Интервю с DEZ MARINKOV

Dez Marinkov е млад български музикант, който обаче има зад гърба си един издаден албум, с изцяло авторска музика. Запален е по барабаните още от 15 годишна възраст, като преди това е свирил на китара. Участвал е като барабанист в групите Irony, Atlantia, A.L.F. , BalkanHED , Amber, Stokholm, 4 Points. Печели Първа награда на поп-рок фест 2009 г. в гр. Несебър и Трета награда на Международния фестивал за барабанисти – „Sofia Drum Day 2010“. Музикалните стилове, които го влекат са progressive rock/metal, electronic, hip-hop, funk, technical thrash/death metal …

Наскоро стана ясно и, че подготвя материал за втори албум. Ето какво още сподели Dez.

 

Здравей! Представи се накратко пред читателите на MetalHangar18.

– Привет! Аз съм Дез и се кефя на яка музика :D)

Разкажи за музиката, която правиш и защо избра именно техничната инструментална музика – жанр, който не е особено популярен у нас?

– Не си избрах този жанр за да съм различен, а защото точно такъв ме кефи и смятам, че това е моята музика, която мога да правя, без никакви ограничения!

До момента имаш издаден един, дебютен албум Dramatic Clinic – всичко в него ли е твое дело?

– Всичко е мое дело, с изключение на уникалните вокали, които ги записа един виртуоз на име Лъчезар Косев (чуйте във видеото по-долу, бел. авт.). В момента работя по втори албум и мога да кажа, че това ще е нещо наистина смазващо.

По-лесно ли е, когато човек работи сам, или точно обратното?

– Ами отчасти е по-лесно, защото около теб няма ‘мрънкалници’, които да те вбесяват. От друга страна е кофти, защото трябва да правиш почти всичко сам …

Как точно минава при теб звукозаписният процес – доколко нещата са създадени на реални инструменти и доколко с помощта на компютърни програми?

– Най-якото при мен е, че нищо не е създадено с реални инструменти, а същевременно звучи супер реално. Принципно китарните рифове ги мисля на клавиатурата или китарата и след това ги пренасям в компютъра за обработка. Доста време ми отне докато нацеля точната формула, за да съживя всеки един инструмент на 90% … Доста хора си казват „пфф… това след като не е записвано с реални инструменти, значи е боза!“ Напротив! Dramatic Clinic звучи супер кораво и зряло. Ако хейтърите си направят труда да изслушат албума на спокойствие, от началото, до края, ще разберат за какво става въпрос.

Най-важното е, че музиката е измислена и написана! След това всичко става супер лесно, поне за мен.

Всъщност, на какви точно инструменти можеш да свириш?

– Предимно съм барабанист и свиря на барабани, но отвреме-навреме хващам китарата и кейборда, за да мисля музика.

Не мога да пропусна чудесното художествено оформление на албума Dramatic Clinic разкажи кой стои зад това?

– Обложката на Dramatic Clinic е дело на един уникален художник от Япония. Името му е Shingo Matsunuma (Shichigoro).

Мислил ли си за вариант да предствяш музиката си на живо. За сам творец, това не е никак лесно.

– Мислил съм го много пъти и пак не успявам да го измисля … Музиката не е чак толкова „сложна“, за колкото я мислят. Общо взето всичко може да бъде изсвирено, стига човек да има желание и да обича музиката. Но тук нещата не опират само до това … Няма как да свириш такъв стил музика с китари „Stagg“ и първобитни процесорчета … просто няма как да звучи яко. За подобен стил музика трябва да си много добър музикант, да си много добре оборудван и да имаш възможност да репетираш редовно, най-вече с групата.

Ясно. А, търсил ли си начини да разпространяваш музиката си извън страната?

– Все още не съм търсил начини, но знам че има такива. Но на този етап не мисля, че съм готов за това. Имам още работа, която трябва да свърша и чак тогава.

В момента, както се разбра, работиш върху своя втори албум. Ще има ли изненади в него, отново ли ще е почти изцяло инструментален?

– Да, работя по втори албум и да, определено ще има изненади в него. Албумът ще звучи смазващо отвсякъде. Този път наблегнах най-много на композициите и добрия звук.

Разкажи малко и за групите, с които свириш в момента? Къде се изявявате?

– В момента не свиря с нито една група и общо взето съм в нещо като отпуска.  Началото на лятото започваме репетиции с BalkanHED – това е музикален проект, създаден от Асен и Атанас Бурови. След реализирането му бях  поканен от гениалните братя и с голямо удоволствие приех. Стилът може да се определи като експеримент в областта на електронната музика, повлиян от единствения и уникален в цял свят български фолклор.

Колкото до изявите… с BalkanHED свирим само по яки фестивали.

А кои са групите, оказали най-силно влияние върху формирането ти като музикант?

– Супер много са и ако започна да ги изреждам, много хора ще се зачудят примерно какво е общото между Limp Bizkit, Cynic, Led Zeppelin, Blotted Science, TOTO, Zero 7, Cypress Hill  … и още мноооого разнообразни групи и изпълнители.

Ясно, много са наистина 🙂 А какво мислиш за бурното, в последно време, развитие на българската рок и метъл сцена? Групи, които те впечатляват напоследък?

– Българска рок и метъл сцена? За мен лично няма такава понятие … смятам, че в България има може би 5-6 групи, които са завладяли тази „сцена“ и не дават шанс на младите изпълнители, като цяло не дават шанс на underground бандите да се изявят.

Малко ще се отклоня, съвсем леко, за да призова всички музиканти да не дават труда си безплатно, най-вече на „БГ сцената“!

Иначе групите, които са ми направили впечатление като цяло: Fyeld, Odd Crew, 8 m/s., Smallman, FSB, Matakka. Най-вероятно съм изпуснал някоя друга банда, но като цяло грамотните български групи се броят на пръсти.

Благодаря ти много за това интервю. Успех с новия албум и се надавям някой ден да те видим и на сцената. 🙂

– Ами, засега в youtube могат да се намерят доста клипчета, пък бъдещето ще покаже. 🙂

И аз благодаря!

Още информация може да се открие на:

Фейсбук страница

Youtube

soundcloud

 

 

 

 1. #1 написан от Les_Paul (преди 7 години)

  Подкрепям Дез в това което прави, но една поправка, по-скоро към водещия интервюто. Правилно е да се каже, че е записал, а не издал албум. Един албум е ИЗДАДЕН, когато можеш да си го купиш от някъде, независимо дали диск или даунлоуд. Иначе е просто записан и качен в Youtube.

 2. #2 написан от Det Hedenske Volk (преди 7 години)

  Хубаво е, че в България им млади и разнообразни артисти. Не харесвам точно този тип жанр, но искрено желая успех. Ако това момче поне мъничко намали самочувствието, мисля, че това ще му донесе повечко успехи в живота и музиката.

 3. #3 написан от М.Димитрова (преди 7 години)

  Чудесно е,че в България,въпреки трудния начин на живот има такива младежи,които съумяват да се изявят като артисти.Не съм съгласна с предния коментар.Смятам,че е точно обратното спрямо самочувствието.Един умен човек трябва да успява да оцени себе си.Успех 🙂

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото