След като видяхме VOIVOD, като част от „Kavarna Rock Fest 2010”, през тази година с три концерта у нас – в София, Плевен и Варна се отчете и бившият вокалист и басист, но неразривно свързан с бандата Eric Forrest. Той дойде с личното си творение E-FORCE. Във Варна, в „Three Lions Pub”, групата изпълни повечето композиции на бандата, както и голяма част от двата диска на VOIVOD, в които Eric Forrest участва – „Negatron” и „Phobos”. Разбира се, чухме и класиките на канадците, а преди концерта мистър Forrest отговори на няколко въпроса на От Другата Страна. В интервюто с въпроси участва и Недко Игнатов от „Metal Hangar 18”.

Интервюто с басиста и вокалиста на E-FORCE Eric Forrest е излъчено в „От Другата Страна” по радио Варна на 25.07.2011г.

Eric Forrest

Eric Forrest

От Другата Страна – Как си? Как беше пътуването и шоуто в София преди два дни?

Eric Forrest – Доста добре като се има предвид, че не сме спали нормално от два дни заради пътуването.

От Другата Страна – Това е първото ви идване в тази част на света. Какви бяха очакванията ти?

Eric Forrest – Очаквах да видя фенове на E-FORCE и VOIVOD. Имаше много мош-питове и пого, хората са много готини и затова се радвам, че сме тук.

От Другата Страна – Тази година E-FORCE правят десет години като група. Нещо специално подготвяте ли по повода?

Eric Forrest – Турнето ни в момента се казва „Decade Of Destruction“, тъй като създадох групата през 2001 година, а сега сме вече 2011.

На това турне свирим много парчета на VOIVOD. Трябваше да запишем албум, но лейбълът ни се забави с парите и затова сега сме на турне. Бяхме четирима души в групата, сега сме само трима и свирим парчета, които са подходящи за една китара. Песните на VOIVOD са такива.

От Другата Страна – Всеки фен на тази музика те свързва с VOIVOD, но какво е за теб E-FORCE в сравнение с VOIVOD?

Eric Forrest – Това е моята идея за музика – това което е в последните албуми и това, което ще звучи в следващия ни албум, който трябва да излезе през 2012. На моменти стила е по траш, на моменти – с повече сола, различно е от стила на Piggy във VOIVOD. В E-FORCE аз съм лидера.

От Другата Страна – Трудно ли е да започнеш отначало след раздялата си с VOIVOD?

Eric Forrest – Напускането на VOIVOD не беше мой избор. Аз бях заменен от оригиналния певец Snake и от бившия басист на METALLICA Jason Newsted. Тогава имахме записани няколко демо парчета, в които трябваше да пея повече, отколкото да ръмжа. Тогава разбрах, че времето ми в тази група е изтекло. След това Piggy ни напусна и те трябваше да вземат Jason и оригиналния VOIVOD вокалист. Аз съм все още приятел с тях, бяхме на една сцена заедно на „Hellfest 2009”, както и на едно шоу в Барселона. В началото на май трябваше да свирим в Париж. Аз отидох и ги заварих да пият пред клуба, а се оказа, че промоутърът е отменил концерта. Но все пак се видяхме.

От Другата Страна – Кажи нещо повече за предстоящия нов албум на E-FORCE – колко парчета ще има, какъв ще е стила…

Eric Forrest– Може би ще има повече блек метъл влияния в сравнение с предишните ни записи. Ще съдържа девет парчета, поне досега толкова са готови. Може би ще запишем още. Този албум ще е концептуален със заглавие „The Curse of the Cunt“. Вдъхновението за това идва от хора като Тайгър Уудс, Кенеди и Шварценегер. Става въпрос за престъпленията от страст и моята гледна точка за това. Тази вечер ще изсвирим едно парче от него.

От Другата Страна – Това е доста мачо гледна точка…

Eric Forrest – Не, аз имам предвид властта на жените да ни манипулират.

От Другата Страна – А ти как се спасяваш от тази манипулация?

Eric Forrest – Живееш и се учиш от грешките си. Днес например имах скандал с приятелката ми вкъщи и ще видим какво ще излезе от това.

От Другата Страна – Как стана част от VOIVOD?

Eric Forrest – Свирех на бас в една банда от Монреал „SAINTS AND SINNERS“. През 1994 техният мениджър ми се обади и попита дали искам да се явя на прослушване за басист/вокалист на VOIVOD. Отидох, посвирих с тях и след 15 минути бях част от групата.

От Другата Страна – Ако можеше да избираш какво щеше да правиш – да свириш на бас или да пееш?

Eric Forrest – Не знам. Харесвам и двете. Преди съм пял в кавър групи само като певец, но ми харесват и двете функции.

От Другата Страна – Преместил си се във Франция от Канада. Чия музикална сцена е по-силна според теб – европейската или канадската?

Eric Forrest – Предпочитам европейската сцена. Преместих се в Европа, защото в Канада срещнах момиче, което беше от Франция. Заради нея заминах за Стария континент, оженихме се и впоследствие се разведохме. Метъл феновете в Европа са лоялни и не сменят любимите си банди всеки месец, както правят в САЩ и Канада. Тук все още можеш да видиш фенове с нашивки на MANOWAR например. Тук хората подкрепят любимите си банди.

От Другата Страна – С всяка промяна на стила на VOIVOD се сменяше и логото. Знаеш ли защо логото се смени в последните два албума, в които си участвал?

Eric Forrest – Не знам и не ми пука. Това беше работа на Away. В интерес на истината и аз използвах различно лого за всеки един от двата албума на E-FORCE. Банди като IRON MAIDEN запазват логото си през цялата си кариера, но не и ние.

Eric Forrest & ArthurDent

Eric Forrest & ArthurDent

От Другата Страна – Кой спорт харесваш? Американския или европейския?

Eric Forrest – Харесвам американски футбол. Като млад дори играех, но след това започнах да свиря рок и се отказах.

От Другата Страна – Харесваш ли българската бира?

Eric Forrest – Да, а снощи пихме нещо унгарско, което изглеждаше като вода, но след това щях да повърна от него.

От Другата Страна – Кое е най-откаченото нещо,което феновете ти са искали от теб?

Eric Forrest – Автографи по ръцете си, а снощи една мацка искаше да и се подпиша на циците.