markПреди броени дни излезе третият поред албум на шведскат блек метъл група KHAOSPATH ‘Gospel of the Serpent Tongue’. За някои от родните фенове творчеството на Mark – Hellcommander Vargblod не е непознато дори в изпълнение на живо. Обещах ви интервю, в което той да разкаже повече за новото си издание, както и за другите проекти, в които участва. Прочетете какво сподели Hellcommander и чуйте ‘Gospel of the Serpent Tongue’ – заслужава си! В личната ми класация на излезлите до момента албуми с чиста съвест му давам 8,5/10.

Satania: Здравей, Марк! Не сме се чували от доста време. Надявам се всичко да добре при теб. Само преди няколко дни излезе твоят нов албум ‘Gospel of the Serpent Tongue’. С какво той е по-различен от предишните ти албуми?

Hellcommander Vargblod: Здравей и благодаря отново за възможността за интервю в Metal Hangar 18! Тук всичко е наред, както винаги съм зает, също и с моята най-нова група Myronath!Що се отнася до новия албум мога да кажа, че този запис е направен само от мен, тъй като Khaospath стана one-man band отново поради липса на интерес от страна на някои членове и за съжаление и барабанистът се премести далеч от Skellefteå. Все пак две от песните в новия албум са бяха съвместно записани от китаристът, който беше преди в KhaospathFilip Hedström, следователно е честно да му се даде признание за тях, както и текстовия материал за една песен от предишния барабанист Janne Krusing. Албумът е толкова суров, колкото и преди и не е концептуален албум, както предишният. Текстово ‘Gospel of the Serpent Tongue’ представя различни окултни аспекти и отдава почит към нашия Господар.

S.: Смъртта е една от основните теми в шведския Блек метъл. Какви теми избра Khasopath за този албум?

H. V.: Както отбелязах по-горе темите се въртят около различни окултни дисциплини и вярвания, и да някои песни се въртят около един от аспектите на персонификацията на Смъртта. Други песни са за демоничните прояви и почитането на нашия Мрачен Господар. Музиката и текстовете на Khasopath са винаги така създадени, че чрез тях канализирам своята енергия, като ритуал така да се каже. От древни времена музиката е била важен фактор в обредите. Музиката е била начин за комуникация с Божественото и точно така е и с Khasopath. Това е начин да покажеш преданост, начин да насочиш енергията си към царството на непознатото и разбира се да разпространиш словото на Змията.

S.: Колко време ви отне да запишете ‘Gospel of the Serpent Tongue’. Разкажи ни нещо интересно от процеса на създаването му.

H. V.: Всички записи, миксиране и мастериране бяха направени през първите месеци на 2019. Мога да кажа, че отне около 3 месеца да го завършим. Разбира се песните бяха предварително композирани преди началото на записите. Нещо, което може би малко хора знаят е, че когато записвам музиката си (дори с Myronath) винаги искам да вляза в подходящо настроение за песните. Така студиото винаги е осветено от свещи и изпълнено с аромати, за да ми помогне да изразя по-добре музиката и текстовете, които искам да предам. Песните, (както е посочено по-горе) се превръщат в ритуал.

S.: Има ли гост участия в ‘Gospel of the Serpent Tongue’? С кои музиканти е записан албума?

H. V.: Цялата музика и вокали са направени единствено от мен в този албум. Въпреки, че имам гост вокали в песента „Bleed for Satan“ от един от моите най-близки приятели и фенове Clint Aquilina, който винаги е поддържал моята музика още от самото начало! Вечно уважение към този човек за неговата страст и интерес към моята музика.

gospel-cover

S.: Кой е автор на обложката? Разкажи ни повече за него.

H. V.: Обложката на ‘Gospel of the Serpent Tongue’ беше направена от талантливия David Busai в Mordiggian Art. Попаднах на работата му преди няколко месеца и веднага ме заинтригува и започнахме да работим заедно върху обложката на албума и книжката за диска. Много съм доволен от работата ни заедно и вече имаме съвместни нови проекти за бъдещи издания.

S.: Участваш и в други проекти. Как вървят нещата там. Разкажи ни за тях.

H. V.: Преди всичко аз съм единственият член и на Draugul, epic-pagan metal проект, който стартирах през 2009г. Издадох последната творба през януари 2019, но вероятно ще си взема малка почивка засега, тъй като съм доста зает с новата си група Myronath, която започна много неочаквано и пое обрат, който никога не съм очаквал. Myronath започна с мен и  Malphas (Throne of Heresy, Blood of Serpents), а няколко месеца по-късно присъединихме Lars Broddesson като сесиен и лайв барабанист, който хората със сигурност ще запомнят от Marduk и последното издание на Funeral Mist „Hekatomb“. Сега записваме първия албум в Hultsfred и е в процес на миксиране и мастериране в момента. Също сме планували концерт на фестивала Mörkaste Småland през октомври в Hultsfred.

S.: Планирате ли концерти или турне в подкрепа на ‘Gospel of the Serpent Tongue’?

H. V.: В момента не планирам никакви концерти с Khaospath. След като групата стана one-man band може да бъде трудно да намеря музиканти в моя район, а също ще съм зает с Myronath в близките месеци.

S.: Къде може да бъде поръчан албума, както и друг мърч свързан с Khasopath?

H. V.: Винаги можете да ми пишете на страницата на Khasopath във фейсбук, за да поръчате албума или мърч, както и на фейсбук страницата на лейбъла или в сайта на Wolfmond Production.

S.: Твоето послание към феновете и по специално към българските ти фенове. Надявам се, че си отнесъл добри спомени от България.

H. V.: Да свиря в България беше запомнящо се преживяване! Ценя всеки момент от него. Имаше много добри реакции от българската публика и се надявам, че ще имам шанса да се върна и да се кача на тамошната сцена с някоя от моите групи, като Khaospath в бъдеще или може би Myronath ако се появи възможност!
Hail to you all Bulgarian metalheads who have supported my material!! Blessings to you all!

Официални ресурси:
Official Khasopath FB
Wolfmond Production FB page
http://www.wolfmond-production.de/
FB page Myronath

Photo credits Hellcommander’s pic – UnholyUnion Visions Of Evilness