Jussi Helenius (AXEGRESSOR)На 15, 16 а 17 февруари финландската траш банда AXEGRESSOR ще направи три концерта в България – Русе, Варна и София. Добър повод за представяне на групата от вокалиста им Jussi Helenius.

Интервюто с Jussi Helenius (AXEGRESSOR) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 9.02.2015 година.

От другата страна – Привет, Jussi, в началото представи AXEGRESSOR.

Jussi Helenius – Ние сме траш метъл банда от Южна Финландия. Заедно сме от 2007. В групата сме четирима. Имаме три албума, като последният излезе миналото лято. Издаде го френския лейбъл „Listenable Records“, което за нас е стъпка нагоре, защото първите ни два диска излязоха от малка финландска звукозаписна компания. Това е основното.

От другата страна – Името на групата е комбинация от „брадва“ и „агресор“ на английски…

Jussi Helenius – Да, това е малка, елементарна заигравка с думите.

От другата страна – Кой я измисли?

Jussi Helenius – Идеята беше моя, но по това време още не бях в групата. Останалите започнаха през 2007 – бяха четирима и имаха втора китара. Шест или седем месеца свиреха без вокалист. Познавах ги всички, защото сме местни и сме приятели от много години. Тогава им казах, че AXEGRESSOR е доста добро име за траш група. Самият аз слушам траш повече от 20 години. Казах им, че това е име, което могат да използват и няколко месеца по-късно ме поканиха за вокалист. Получи се малко инцидентно.

От другата страна – Защо точно траш. Финландия не се слави с траш банди…

Jussi Helenius – Така е. Обаче има много млади траш групи, които се появиха през последните пет години. Имам предвид млади групи с млади момчета в тях, защото ние самите сме около 40-те. Нашата банда беше основана от китариста, който сега не е в AXEGRESSOR. Той запали и останалите, защото винаги е харесвал траша на 80-те, но преди това е свирил в различни дет и хеви метъл банди, а също така и в кавър групи. В края на 90-те момчетата от AXEGRESSOR са свирили в една блек метъл банда. Доста време им е трябвало, за да започнат заедно и да изкристализира идеята до олдскуул траша.

От другата страна – Има ли някаква идея зад имената на албумите – предишният се казва „Next“, новият – „Last“?

Jussi Helenius – Основното е, че албумите ни не са трилогия или нещо подобно. Но все пак има връзка между заглавията и обложките на трите издания. Първата корица показва страданията на танков екипаж по време на войната. Техните преживявания продължават и през следващите две обложки – от „Command“ през „Next“ до „Last“. Това обаче няма да е последния албум на групата. Това е истината. Също така името на последния диск може да се разглежда като „най-накрая“.

От другата страна – Съвсем скоро ще направите три концерта в Бъгария – София, Варна и Русе. Какво очакваш от публиката, концертите, страната като цяло?

Jussi Helenius – Изявите ни при вас са част от десет дати на Балканите. Никога преди не съм идвал във вашата страна. Нямам търпение, защото съм чувал, че публиката е много щура. Очаквам с нетърпение да се потопя в тази атмосфера. Знам, че клубовете, в които ще свирим, са малки, което е добре, защото по този начин няма дистанция между групата и феновете и концертът се превръща в лично преживяване, за разлика от големите сцени, където диалогът се губи. Така че наистина нямам търпение да се изправим пред българските фенове.

От другата страна – Какво ще изпълните?

Jussi Helenius – Ще изпълним най-малко половината песни от новия албум, а след това и няколко парчета от предишните издания. Може би и няколко кавъра, защото през годините свирим доста. Подготвили сме някои изненади за феновете.

От другата страна – Кавъри на кои групи и тези групи повлияли ли са на AXEGRESSOR?

Jussi Helenius – Определено. Тези банди, на които правим кавъри, са причината ние самите да имаме група. Кавърите, които правим, са на банди, които слушаме от много години и които са ни повлияли много. Като пример ще дам KREATOR и M.O.D. Свирим парчета и на RUNNING WILD. Също така изпълняваме и някои много известни пънк песни от 80-те на различни финландски банди. Много е яко, още повече, че композициите са дълги по минута и енергията в тях е убийствена.

От другата страна – Какво ви прави уникални в сравнение с останалите траш групи?

Jussi Helenius – Винаги сме твърдели, че целенасочено не се опитваме да сме специални и много уникални. Трашът не е наука за ракетостроене, стилът е просто примитивна музика, която те кара да се чувстваш добре, докато я свириш и слушаш, а също така кара и останалите да се чувстват супер, особено по време на концертите. От друга страна обаче се опитваме така да композираме парчетата си, в последния имаме девет, за да може всички те, да са различни, ако ги сравняваш помежду им. Ние не робуваме само на скоростта или хаоса, въпреки че винаги сме харесвали високите скорости от по 520 километра в час. Но искаме да внедрим в нашата музика и тежки рифове, и бавни, почти дет метъл части, както и чисти хеви метъл елементи. Винаги се опитваме да сме разнообразни в границите на траша, като песните, които създаваме, да са запомнящи се, композиции на които да си строшиш врата независимо дали са бързи или бавни и тежки. Трашът ни покрива всички вкусове.

От другата страна – За това е трашът всъщност. Коя е следващата голяма цел пред вас?

Jussi Helenius – Това е турнето в Източна Европа и след това концертите през март-април, които ще направим в Германия и страните наоколо. Защото за първи път правим подобни обиколки извън границите на Финландия. Сигурно сме били над 100 пъти на сцена, но почти всички са били основно в родината ни. Имаме пет концерта в Русия, свирили сме още няколко пъти в Естония и в Норвегия. Концертите от настоящото турне са следващата стъпка в развитието на групата. Целта ни е да ги направим възможно най-добре. След това, най-вероятно, бавно и полека започваме да създаваме новия материал.

От другата страна – Накрая можеш ли да кажеш няколко думи за грайнд кор проекта CANNIBAL ACCIDENT, в който също участваш?

Jussi Helenius – CANNIBAL ACCIDENT е група, която започна като студиен проект. В нея бях нещо като сесиен вокалист, но отново инцидентно, проектът се разрастна до истинска група от петима музиканти. Китаристът ни в момента композира песните за следващия албум. Те обаче не са аранжирани. Има само нахвърляни рифове, които оформят гръбнака на парчетата. Движа двата проекта едновременно. Когато съм с AXEGRESSOR, групата ми е основен приоритет и нямам много време за CANNIBAL ACCIDENT. Когато имам концерти и работа с CANNIBAL ACCIDENT, си вземам почивка от AXEGRESSOR. Ако трябва да избирам обаче, бих се спрял на AXEGRESSOR, като приоритет, защото групата е много по-сериозна. CANNIBAL ACCIDENT са 90 процента банда за удоволствие и за музикални извращения.