A Knight at the Opera

Nanowar са италианска банда, известна най-вече с техния ТРУ МЕТЪЛ. Покрай трите си концерта(два в София и един в Русе) в България бандата е позната на родните фенове. За тяхното творчество може да се напише дисертация, но аз просто ще спомена всичките им албуми до този момент – два демо записа направени преди повече от десет години, два дългосвирещи и един концертен албум, един сингъл, както и техният чисто нов албум – “A Knight at the Opera” (нещо като най-доброто от най-доброто, с включени и нови песни)

И след това кратко представяне мога да кажа здравейте момчета и благодаря за интервюто. Започваме с въпросите.

Първият ми въпрос ще бъде за „A Knight at the Opera“. Повечето песни от албума вече са познати на феновете (въпреки, че са ремастерирани). Трябва ли да приемаме този албум като „The best of“ Nanowar или не?
Gatto: От една страна да, от друга не мисля, че това е най-доброто, така че не; обаче има и много готини песни вътре, така че да… Абе даже и аз не знам отговора.
Abdul: Първо на първо всичко стари песни за презаписани и с нов аранжимент (а не само ремастерирани). Второ на второ повечето от тях са песни на Nanowar и тъй като ние вече сме Nanowar of Steel спокойно можем да ги броим за чисто нови песни. Така че да за мен поне отговорът е „да“.

Вторият ми въпрос ще бъде отново за „A Knight at the Opera“. В албума сте включили песента „Schwanzwald“, но само на четири различни езика. Не мислите ли да запишете още версии на тази песен, докато не биете рекорда от песен на 15 различни езика? Разбира се готов съм да помогна с превода на български – името ще е Куроград :)
Abdul: А можеш ли да удариш едно рамо и с превода на „TlhIngan Hol“?
Gatto: За съжаление все още не се справям толкова добре с българския, но ако ти се занимава с превода би било чудесно! Куроград е прекрасно име за тази песен.

Учудващо или не и третият ми въпрос засяга „A Knight at the Opera”. На вашия bandcamp сайт виждам, че този албум е под CopyRight лиценз, докато (ако си спомням правилно) старите ви албуми са под Creative Commons. Каква е причината да смените лицензите или това е политика на bandcamp?
Abdul: Глобалното затопляне.
Gatto: Шибаната ни алчност и жаждата за много пари.

Достатъчно за новия албум, обаче последните отговори ме провокират да питам какво мислите за пиратството? Явно щом по-голямата част от творчеството ви е под Creative Commons предпочитате да радвате феновете си, вместо да ги съдите, но винаги е интересно да се чуе мнението на ТРУ МЕТЪЛ БАНДА по този въпрос.
Abdul: Предпочитам Хектор Барбоса преди Джак Спароу.
Gatto: Голям съм фен на сомалийските пирати, наистина ми се ще да се прсъединя към тях и да им помагам в техните хуманитарни начинания.

Вече сте били в България. Какви са ви впечатленията от страната и имате ли желание да дойдете отново? Имам предвид да направите някой концерт, но дори и само като туристи пак сте ни добре дошли :) И да, приемете този въпрос като покана пак да свирите в България.
Abdul: ИСКАМЕ! Два пъти сме идвали в България и беше наистина много готино. Билетите за последния концерт бяха напълно разпродадени и беше пълно с хора дошли да чуят специално нас! НАИСТИНА НЕВЕРОЯТНО!
Gatto: Пичка матерна! Вече съм идвал два пъти като турист в България! Като изключим, че бях прекаран от един таксиметров шофьор, всичко друго беше чудесно и бих искал да дойда пак, по възможност трезвен… алкохолът е толкова евтин, че пропускам да разгледам забележителностите…

Освен като музиканти (и текстописци на добри пародиии) с какво друго се занимавате, за да преживявате? Възможно ли е човек в Италия да живее разчитайки само на приходите от музика?
Abdul: Аз съм компютърен инженер. Да живееш с приходите от музиката си в Италия е толкова лесно, колкото да си бършеш задника с боксови ръкавици.
Gatto: Аз живея в Испания. Olé!

Пишете си текстовете сами. Кой е полиглота в групата или просто импровизирате някак си (може би с помощта на google translate :P) когато пишете текстове на различни езици?
Abdul: За пръв път виждам думата „полиглот“ в интервю. Добър речник of steel! Браво!
Gatto: Аз съм полиглот поли покемон.

Идва ред на „любимият въпрос“ на Стивън Кинг – какви са вашите вдъхновния да творите и как точно пишете текстовете си? Предполагам, че някои песни са базирани на реални събития? И какви са всъщност заигравките ви с Лука Турили :)
Abdul: Единственият ми източник на вдъхновение е орнитологията. А с Лука нямаме никакви грижи – откак станах джудже, сме добри другарчета.
Gatto: Аз се вдъхновявам от безкрайните потоци космическо лъчение достигащи повърността на нашата планета.

Носят се слухове, че самият Ерик Адамс е казал как Potowotominimak всъщност се справя много добре с вокалите, но си загробва таланта с Nanowar. Вашите коментари?
Abdul: Ерик също пее доста прилично. Ако реши да доразвие таланта си може да се пробва да пее с нас.
Gatto: Ерик, знам че готвиш по-добре, отколкото пееш. Спри да си пропиляваш живота с Manowar и се посвети на изкуството да приготвяш сладкиши с ягоди и манго.

И като стана дума за пропиляване на таланти когато започнахте да свирите като Nanowar какви бяха идеите ви за бъдещето – да правите само пародии или едн ден да станете ТРУ МЕТЪЛ?
Abdul: Ние сме ТРУ МЕТЪЛ! Този въпрос ме обижда!
Gatto: И аз съм обиден. Иди на хуй (но учтиво)!

Защо имате песни на различни чужди езици – английски, немски, руски, испански, даже сръбски, а нямате на италиански? Съответно ако решите да напишете нова песен на немски защо не говорите с Rammstein те пък да направят песен на италиански. Какво мислите за идеята?
Gatto: Всъщност я намирам за доста тъпа. Също така ми се вижда глупаво, че когато стане дума за немска музика първото име, за което се сещат хората е Rammstein. Не. Това е фалшиво! Истинската немска музика, която обичам е Heino, Markus Becker und die Mallorca Cowboys, DJ Oetzi и т.н… Това са съвременните Бетовен и Вагнер. Как да е, все пак може да се навия да напише една песен на италиански за Rammstein ако ме помолят учтиво. Те вече имат една на испански, защо не и на италиански!

И накрая какво ще пожелаете на българската публика?
Gatto: Българи! За съжаление не се оправям много добре с псуването на български… Но всё равно, идите в Хуйзбекистан, хорошая страна если вам нравиться хуй чёрного человека!

Последният албум на Nanowar of Steel може да се открие (и разбира се поръча) тук
Официален сайт на бандата