DEE SNIDER – “Leave a Scar”

През 2018 г. легендарният хеви метъл вокалист DEE SNIDER издаде „For The Love Of Metal“ и впечатли практически всички в метъл пространството с различни от традиционните си амплоа и звучене. Днес, през 2021 г. непоправимият DEE SNIDER продължава да изненадва феновете си (а и да си печели нови) с петата си самостоятелна тава – „Leave a Scar“. Затвърждаването на звука е факт, а бунтарският дух, така познат от изявите му още с TWISTED SISTER, не спира.

Тавата излизe на 30/07/2021 чрез Napalm Records и съдържа 12 чисто нови парчета, за радост на всички обичащи класическия хеви метъл. Ето и пълния списък на песните:

01. I Gotta Rock (Again)
02. All Or Nothing More
03. Down But Never Out
04. Before I Go
05. Open Season
06. Silent Battles
07. Crying For Your Life
08. In For The Kill
09. Time To Choose
10. S.H.E.
11. The Reckoning
12. Stand

Cъставът около DEE SNIDER е следният:

  • Daniel Dee Snider – вокали
  • Nick Bellmore – барабани
  • Charlie Bellmore – китара, бек вокали
  • Russell Pzutto – бас
  • Nick Petrino – китара, бек вокали

Албумът започва вихрено с думите: “It’s that time again, did you think that it would end?”. И наистина, ако някой си е позволил да си мисли, че кариерата на Дий е към края си (все пак той е „събрал точките за пенсия“ със своите 66г.), то той е бил в голяма заблуда. Първите 3 песни минават просто неусетно в бързо темпо и  класическо хеви звучене, сякаш Дий тепърва загрява. “All or Nothing More” е не лошо, бързо и мотивиращо парче, определено едно от най-добрите в албума, а и текстът му остава за дълго в съзнанието.

Следващите две песни определено са по-слаби – по-бавната и лирична песен “Before I Go”, последвана от “Open Season” която остава една от най-незапомнящите се в албума.  Лекото покачване на темпото и затвърждаването на първоначалния звук със “Silent Battles” обаче ни връща в доброто настроение и темпо.

Седмото парче “Crying For Your Life” носи и определено политическо и житейско послание, а именно, че действията ни имат послeдствия, с които трябва да сме готови да живеем.

Редно е да се обърне и по-специално внимание на песента “Time To Choose” в която редом с бившия фронтмен на TWISTED SISTER присъства и George „Corpsegrinder“ Fisher от CANNIBAL CORPSE. Без изненада, с подобен титан на американсия дет метъл, това е едно от по-тежките парчета в тавата и определено миксът между тези два толкова различни гласа се е получил перфектно.

Албумат затваря песента “Stand”, отпускащ по-спокоен химн, носещ силно послание в текста си, подкрепено от чудесни бавни китари.

В заключение може да се каже, че албумът определено е приятен и ще зарадва всеки хеви метъл меломан. Идеален за по-дълго слушане, например в кола на продължителен път. Със сигурност 2-3 от песните са с потенциал да останат дълго в списъците за слушане на заклетите хеви метъли (и не само!), но все пак някои от парчетата са леко еднотипни и повтарящи се. Лично бих предпочел албум с 8-10 песни, но малко по-високо средно ниво каквото DEE SNIDER умее много добре да ни доставя. Но пък, кой може да се сърди на невероятната продуктивност на този вече 66 годишен “старец”, който познаваме още от зората на MTV (да, едно време гледахме новата музика по телевизията и MTV пускаше качествена продукция). Лудият нюйоркчанин не само звучи по-тежко и здраво от всякога, но и изглежда в невероятнта физическа форма, на която много 20 годишни биха завидяли. Така че, надявам се, все още не сме чули най-доброто от DEE SNIDER, а дотогава – I Gotta Rock (Again).

Моята скромна оценка е ­6,5/10.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото