Интервю с Dave Mustaine (MEGADETH)

DaveMustaineFeaturedКаквото и да се каже за Dave Mustaine ще е и много, и малко. А „Голямата уста“ винаги има какво да каже за музиката, света, в който живеем и, разбира се, за MEGADETH. На 7 юли отново ще видим бандата в България. А възможност за разговор с MegaDave никога не е за изпускане.

Интервюто с Dave Mustaine (MEGADETH) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 30.05.2016 година.

От другата страна – Скоро ще свирите в България в подкрепа на новия Ви албум „Dystopia“. Но какъв ще бъде сет листът ви?

Dave Mustaine – Какъв ни е сет листът, зависи дали свирим на фестивал, където имаме около час време или имаме самостоятелно шоу, което е с продължителност 90 минути. На фестивал свирим около час, а иначе ако е наш концерт – свирим час и половина и изпълняваме около 20 песни. Надявам се да сме хедлайнъри, за да можем да направим поне 5 композиции от новия албум. Толкова парчета от „Dystopia“ свирим сега и сме много доволни от този факт.

От другата страна – Как феновете приемат новите ви песни?

Dave Mustaine – Доста добре ги приемат. Уверен съм в това, предвид че албумът излезе в края на януари.

От другата страна – Трудно ли е да съставиш сет лист предвид дългата история на групата?

Dave Mustaine – Много е трудно, защото има толкова много песни, от които да избираме. Но има задължителни композиции, които всички искат да чуят като „Peace Sells“, „Symphony of Destruction“, „Holy Wars…“. Има много парчета, които искаме да изпълняваме, но няма как да минем и без „Tornado of Souls“ и „Hangar 18“. Има много песни, които феновете искат да чуят, а така остава много малко време за други композиции. Така че изборът ни е труден. Ако зависеше от нас, щяхме да изпълняваме онова, което си пожелаем. Лично аз бих махнал някои от песните, които традиционно свирим, но знам че има много нови наши фенове, които за първи път са на наш концерт и те са гледали тези изпълнения, открили са групата с тях и биха били адски разочаровани, ако не ги чуят на живо. От друга страна, хора, които отдавна посещават концертите ни, искат да чуят песни, които рядко свирим… Няма как да направим всички щастливи.

От другата страна – Предизвикателство ли е да правиш музика, която се слуша от младото поколение?

Dave Mustaine – Не, не мисля. Когато се интересуваш какво става в света около теб, това те пази млад по дух. Което се случва и с MEGADETH.

От другата страна  – Къде тогава се намира „Dystopia“?

Dave Mustaine – Това е въображаемо място.

От другата страна – А защо според теб светът днес е подобно на дистопия място?

Dave Mustaine – Не знам. Ти живееш в България, не си на луната, сам виждаш какво става около теб, всички тези войни в близкия Изток, положението в Корея, Малайзия, Индонезия, Йемен….

От другата страна – Виждаш ли възможност за промяна?

Dave Mustaine – Да! Най-елементарното нещо е всеки да се държи с другите така, както иска те да се държат с него. Но тези, които вършат несправедливости, винаги имат готови извинения и оправдания. Хората трудно казват съжалявам или трудно прощават. Един пример за силата на прошката е случаят с мен и David Ellefson – когато имах здравословни проблеми с ръката, той реши да ме съди. Но аз вярвах, че пак можем да бъдем приятели. В това се състои силата на прошката. Ако не вярвах в нея, сега нямаше да сме отново заедно в MEGADETH. След загубата и раздялата все още се надявах, че можем да бъдем отново заедно. Истински вярвах, че е поел по грешен път, но си остава добър човек. Простих му и съм щастлив от този факт, защото ми харесва да свиря с него, феновете също го харесват. Той се извини, което е страхотно.

От другата страна – Има ли начин музиката да промени света и мисленето на хората?

Dave Mustaine – Понякога, да. На някои места е възможно. В момента в Иран има една група музиканти, които могат да пострадат сериозно заради музиката, която свирят. Организира се международно движение, хората по света се опитват да им помогнат, да ги спасят от това да влязат в затвора или да загубят живота си. Вярвам, че музиката може да промени живота на хората. Музиката учи. Например – класическата музика за фон, когато се опитваш да овладееш чужд език, може да ти помогне докато го учиш или да те успокои. Духовите инструменти, които се използват от класическите музиканти, като обой и кларинет, мен лично ме успокояват много.

От другата страна – А защо хората като цяло не използват музиката за подобни цели?

Dave Mustaine – В момента светът е в лоша икономическа ситуация. Положението в световен мащаб е трудно. В тази криза хората трудно свързват двата края. Всеки трябва да работи здраво, за да оцелее. В Америка по-специално родителите работят на две работи, но доходите не стигат. Понякога и двамата работят. Има семейства, в които и двамата родители работят на по две работи, защото са им необходими повече средства, за да свързват двата края. И когато родителите, уморени от работа, се прибират вкъщи, нямат време за децата. Това е основното, което се случва с Америка. Децата, също като мен, защото майка ми беше постоянно на работа, на практика израстват без родители. Родителите ми бяха разведени. Това е много стресиращо и затова се опитвам да поддържам постоянна връзка с феновете ни – правим срещи с тях, когато сме на турне. Показвам им, че винаги могат да разчитат на MEGADETH. Групата не е просто машина за писане на песни и издаване на албуми. Тя е общество, в което всеки може да получи страхотна музика и да бъде приятел с музикантите.

От другата страна – Различен ли е човекът Dave от музиканта Mustaine?

Dave Mustaine – О, да, много различен. В момента говориш с човека Dave, а музикантът Mustaine се появява на сцената. Има разлика между двамата. Но и до ден-днешен има хора, които съдят за мен спрямо това, което съм бил в началото на кариерата ми. В бизнеса съм от почти 35 години, сега съм на 54 и не можеш да ме съдиш по постъпките ми, когато съм бил на 20. Вече не съм същата личност. Хей, не става така. Тогава мислех по друг начин, живеех коренно различно и не знаех дали ще доживея до 21.

От другата страна – Кой е твоят най-рокенрол момент?

Dave Mustaine – Моят най-рокендрол момент – бях в музикален магазин в Лондон, давахме автографи и Johnny Cash беше на опашката, за да вземе автограф от мен. Беше невероятно!

От другата страна – Какво би посъветвал 20-годишния Dave Mustaine, ако имаш възможност да го срещнеш?

Dave Mustaine – Не променяй нищо!

От другата страна – А колко далече си от най-тъмния си час?

Dave Mustaine – Доста далече съм от най-мрачния ми момент. Но днес бях натъжен и говорих със семейството си, че когато си на турне, не свириш, намираш се в хотела или си на магистралата и седиш сам в койката в тур буса или си в самолета – самотата е толкова силна, че те задушава. Чувстваш се толкова самотен, че чак костите започват да те болят. Ето защо много музиканти, когато са на дълга обиколка, се забъркват с алкохол и дрога. Те са нещастни, че са далече от семейството си, от уюта на дома. За това и се отдават на партита, които ги вкарват в проблеми. Аз обаче съм щастлив, че в момента имаме възможност да направим турне, че MEGADETH имат един много добър състав, с който нямам търпение да се върна в България, за да го представя на феновете там.

  1. #1 написан от .......... (преди 3 години)
  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото