и доста различни неща, като религията например, за която представяме нашата гледна точка.

От другата страна – Коя е основната цел пред HIRAX? Имате ли някаква мисия?

Katon W. de Pena – Чудесно е, че зададе този въпрос, защото наистина имаме мисия. Нещата при нас не опират само до свирене на музика и усилване на звука на максимум. И това го има, но преди всичко ние искаме да обединим хората, особено тези с различни културни ценности. Те трябва да знаят, че на нас ни пука за света, в който живеем. Например дизайнът на новия ни албум е на Phil Lawvere, който е работил по „Emperor’s Return” на CELTIC FROST и „Pleasure to Kill” на KREATOR. Phil прави обложката и на новия HIRAX. Тези неща обединяват хората. Няма значение от коя култура са, каква религия изповядват, няма значение как изглеждат, въобще не ни пука за това. Нашата мисия и голямата ни цел е да обединим хората чрез нашата музика.

От другата страна – Това феновете ви успяват ли да го усетят?

Katon W. de Pena – Да, така мисля. Якото е, че ние се опитваме да бъдем през цялото време с тях. След концерта или по време на интервютата. Правим срещи, на които разписваме албумите ни. Хората не осъзнават, че феновете на метъла са интелигентни и независимо от езика, на който говорят, те могат да се разбират чрез езика на музиката. Може да не говорим един и същ език – някои не знаят английски, а ние не говорим перфектно испански, руски или немски, но по някакъв начин общуваме чрез музиката и това, че тя ни обединява, е най-страхотното нещо. Ти и аз сме метъл братя заради нашата музика. Удивително е. Много хора, които не говорят английски, го научават, слушайки хеви метъл. Когато ги питаме откъде са научили езика, те отговарят: от вашите албуми, от песните на JUDAS PRIEST, IRON MAIDEN, MOTORHEAD.

От другата страна – Какво те учудва днес?

Katon W. de Pena – Това е добър въпрос. Учуден съм от света, в който живеем. Защото през 2013-а все още се борим един друг за петрол, все още има хора, които се избиват на верска основа, заради религията. Ако ти си религиозен, а други не са – това за мен не е проблем. Учуден съм, че хората се избиват заради пари, алчност. Изумен съм, че продължават да се мразят заради всичко това. Изненадан съм, че не проявяват толерантност един към друг. Не правят нищо, за да се разберат. В телата на всички ни тече кръв. Все същата червена кръв. Съставени сме от кости и плът. Всички ние сме човеци. Свиря хеви метъл и на концертите ни идват различни хора, но те са заедно, обединени от музиката. Хеви метълът го постига. Това ме прави горд. Обаче през 2013 година все още има войни, все още някои избират лошите пътища, за да вървят нанякъде. Смятам, че е дошло времето да се опитаме да се разберем, да се опитаме да научим повече един за друг. След това интервю, ще потърся България на картата и ще науча повече за страната ви.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото