Интервю с Florin Costachita (DARK FUSION, AN THEOS, KA GAIA AN)

Florin.

DARK FUSION бяха съвсем наскоро в София, като част от промо-концерта на Velian. След малко повече от седмица пък ще имаме възможността да видим AN THEOS – румънска фолк-метъл банда, в която са забъркани някои от членовете на DARK FUSION. Ето защо потърсих фронтмена и главен двигател на тези два проекта, Florin, за да си поговорим за DARK FUSION, AN THEOS и румънския фолклор. Вижте какво сподели той, и разбира се елате да видите и чуете AN THEOS на 8 април.

Satania: Първото ви гостуване в България беше на Gothic Fest Sofia 2013. Какво си спомняте от тогава?

Florin: Здравей, първото ми посещение в София беше с моите приятели от Dark Fusion, cyber/industrial extreme metal проект. Не прекарахме много време там, но часовете през, които останахме във вашия град бяха пълни със забавление. Но важната част беше концерта. Видяхме много добри групи, много красиви готик момичета… Насладихме се на времето на сцената, публиката беше фантастична. Беше хубава нощ за нас. И тогава си помислихме, че трябва да се върнем с този си проект в София.

S.: На 28 февруари видях една наистина израсла група с нови членове. Много по-силна и уверена в това, което прави. Как решихте от трима да станете пет? Разкажи ми повече за новите членове.

F.: На 28 февруари пристигнахме отново в София, но този път в пълен екип. Заменихме дръм машината с истински барабанист. Решихме да направим това, защото искаме чистата музика да стане още по-тежка. Нашите нови членове с тяхната харизма донесоха много енергия в групата ни. Така днес ние сме завършен cyber-industrial extreme metal тим. Членовете са:

Аз (Florin) – вокали
Gabi – соло китара, бек вокали и програминг
Tedy – ритъм китара
Tudor – бас
Teo – барабани

S.: Вземането на истински барабанист наистина е добавил повече тежест на саунда ви. Машинният Тео е заменен с жив Тео и той е само на 17. Разкажи ми повече за него.

F.: Точно затова решихме да продължим с истински барабанист. Тео е много талантливо момче, само на 17. Той ни даде това, което търсехме от един реален барабанист, енергия и страхотна координация, когато свири.

S.: Спечелихте Waken Metal Battle Romania през миналата година. Отвори ли тази победа нови врати и предизвикателства пред вас? Какво ви донесе и какво ви отне?

F.: Да спечелим националния Waken Metal Battle Romania беше голямо постижение за Dark Fusion. Дните прекарани в Германия бяха точно това, от което имахме нужда, за да разберем, че това е най-голямата възможност. Да отидем и да пеем на голям и известен световен фестивал.

Да завършим на шесто място в World Battle беше голямо преживяване. Да видиш хиляди хора наслаждаващи се на твоята музика и поздравявайки те след представянето ти. Готови сме за нови предизвикателства. Имаме много фенове в други държави, също и в България и се готвим да направим Европейско турне скоро, работим върху това. В заключение спечелвайки националния Wacken Metal Battle и представяйки собствената си страна на най-големия фестивал в света, според мен ни заставя да работим по-здраво и да израстваме като музиканти.

S.: Обичайните заподозрени, Florin и Gabi. Кои са другите замесени в An Theos? Представи бандата.

F.: An Theos е различна история. С An Theos свирим epic folk metal. Групата беше родена през 2010 с мен като основател и двама мои приятели. По-късно през тази година Gabi се присъедини към нас. Опитваме се да представим нашата фолклорна музика от всички региони на страната, съчетана с различни жанрове метъл. Групата има 8 членове:

Аз (Florin)– чисти и гроул вокали и понякога традиционни румънски инструменти
Elmas – женски лиричен вокал
Irina – цигулка
? – клавишни (ще бъде изненада, мога само да ти кажа, че е много талантлива млада дама)
Tedy – ритъм китара
Gabi – соло китара и бек вокали
Tudor – бас
Tudor U – барабани

S.: Каква е концепцията зад An Theos?

F.: Както казах, An Theos е Epic Folk Metal група. Концепцията зад нашата музика е историческа. Нашите предци (даките), румънският фолклор, митологията . С текстовете, с динамичните части, с тъжните части, с щастливите части, опитваме да изразим красотата на обичаите и традициите на румънските хора и предците ни.

S.: Ще свирите в София на 8 април, какво да очакват феновете? Особено тези от тях, които са ви гледали на Kavarna Rock Festival 2015. Ще има ли изненади както с Dark Fusion?

F.: За нас е чест да бъдем част от Sofia Metal Fest. Ще свирим на 8 април, ще бъде страхотна нощ. Искаме да се забавляваме и ще се забавляваме. Ще свирим с енергия и радост. Подготвяме хубаво шоу за нашите български фенове. След като спечелихме конкурса в Каварна миналата година си създадохме много фенове в България. Надяваме се да ги видим и в София, за да се забавляваме заедно, да пием заедно и да се снимаме заедно. Ние сме много социални хора, ще ни видиш в тълпата.

S.: Какво се случва с дебютния албум на An Theos? Кога можем да очакваме издаването му?

F.: Завършихме записа на първия си албум. Имаме малки детайли за доизглаждане. Датата на издаване ще бъде обявена на нашия уеб-сайт, както и на нашата ФБ страница.

S.: В началото на тази година беше издаден вторият албум на Dark Fusion „Cyber Nation“. Разкажи ми нещо интересно около създаването му.

F.: Да, на 23 януари ние издадохме втория си дългосвирещ материал със заглавие „Cyber Nation“. Между другото, можете да го слушате свободно в нашия youtube канал, а можете и да го закупите ако ви хареса от нашата bandcamp страница. Ако пък искате физическо копие изпратете ни съобщение на нашата ФБ страница.

Беше много забавно да записваме албума. Работехме много здраво, прекарахме много нощи в студиото и спяхме там. Този албум ще ни изведе до ново лице на Dark Fusion. Решихме да сменим жанра от melodic death metal с някои groove вдъхновения до по-модерен метъл със cyber industrial звучене, aggrotech части, мелодични части и разбира се, сменихме екипа.

S.: Коя е „Кибер нация“-та? Какво е посланието зад албума?

F.: Кибер нацията е новата ера, новото време, новото понятие за човешкия род. Посланието е много силно. В момента ние сме пристрастени към изкуствения интелект. С тази история в албума се опитваме да включим алармата си: „Не забравяйте, ние сме човешки същества, ние трябва да контролираме технологията, не да оставим технологията да контролира нас.“ Представяме историята на възможен пост-апокалиптичен град след евентуална световна война. В заключение, този албум е като зов за събуждане.

S.: Кавърът на „Blue“ е в репертоара ви отдавна. Защо решихте да го запишете сега?

F.: Това е най-голямата изненада в албума. Решихме да го запишем, защото харесваме оригинала на Eifel 65 и защото феновете искат нашата версия, така че защо не?

S.: Свириш различни стилове в различни групи. Коя е всъщност музикалната идентичност на музикантите в An Theos и Dark Fusion? Кои са твоите вдъхновители?

F.: Свиря различни жанрове, защото ми харесва. Слушам всякакъв вид музика, защото харесвам фолклор и метъл. Свиря фолк метъл с An Theos и защото харесвам неясните стилове свиря cyber/industrial extreme metal с Dark Fusion 🙂

S.: Румънският фолклор е известен предимно с мрачните си истории, но изглежда вие сте избрали по-светлата страна на нещата. Какви истории разказва An Theos?

F.: Както каза, повечето хора знаят тъмната страна от румънския фолклор, но ние имаме и много весели истории. С An Theos опитваме да представим всички страни на румънския фолклор. Тъжните истории (Doine на румънски), щастливите (като мелодичните линии са в много живо темпо с неритмични танци, те се наричат Hore) и разбира се мрачните страни, наречени в румънския Blesteme. Текстовете от първата ни история са за нашите предци, даките, с техните моменти на тъга, щастие, нрави и обичаи.

S.: След като основните членове на An Theos и Dark Fusion са едни и същи, можем ли да кажем, че в едната група влагате веселата страна от себе си, а в другата давате израз на скритите си, мрачни страсти?

F.: Можеш и така да го кажеш, но най-важното нещо е фактът, че ние искаме да изразим най-добре нашите страни, нашите послания и не можахме да го направим с една група 🙂

S.: Трудно ли се върви по пътечката на славата?

F.: Предпочитам да не го кажа по този начин, ние сме обикновени хора и харесваме това, което правим. Това е много силна страст. Тя е голяма част от нашия живот и се наслаждаваме на всеки момент на сцената.

S.: Така, ще се видим на 8 април. Защо феновете трябва да отидат и да ви гледат?

F.: Да, ние сме готови за теб, София. Вие готови ли сте за румънската фолк-метъл машина? Готови ли сте да празнувате с нас? Готови ли сте да скачате с нас? Готови ли сте да пиете с нас? Ако сте готови, елате и се присъединете към купона, приятели. След шоуто ще се видим в тълпата и ще споделим преживяването, което ще имаме заедно през тази нощ!!!

Cheers Brothers of Metal!!!!!!!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото