Интервю с Dee Snider (екс-TWISTED SISTER)

Dee Snider, photographed at Clifton's Cafeteria on May 5th, 2016 in Los Angeles, CA (Tyler Curtis/ @tyliner)

Dee Snider, photographed at Clifton’s Cafeteria on May 5th, 2016 in Los Angeles, CA (Tyler Curtis/ @tyliner)

TWISTED SISTER вече не съществуват. Останаха отделните музиканти, всеки със своя проект. Най-деен от тях се оказва вокалистът Dee Snider, който не се спира на едно място. Дори миналата година издаде албум, а само след дни ще го видим и като участник на фестивала „Midalidare, Rock In The Wine Valley” в село Могилово, където няма да се мине и без музиката на TWISTED SISTER.

Интервюто с Dee Snider (екс- TWISTED SISTER) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 5.06.2017 година, както и по „Ники Кънчев шоу” по Дарик радио.

От другата страна – Привет, мистър Snider! Какво да очакваме от представянето ти на „Midalidare”?

Dee Snider – Хората трябва да очакват, че ще бъда Dee Snider. Не трябва да очакват TWISTED SISTER. С бандата приключихме миналата година. Имам собствен албум “We Are The Ones”, исках да опитам нов звук, все още е рок и е тежко, но искам по –модерно звучене. Но казвайки това, не се притеснявайте мои прекрасни български фенове, защото никое шоу на Dee Snider няма да е пълно без вашите любими песни на TWISTED SISTER. Така че ще чуете нови неща от албума ми, както и великите песни на TWISTED SISTER. Другото, което е супер, когато правя самостоятелни участия е, че мога да изпълнявам песни на други музиканти, нещо което винаги съм искал, но не можех да правя с TWISTED SISTER. Така, че ще има и композиции, които всички знаят, но не са нито мои, нито на TWISTED. Но ще чуете Dee Snider, който изпълнява тези чудесни чужди песни.

От другата страна – С кои музиканти идваш в България?

Dee Snider – Това е моята соло банда, тя се състои от великолепни музиканти и хора, но се променя от време на време, така че групата не е една и съща постоянно. Това не означава, че музикантите в соловата ми банда нямат значение, напротив. Те са много важни и трябва да са много добри, когато участват в моето шоу, но музикантите се променят. В същото време става дума за Dee Snider. Не мога да кажа с кого точно ще бъда при Вас, а и шоуто е за Dee Snider, а не за групата в която съм.

От другата страна – Спомена албума, който издаде – “We Are The Ones” – той е продължението на звученето на TWISTED SISTER или е експеримент?

Dee Snider – Със сигурност не е продължение на звученето на TWISTED SISTER. Когато го чуете, ще си кажете – „О, това не е TWISTED SISTER”. Но също така не е и експеримент. Това е порастването на Dee Snider, осъзнавайки, че музиката се променя. Звученето е по-модерно. Стоя в реалността и съм работил в сферата на съвременния рок – повече FOO FIGHTERS, отколкото TWISTED SISTER. Модерното е повече. Голямата разлика е, че в TWISTED SISTER съм вкарал влиянията си от метъл музиката, а новият ми албум е повлиян повече от пънка, а аз със сигурност съм фен на пънка. Без него нямаше да има „We Are Not Gonna Take It”. Дори обичам много пънка. Не казвам обаче, че албумът е пънк, а само че идва от тази посока като отношение и подход. Влиянието е повече пънк, отколкото метъл.

От другата страна – Направил си страхотен кавър на „We Are Not Gonna Take It” на TWISTED SISTER. Беше ли трудно да го създадеш като се има предвид, колко много кавъри има тази песен?

Dee Snider – Беше трудно, но не съм усещал напрежение. Светът е много странно място днес. Целият свят, не само Америка. Навсякъде. От много хора тази песен е считана за една от най-великите бунтовни песни за всички времена. Но през годините тя се превърна и в забавна песен, в парти песен, песен за караоке, и изглежда, че понякога посланието на „We Are Not Gonna Take It” се губи. Гневът ѝ е забравен и с моят продуцент Damon Ranger, който е с мен в групата между другото, си говорихме за това, че хората трябва да чуят думите на песента, да запомнят посланието, гневът, чувството на неудволетвореност. Така, че направихме тази чиста версия, само с пиано и вокали и когато феновете я чуха, коментарите са, че е като удар, толкова е мощна. Думите влизат директно, когато си я пуснеш. Нямах намерение да я правя по този начин, но когато влязохме в студио, все едно я съживихме. Този вариант докосва и вдъхновява. Отново събужда агресията, не към мен, разбира се. „We Are Not Gonna Take It” отново изважда гнева и неудволетвореността у хората.

От другата страна – Има ли разлика в успеха в Америка и Европа?

Dee Snider – Има. Успехът за TWISTED SISTER и Dee Snider в Европа е много различен. Ще говоря основно за Dee Snider. В Америка се превърнах повече в известна личност, направих много риалити предавания по телевизията, работя в национално радио от 25 години, участвал съм на Бродуей. Правил съм много неща, играл съм във филми. Така, че в Америка всички ме познават. Но като известна личност. В останалата част от света аз съм рок звезда и толкова. Не ме познават като известна личност. В света на рок и метъл музиката има голям респект към TWISTED SISTER и Dee Snider. Обичани сме заради нашата музика, а не заради това кой съм аз като артист или защото са ме видяли в телевизионното шоу на Donald Trump.

От другата страна – Какво предпочиташ – да си рок звезда или да си известна личност?

Dee Snider – Това е интересно. Хубав въпрос. Да си рок звезда е по-истинско. Аз съм добър и в радиото, мога и да играя, бях на Бродуей, играх в „Rock of Ages”, свърших много добра работа. Ревютата наистина са добри. Но на първо и най-важно място съм фронтмен, певец и рокер. Всичко останало е заради факта, че съм рок звезда. Така, че ако трябва да избирам аз съм на първо място рок звезда.

От другата страна – Понеже спомена, че е по-истинско да си рок звезда, а не известна личност има ли фалшиво лице на Dee Snider?

Dee Snider – Не. Говорих си с мой приятел, който е известен американски кечист. Той е известен като дивак на ринга, но извън него е много умен, ангажиран с много благотворителност и е много мил човек. И хората си мислят, че това е фалшиво лице. Говорили сме си за това положение с него. Като монета е. Не може да нямаш две страни и не можеш да ги разделиш една от друга. Монетата е цяла с двете си страни. И ние сме по същия начин, ако сме интелигентни и мили, и свързани с много благотворителност от едната страна, от другата сме като животни, когато правим своите изпълнения, той на ринга, а аз на сцената, и тази страна помага на другата да се покаже. Но ако нямаме тази луда, тъмна, мрачна част няма да можем, да сме този положителен, интелигентен, мил образ от другата страна. За мен не е фалшиво, а е част от един и същи човек.

От другата страна – Тогава има ли разлика между Dee Snider на сцената и Dee Snider в личния си живот?

Dee Snider – Много е различно. Много. Не си падам по лайфстайла. Това не е моят свят. Не съм от тези артисти, които се държат по един и същ начин, както на улицата, така и на сцената. Хората си мислят, че това е фалшиво лице, но не е така, стилът ми на сцената ми позволява да съм нормален човек извън нея и това е красотата на рок музиката, красотата на метъла. Винаги съм го твърдял. Публиката понякога идва ядосана или излъгана в очакванията си от света. И все пак феновете се забавляват яко, викат, крещят, пеят, вдигат юмруци в небето, размахват рогата, потят се и след това си тръгват, и се чувстват добре, и са щастливи, маханли са тези негативни чувства, и това е красотата на рока. Много пъти съм казвал, че няма по –добър начин, вместо да удариш някой, отиваш на концерт, вдигаш си ръцете във въздуха и изкарваш този гняв от себе си. Рокът винаги е означавал това за мен. Това е красотата на рокендрола. Отиваш на концерти и изкарваш тези отрицателни емоции. И след това си щастлив. Юмрукът трябва да бъде вдигнат, той трябва да се използва. Но не е задължително да удряш някого. Още повече в метъла и рока – по-добре е да отидеш на концерт, да го размахаш във въздуха, да вдигнеш рогата и да изкараш гнева от себе си. Така след това ще се почувстваш по-добре, защото си го направил. Бил съм човек, ядосан на живота си, но съм се оправял без да се бия или да ме арестуват, или да попадам в неприятности и то благодарение на музиката ми. Чрез изпълненията ми на сцената мога да се изразявам и да се чувствам по-добре след това.

От другата страна – Чувстваш ли се благословен? И беше ли интересен животът ти до този момент?

Dee Snider – Да, всеки ден от живота ми се чувствам благословен, защото много хора мечтаят да постигнат онова, което съм направил. Искал съм ги и съм се борил за тях. Но има неща които не можеш да контролираш. Има много хубав документален филм за „TWISTED SISTER – We Are TWISTED Fucking SISTER”, не знам дали може да се гледа в България. Той разказва за групата и че ни имаше 10 години преди светът да научи за нас и да ни приеме. 10 години! И това беше много дълъг период и дълга борба, но ние никога не се отказахме и понеже отне толкова време, много хора си мислят, че всичко е извън нашия контрол, но аз се чувствам благословен всеки ден. Късметлия съм. Направих някои много добри избори, чувствам, че работих здраво, никога не се предадох и имам пръст в моя успех. В крайна сметка обаче никой не ти дава никакви гаранции. Има толкова много млади музиканти, които мечтаят за успеха и аз съм благословен, че го имам.

От другата страна – Песента „We Are Not Gonna Take It” тук в България зад Желязната завеса звучеше като химн, като бунт…

Dee Snider – За мен е чест, че моята песен се превърна в химн, в боен вик за много хора по целия свят. Тя се превърна в много повече от Dee Snider, много повече от TWISTED SISTER. Радва ме, че нещо, което написах в гняв, означава толкова много, за толкова много хора, но забраних на много от тях да използват тази песен, защото пропускат смисъла ѝ. Първото изречение в песента, първите думи са – „Ние имаме правото да избираме” и за мен това е всичко. Ако някой си мисли, че може да отнеме правото на избор на хората и ако си мисли, че може да ги унижава, и ако смята, че хората нямат право на избор, то тогава не може да използва моята песен, и той не може да застане до Dee Snider и Dee Snider няма да застане до него. Правото на избор е най-важно право и всичко това, за което говорим – напрежението, омразата в света, убийствата идват все от хора, които искат да избират вместо другите, които искат да са диктатори – „Ние ще ти кажем какво ще направиш, ние ще ти кажем кое е правилно, ние ще ти кажем как да живееш!“ Това са хора, които не вярват в свободния избор. Но аз вярвам в него и заствам зад него, и ако ти не вярваш, че хората трябва сами да избират… Да ти го начукам!

От другата страна – Не си вече тийнеджър, но можеш да дадеш пример на младите…

Dee Snider – Говориш за книгата ми „Teenage Survival Guide”, нали? Невероятно е какво се случи с нея. Страхотно е. В момента работя по нейно допълнение и отново ще бъде издадена, защото посланията са все още силни и важни, но информацията за това как да получиш помощ, не е актуална вече – вече има телефони, на които да се обадиш, всичко е вече в мрежата, затова и правя този ъпдейт, и се надявам нвото издание да излезе в близкото бъдеще. Доволен съм, че съм я написал, Но не знам дали мога да напиша същата книга днес, защото съм по-възрастен, вече съм дядо. Когато писах „Teenage Survival Guide”, бях на 20-ет, всичко това ми беше по-близко, помнех юношеството си и затова в книгата има истина.

От другата страна – Ти лично бягал ли си от дома си?

Dee Snider – Не, никога не съм бягал от нас. Като много млади хора съм си го мислил и разбира се не го препоръчвам, но ако Ви насилват, естествено, трябва да се махнеш. Но не е лесно, когато си на 13-ет или 14-ет години. Възможностите да си сам на тази възраст на улицата, не са благоприятни. Но аз напуснах дома си рано, още шом станах на 18-ет. Завърших училище и казах сбогом. Имах кола, можех да работя, имах музиката си. И се махнах. Напуснах, когато бях достатъчно зрял, направих го интелигентно, но не съм бягал от къщи.

От другата страна – Колко важни са родителите ни според теб?

Dee Snider – Много са важни. Могат да са два примера обаче. Добър, като се учим от това, което са били и са правили или лош пример – но от лошите родители, също можеш да научиш много и то какво да не правиш. Баща ми беше много стриктен и строг. Осъзнах, че иска да ни направи силни хора, но много от нещата, които е правил, не са били добри. Един от братята ми ми каза, че прави обратното на това, което е направил татко, което пак е урок. Можеш да се учиш от добрите неща, както можеш да се учиш и от лошите.

От другата страна – Ако имаше възможността да срещнете 20-ет годишния Dee Snider, какъв съвет би му дал?

Dee Snider – Ще имам да му кажа много неща. Със сигурност ще му кажа, че нищо не знае. „Наистина ли си мислиш, че знаеш всичко?” Когато станахна 30-ет и се обърннах назад, си казх, че на 20-ет съм бил голям задник. На 40-ет го мислех за 30-годишвния Dee, на 50 –ет за 40-годишия. След всеки нови 10 години, които добавях и поглеждах назад си казвах – „Боже, аз нищо не съм знаел тогава!” Така че бих се опитал да му дам цялата тази информация – „Свали всичко, което намериш в главата ми”. Мислиш си, че знаеш всичко, но не е така. Трябва да вярваш в себе си и да се бориш за онова, в което вярваш. И е важно, винаги да слушаш. Има една поговорка в Америка, не знам дали е валидна за България – „дори и счупен часовник е верен два пъти на ден”. Така че трябва винаги да се слуша, дори и хора, които ти се струват безинтересени, дори от тях пак можеш да научиш нещо важно. Аз бях голям инат, мислех си че знам всичко и съм бъркал, докарах групата до този успех с това си поведение, но в един момент то се превърна в проблем, защото спрях да слушам, а трябва да си държиш ушите отворени.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото