Интервю с Jukka Koskinen и Asim Searah (WINTERSUN)

 6 октомври 2017-а е денят, в който финските мелодет магьосници WINTERSUN най-сетне стъпиха на българска почва. Ние от Metal Hangar 18 имахме възможността да се срещнем с басистът Jukka Koskinen и китаристът Asim Searah, за да проведем  един интерес и изпълнен със запомнящи се моменти разговор. Част от темите, които засегнахме са както новият им албум, така и връзката между човекът и природата, какво пречи на WINTERSUN да изнесат концерт с оркестър и хор и т.н. Какво точно си казахме, може да прочетете по-долу.

Winterview
Здравейте! Радвам се, че имам възможността да си поговорим очи в очи. 

Jukka: Здрасти! Благодарим за вниманието.
Asim: Надяваме се, че довечера ще си изкараме супер!

България е една от последните дати от европейската част на “Forest Tour 2017“. Как протече турнето Ви и по какъв начин публиката възприема новите Ви песни?
Jukka
: Турнето е повече от страхотно! Доста сме развълнувани, тъй като свирим за пръв път в голяма част от страните. Обожавам тръпката, която те сполетява, когато свириш на ново място, защото по един страхотен начин, не знаеш какво да очакваш. Същото е и днес в България. Изпълняваме три от четирите песни, които са включени в “The Forest Seasons“. Феновете ни са повече от запознати с тези парчета и всичко е невероятно. Хората приемат новата ни музика точно толкова добре, колкото и старата. Мисля, че откъм атмосфера, на моменти новите ни неща се получават по-добре от старите.

Лично за мен, “The Forest Seasons“ е един наистина разнообразен албум. Както от музикална гледна точка, така и от лирическа. На моменти се връща към корените Ви, докато в същото време представя нови елементи в музиката на WINTERSUN. Как бихте описали албума със собствени думи?
Jukka
: Мисля, че е много по-чувствителен и крехък в сравнение със старите неща. Усеща се фокусирането върху дадена тема, следвайки определено настроение или чувство. По един или друг начин песните не се променят особено.

Asim: Всяка песен е различна от останалите и те завежда на дълго пътешествие, което приключва по доста смирен начин. Цялата идея идва от там, че всеки сезон, всяка песен представляват точно определена идея, както каза Jukka. Тръгва от едно място, минава през друго и те успокоява, което води до душевното смирение. Самият албум е страхотен и най-хубавото, разбира се, идва когато го представяме на живо. Тогава навлизаме в един още по-различен свят. Даваме всичко от себе си, за да може феновете ни да се почувстват като част от всичко това. Не само като го изпитат, гледайки ни на сцената, а и потапяйки се във величествената атмосфера.

Jukka: Песните са уникални и се различават една от друга. Хубаво е, че успяхме да достигнем толкова високо ниво на разнообразие в новия ни албум.

Докато слушах албума, усетих че барабаните звучат различно и след бърза проверка в Интернет установих, че не са записани от Kai, а Jari ги е програмирал. На какво се дължи това и бихте ли го направили отново в бъдещето?
Jukka: От гледна точка на времето… Самата дума “време“ е донякъде болна тема в нашия лагер. Не искахме да прибързваме. В същото време трябваше да направим компромис в определени ситуации, за да издадем албума и да не се бавим така, както направихме с “Time I“. Разбира се, не казвам, че програмирането на барабаните беше лоша стъпка. Албумът звучи доста готино. Естествено, друг проблем е натовареният график на Kai. Както знаеш, той е с NIGHTWISH и с други неща, та нямахме много варианти. Избрахме този начин и не съжаляваме. Доволни сме от постигнатия звук.

Да поговорим за студиото, което планирате да изградите – “Wintersun Headquarters“. Само по себе си, името му звучи доста амбициозно. Каква е атмосферата, която целите да постигнете? Също така, ще отдавате ли студиото под наем на други музиканти или ще бъде стриктна “Wintersun Only“ зона?
Jukka: Хм, едва ли ще го отдаваме под наем на други музиканти. Не знаем какво ни е приготвило бъдещето, но планът е само и единствено ние да ползваме студиото. Самото изграждане ще отнеме доста време, което за щастие е съкратено до известна степен благодарение на огромния успех, който имахме с първата краудфъндинг кампания. Първата ни стъпка е да обновим всичко, което ползваме. Инструменти, микрофони, звукозаписни устройства и т.н. После ще осъществим следващата кампания и със събраните средства ще започнем самото изграждане на студиото. Планираме да бъде място, в което можем да постигнем желания звук на бъдещите албуми, за да осъществим собствените си виждания. Естествено, освен за записване, ще ползваме студиото и за репетиции. Целта на цялото нещо е да инвестираме в самата банда, за да не се налага да плащаме на външни студиа.

Според вас, по какъв начин са свързани човекът и природата? В днешно време доста хора забравят колко важно е да запазим и поддържаме тази неповторима връзка.
Jukka: Човекът и заобикалящата го природа? Хм, доста добър въпрос. Адски тъжно е, че повечето хора са забравили колко са важни тези отношения.

Asim: От доста време насам човекът се е отдалечил от природата. Технологията е взела превес, но все още важи фактът, че човек има нужда от природата, за да съществува и живее в смирение. Злополучно е, че с превесът на технологията… Ние хората сме същества, които не забравят лесно. Същото важи и за нашата природа. Въпреки това, много от нас забравят истинските си корени. Затова в днешно време имаме толкова много проблеми. Иска ми се, поне до известна степен, да обърнем нужното внимание на природата, за да може положението да се подобри. Всички знаем, че без всякакви граници, природата умело може да ни покаже на какво е способна, а последствията няма да се харесат на никого.

Jukka: Ние сме част от природата. Независимо дали го искаме или не. Колкото повече се грижим домът ни, който е природата, да бъде добре, толкова по-благополучно ще бъде самото ни ежедневие. Толкова много хора живеят в свой собствен балон и не обръщат внимание на случващото се около тях. Системата и политиците са ги смазали. Казано им е къде да живеят, какво да правят, за да оцелеят и послушно се подчиняват. За щастие, все още съществува тази креативна сила, която движи останалите хора.

Споделям гледните Ви точки. В крайна сметка, промяната започва отвътре, от самите нас. Невъзможно е да сътворим един по-добър свят, докато седим вкъщи и чакаме някой друг да го свърши вместо нас.
Jukka: Да, абсолютно.

Asim: Много точно казано. Би било прекрасно ако хората се събудят по един или друг начин и започнат да се фокусират върху себе си.

Смятате ли, че късметът играе важна роля в нашия живот? Зависят ли нещата от това дали се намираме на правилното място в правилното време?
Jukka: Оу, нека да помисля… Смятам, че освен късмет, трябва да си напълно отдаден на целите си, независимо какви са те.

Asim: Аз имам по-различно мнение. Късметът е нещо, което ти самият създаваш за себе си. Нивото на късмет зависи от това до каква степен си вложил сърцето и душата си в нещото, с което си се захванал. Ако си достатъчно отдаден и намеренията ти са чисти, Вселената ще ти даде необходимите възможности.

Jukka: Погледни от следната гледна точка… Харесал си някого и искаш нещата да потръгнат. Отчаяно се опитваш да направиш нещо по въпроса, но не ти се получава. И тогава, когато най-малко очакваш, всичко потръгва. Това е късмет, нали?

Asim: Е, все пак си се положил много усилия, за да спечелиш момичето. Въпреки, че е било, когато най-малко очакваш, ти си получил своя заслужен шанс. За мен късметът не се състои в това да седиш у дома и да чакаш нещото да ти се случи, оплаквайки се, че не ти се получава. Аз съм човекът, който буквално може да изкрещи какъв късметлия е, защото е получил шанс да бъде част от WINTERSUN. Наложи се да се изправя лице в лице с късмета, за да си кажа ‘Хей, ти все още съществуваш!‘. Разбира се, не бива да забравяме, че участвах в конкурс заедно с още доста китаристи. Тоест, както споменах преди малко, не лежах у дома в леглото, а получих възможност, от която се възползвах. Дадох всичко от себе си и това ми се отплати. Благодарен съм, че преди време успях да напусна страната си, за да започна да се занимавам с музика.

А по какъв начин бихте искали да повлияете на света със своята музика?
Jukka
: Хм, уау… Ами, искаме да повлияем на хората по много различни начини.

Asim: Стремим се да събудим човечеството.

Jukka
: Да, точно. Нашата цел е да събудим хората. Промяната към по-добро започва със събуждането на съзнанието и желанието да подобриш света. Опитваме се да го постигнем чрез текстовете и музиката в новия ни албум. Надяваме се феновете ни да ги разберат и да запомнят, че имат силата да подобрят нещата.

Говорейки за вашите фенове, каква е гледната Ви точка относно връзката между музикантите и техните фенове?
Asim: Неоспорим факт е, че без феновете, музикантите бихме били едно голямо нищо. Красотата се крие в това, че феновете са тези, които ни държат мотивирани. Всеки ден, всяка нощ, когато изнасяме концерт, ние изживяваме нещо неописуемо. Това носи чувството, че ние всъщност правим нещо както трябва. Виждаме, че внасяме нещо добро в живота на нашите почитатели и ги правим щастливи. По пътя на верижната реакция, ние също усещаме това щастие и позитивната енергия се предава.

Jukka: Колкото са важни моментите, в които свиря за себе си, толкова са важни и тези, в които изпълнявам музика за други хора. Да виждам как нашите почитатели се потапят в атмосферата, която носим, носят усмивки на лицето си е толкова важно, колкото и когато съм сам със себе си и се упражнявам.

Мислили ли сте някога да изнесете концерт с оркестър и хор?
Jukka: Обмисляме го от няколко години насам, но не съм сигурен кога ще се случи. Стремим се един ден да имаме удоволствието да обявим няколко ексклузивни шоута с оркестър и да запишем едно от тях, за да го издадем под формата на DVD.

Би било страхотно. Ще бъде приятна изненада както за самите вас, така и за вашите фенове.
Asim: Точно така. Както всички знаем, в рок и метъл средите е доста трудоемко да работиш с оркестър и хор. Включени са адски много музиканти, което води до нуждата от повече време и разходи. Все пак, един ден ще постигнем тази цел и  ще сбъднем тази своя мечта.

Jukka: Определено ще бъде сбъдната мечта. Както и да издадем “Time II“.

Говорейки за “Time II“…
Asim: Хахаха, сам си виновен, че го спомена!

Хахаха, не, няма да Ви питам кога ще бъде издаден. Мисля, че на всички ни е писнало от този въпрос. Това, което искам да знам е, дали възнамерявате да изпълните на живо песента “Fields of Snow“, чието интро е включено в “The Forest Documentary“.
Jukka
: О, добре. Олекна ми, хаха. Нямаш си и на представа колко често се налага да обясняваме, че ние самите също нямаме идея кога ще издадем този албум. Не съм сигурен относно “Fields of Snow“. Преди 6-7 години свирихме “The Way of the Fire“, която също ще бъде включена в този дългоочакван албум, та не искаме да разкриваме прекалено много от материала.

Приближаваме се към края на интервюто, та имам по един въпрос към всеки един от вас. Jukka, можем ли да очакваме, че в даден момент от бъдещето, NORTHER ще се съберат отново?
Jukka
: Оу, хаха. Не очаквах този въпрос. Рядко ме питат за тази група. Никога не казвам ‘никога’ ,но за жалост, не мисля, че има шанс да се съберем. Разпръснати сме из света и всеки се занимава със своите си собствени начинания. Но ако става въпрос за мен самия, аз бях един от главните композитори в NORTHER. Тая нещо, което се пробужда вътре в мен от година, година и половина. Може би трябва да направя нещо по въпроса. Вероятно няма да е с NORTHER, но по един или друг начин ще се задействам и ще издам нещо. След всичките тези години, все още пазя NORTHER-ското в себе си.

Звучиш доста обнадеждаващо. Asim, следващият въпрос е към теб. Измина почти половин година откакто официално си част от семейството на WINTERSUN. Как се чувстваш и как би описал преживяното до този момент?
Asim
: Чувството е невероятно. Всеки ден и всяка нощ си мисля как непрестанно изживявам най-смелата си мечта. Разбира се, за мен е удоволствие, че имам възможността да застана рамо до рамо с останалите. Опознаваме се все повече и факта, че сме на турне заедно е очарователен. Е, понякога се сближаваме повече от нужното, хаха.

Хаха, разбирам те. Това да си на турне има и своите минуси, а?
Asim: Абсолютно, човече. Понякога ни писва един от друг, но като цяло нещата са повече от добре. Късметлия съм, че имам честта да съм част от това чудесно приключение. Всеки ден е нова глава от нашата история. Всеки ден се случва нещо ново, което да направи преживяването запомнящо се.

Нещо като безкрайна история, изпълнена с все повече и повече изненади.
Asim: Да, да. Точно така. Постоянно се натъкваме на интересни неща. Чувствам се благословен, че имам тази възможност и се надявам, че бъдещето таи още доста запомнящи се приключения с тях.

Благодаря Ви за отделеното време, момчета. За мен беше огромно удоволствие да имам възможността проведа това интервю. Последните думи са ваши!
Jukka
: За пръв път сме в България. В София сме от няколко часа, а вече сме повече от развълнувани и ни харесва тук. Адски нетърпеливи сме да видим какво посрещане сте ни приготвили.

Не остана много, хаха. След няколко часа ще видите защо ние сме любимата публика на голяма част от рок и метъл музикантите.
Asim
: Приемам това като обещание от името на всички, които ще присъстват. След кратката разходка, която си устроихме по-рано, мога да кажа, че градът и неговите улици са красиви. За съжаление, не разполагахме с кой знае колко време да се разходим, но да се надяваме, че ще се завърнем и ще имаме повече свободно време на разположение.

Стискам палци това да се случи!
Asim: Ние също! Ще се видим отново след няколко часа. Благодарим за вниманието. Желаем ти всичко най-добро!

  1. #1 написан от N'Zoth (преди 6 години)

    Адмирации за готиното интервю!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото