Интервю с кариеси и…група ГРАНУЛОМ!

Винаги трябва да има място за смеха!

Наскоро една от най-постоянните и упорити банди у нас – група ГРАНУЛОМ пусна ново шантаво и нестандартно видео. То е към парчето „Кошмари“, което пък е част от задаващия се нов албум, получил предизвикателното име „Кога?“. Това веднага ни провокира и ни накара да потърсим дамата, чиито глас вече двадесет години превръща столичните улици в едно още по-страховито място нощем – Надя Валентинова. Дали бандата успява да оцелява в родното музикално съвремие и какво стои пред нея – прочетете сами:

Здрасти, Надя. Вече сте над 20 години на сцената. Как се промени ГРАНУЛОМ от онзи първи концерт в столичното читалище „Г.С.Раковски“ до днес?

Здрасти, Иване. Мога да кажа, че нещата се промениха само и единствено към по-добро. Изградихме си ясна концепция за работа и гледаме просто да надграждаме всичко предишно. Засега сме доволни от постигнатото и бъдещото само ще покаже дали сме били прави.

Това ми звучи добре. Кога според Вас е по-трудно да се прави музика  – сега или преди 20 години и защо?

Винаги е било трудно да се прави каквото и да било в България, независимо дали е музика или пък да отглеждаш марули. Липсата на мениджъри и продуценти в нашия жанр си казва думата – няма изграден бизнес, няма реклама, с медиите трябва да се биеш за да ти пуснат парчетата и съответно всичко си остава в рамките на аматьорското, въпреки професионалното отношение на някои групи от гилдията.

А какво стои пред Вас в момента? Пуснахте едно много яко и забавно ново видео, към парчето „Кошмари”. Разкажете ми как дойде идеята за неговия сюжет?

Това видео е част от новата ни концепция за комедийни клипове към сериозни парчета. „Кошмари“ няма да е нито първият, нито последният ‘побъркан’ сценарий. Важното е да гледаме на отвратителните неща от живота по един по-весел начин. Да не забравяме ,че музиката преди всичко е средство за забавление….

Несъмнено е така. Как протекоха самите снимки, сигурен съм че е било много интересно?

При нас винаги всичко минава много сериозно, макар че на последните два клипа „Обещай ми любов“ и „Кошмари“ не успявахме да си сдържаме смеха и се посмяхме доста доволно. Трудно се сдобиваме с реквизит, трудно намираме хора и институции които да ни подкрепят, да не говорим за финансовата част… Но все пак продуктите ни видяха бял свят и се радват на интерес не само от феновете на рока, което пък за тях е добър повод да се ограмотят откъм праведна музика, така да се каже, хаха…

Специален гост в това видео е вашият голям приятел Тома Спространов, който няма книжка и не кара кола, но в клипа Ви кара линейката. Как ви хрумна тази забавна идея?

Идеята беше на нашият PR. Тя реши, че линейката трябва да се управлява от някой интересен и значим човек, който едновременно да е свързан с музиката и да е достолепен и от ‘старата школа’. А кой по-добре влиза в тази роля от Томи Спространов?! Той винаги е подкрепял всяко наше начинание през последните седемнадесет години и го е правил смея да твърдя абсолютно безкористно, за което му благодарим.

Granulom_Toma_Sprostranov

Докато гледах клипа си мислех дали все още обществото ни приема хората, които слушат тежка музика като социално опасни и нехигиенични хора?

Винаги ще бъдем аутсайдери за всички тези, чиито живот е затворен в битовизмите и турските сериали и нямат никакви духовни потребности. Изглежда сме невменяеми щом не сме присъствали на коцерта на Слави Трифонов и не сме част от безмозъчната сган която се раздаваше да им пее чалгите на проливния дъжд… Народът го е казал – кой каквото сам си направи – и цяло село не може да му го направи!

Стана дума вече за новия ви албум „Кога”. Първоначално бе насрочен за края на 2015-та, но все още се бави. Защо се случва така?

Прекалено сме заети и все не стига време да си довършим работата в студиото. И понеже се очертава и в бъдеще да продължава така, вече не поставям никакви крайни срокове. Албумът май ще се забави, но какво пък – всяко зло за добро. Поне така мисля…

Показахте и тениските към албума, те вече са в продажба. На тях се вижда пясъчен часовник, което сякаш е обвързано със заглавието му. Започвам да си мисля, че дискът е концептуален. Така ли е?

Почти… При нас концепцията винаги е абстрактна. Албумът се очертава да е доста интересен и лично на нас ни харесва много. След като излезе малко ще си отдъхнем и ще се радваме вече и на реакцията на хората, които ще го закупят.

Granulom teniski

Каква ще е цената на дисковете и тениските?

Цената на дисковете ще е 10 лв. Това е задължителният минимум според нас. Тениските, както сигурно вече знаеш са по 15 лв. всяка.

Загатнахте, че парчетата в новия албум ще звучат различно. Би ли разкрила повече за това?

Не само че звучат различно, но и помежду си са различни стилово. Ние никога не сме се ограничавали. Повече подробности е по-добре хората да получат когато го изслушат на спокойствие вкъщи.

Парчето „Кошмари” е доста по-леко от типичния за ГРАНУЛОМ стил. Това ли е духът и на останалите нови композиции?

Абсолютно не! Това е най-мелодичното и най-спокойното парче в албума. Категорично! Другите нямат нищо общо с това. Има брутални, има няколко не чак толкова брутални, има и три кавъра.

Чувал съм, че в България групите печелят много повече от мърч, отколкото от продажбата на самите дискове. Така ли е и при вас?

Има хора с всякакви предпочитания – всеки може да си купува каквото иска. Ние уважаваме избора и потребностите на всеки човек. Печелим и от участия и от мърч, като от последното изцяло финансираме продукцията си…т.е. правим затворен цикъл и по този начин не разчитаме на външно финансиране и не си даваме повод да се оплакваме.

Мъдро. Единият кавър в албума вече е известен. Разкрийте поне един от другите два?

Ааа, не. Предпочитаме да ги запазим в тайна, хехе! Ще ги видите като му дойде времето!

А ще ми кажеш ли на коя българска естрадна класика не бихте направили никога кавър и защо?

Не бихме направили кавър на някоя тъпа, безвкусна и скучна песен. В момента не се сещам за нищо конкретно. Трябва все пак песента,която ще се превърне в метъл да има и структура, която да позволява трансформирането й в праведен звук…

Често си боравите с хумор и ирония в парчетата си. Има ли място смехът в такъв сериозен и тежък стил музика?

Винаги трябва да има място за смеха! Пък и самите ние имаме доста преекспонирано чувство за хумор и това се отразява вече и в клиповете ни, както виждаш, хехе. За нас самоиронията винаги е била водеща, и вече това си личи. Дано да бъдем разбрани правилно, разбира се.

Разкажете ми за най-трудният ви момент като група?

Винаги е трудно когато са ни напускали музиканти. Сякаш всеки път умираме и пак се съживяваме и това вече много ни е изморило. Но това  съвсем не означава, че ще спрем. Напротив! Продължаваме с пълна сила.. На инат и от чист професионализъм!

И да завършим с бъдещите ви планове след излизането на „Кога”. Ще има ли национално „турне“? Ако да – имате ли идея вече в кои градове и кога ще бъде то?

Не съм привърженик на тази думичка „турнета“. Достатъчно участия имаме и смятам, че не сме подходящо подплатени със спонсори и мениджъри за да правим такива мероприятия. Засега повечето изяви са ни извън България.

Добре. Благодаря ти за отделеното време, Надя Надявам се скоро да се видим пак.
И ние Ви благодарим. До скоро!

Иван „iDTemplar“ Стоянов

  1. #1 написан от Снежа Петкова (преди 8 години)

    Гранулом е бил и ще бъде винаги“ Гвоздеят “ на програмата ,където и с когото да пеят на една сцена

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото