stick to your guns sofia

Metal Hangar 18 си поговори с китариста на STICK TO YOUR GUNS Chris Rawson за суперсили, поп музика и какво може да се очаква от следващия им албум.
Интервюто беше взето точно преди второто гостуване на групата в България. Събитието се проведе на 21.04 заедно с PARKWAY DRIVE, DARKEST HOUR и една страхотна публика.

Добре дошъл отново в България!
Благодаря!

Как беше пътуването?
Взех няколко хапчета снощи и спах през цялото време, така че добре.

Как върви турнето?
Турнето е супер! Концертите са огромни! PARKWAY са много приятни хора, с които да си на турне.

Супер! А какво ще кажеш за DARKEST HOUR?
DARKEST HOUR тъкмо се присъединиха към турнето. Готини са, мили са, забавни и обичат да се забавляват. С тях сме абсолютно различни, но се разбираме добре.

Имаш ли спомени от първия ви концерт в България и какво мислиш за страната ни? Преживя ли някакъв културен шок?
Първото ми идване тук…

Да, беше преди около три години.
Да, честно казано не си спомням много. Ако трябва да съм честен когато си на турне всичко се слива. Но определено се насладих на разходка из града. Днес съм малко кисел и не му е до това.

Очакваше ли да е толкова студено?
Не! Не очаквах! Онзи ден валеше сняг!

Ние също не очаквахме!
Дори съм си взел единствено тънко яке и замръзвам…

STICK TO YOUR GUNS са преминали през много промени в състава си, като Jesse е единственият оригинален член. Как, според теб, се отразява това на групата?
Според мен групата еволюира. Групата е започнала когато Jesse и приятелите му са били много малки, на по 15 години и когато си на 15 и започнеш група в сравнение със сега… различно е. Аз съм на 30 и малко, Josh е на 30 и нещо, Jesse е почти на 30 и когато остаряваш осъзнаваш, че има хора, които не искат да правят това. Никога не са го планирали, никога не са си казвали „Ей, някой ден ще свирим в България“. Когато си на 15 и нещата почнат да ескалират в нещо по-голямо от това, което си очаквал, някои хора се отказват и почват работа.

И животът си тече…
Да, ние сме просто хора, които влагаме цялата си страст в свиренето. Намират се подходящите хора и за това.

Повече хора вярват, че е задължение на музикантите да печелят феновете си, но слушането и даването на обратна връзка е важен процес. Каква роля мислиш, че играят феновете в комуникацията си с музикантите?
Ролята на феновете? Не знам, честно казано. Зависи за какво точно питаш. Аз лично подбирам начина, по който пиша песни по това как хората реагират. Например „Against Them All“, една от най-известните ни песни ме е карала да се замисля как точно звученето ѝ върши работа и решавам, че ще я пресъздам по нов начин, нещо като „Against Them All“ част 2. Не че се опитвам да угаждам на всички, просто се вълнувам когато другите се вълнуват, затова гледам да ги накарам да се развълнуват. Малко е като… това ще прозвучи много хипарско, като предаване на енергия.

Какво мислиш за стойността, която музиката има в наши дни? Мислиш ли че цената ѝ се влияе от изобилието, което ни обгражда?
Мисля, че хората се разсейват много лесно, защото вече можеш да получиш всичко моментално и това по някакъв начин обезценява. От друга страна има групи, като например PARKWAY, които дори да не са твой тип, определено знаят как да комуникират с публиката си и да изплуват от морето от бял шум, което създават стотиците хиляди групи, които звучат като тях. Тези момчета създават нещо специално, имат начин да се свързват с хората и мисля, че щом успяваш да постигнеш това сред такова изобилие, значи си специален и това е страхотно.

Мисля, че вие правите същото!
О, благодаря! Това е целта ни.

Какво мислиш за положението, в което се намира света в момента? С какво хората могат да подобрят нещата за следващото поколение?
Това е труден въпрос. Предполагам можеш да направиш много конкретни неща, но аз лично се опитвам просто да бъда добър човек и да се отнасям с хората така, както бих искал те да се отнасят с мен. Това е съвсем основно нещо, което можеш да направиш, но просто не бъди задник. Не вярвам в неща като… не можеш да правиш или притежаваш нещо и да казваш на някой, че той не може да го има или прави. Например в политиката е нещо като правителството да казва „О не, те ще имаш ядрени бомби“, но в същото време те самите също имат ядрени бомби… не знам, просто не бъди задник.

Значи мотото е: Не бъди задник!
Да, не бъди задник. Спри да се опитваш да контролираш живота на хората.

Разбрахме, че вие сте първата американска хардкор група, която е свирила в Кения. Как би описал това преживяване? Какво беше чувството да си в толкова различна част от света?
Това беше краен културен шок!

Значи вече говорим за културен шок.
Да, никога не бях виждал нищо подобно през живота си, такава бедност. Но в същото време навсякъде виждаш хора, които са щастливи с малкото, което имат. Не казвам, че са щастливи от положението, в което са, но ме накара да се осъзная и да спра да се оплаквам за малки неща.

Направило те е по-скромен.
Да, накара ме да спре да ми пука за дреболии. Защото се чувствах все едно съм ударил лотарията с това къде съм роден и не ми се е налагало да се сблъсквам с такива проблеми. Като виждаш малко дете, което излиза с една скъсана обувка, това ти разбира сърцето.

Мислиш ли, че това преживяване те е направило по-добър човек?
Не знам, надявам се! Надявам се, че съм научил нещо. Опитвам се да съм по-благодарен за всичко, което имам. Всичко е въпрос на гледна точка.

Кога ще излезе следващия албум на STICK TO YOUR GUNS и какво можем да очакваме?
Започваме записите през май и вече имаме няколко демота, но нямам представа какво да очаквате.

Ще звучи по-сходно с новите или старите ви неща?
Не знам, по-скоро като смесица от двете. Има няколко части, които напомнят на старите неща. Ще излезе през есента.

Знаем, че Jesse се занимава с TRADE WIND, а с какво се какво се занимавате останалите членове на групата? Имате ли странични проекти или забавни хобита?
Josh свири в EIGHTEEN VISIONS и също в XTRMST, но не правят нищо в момента. Аз имам още една група – WALLS OF JERICHO, но не правим нищо в момента. George ще свири на барабани в нова група, но не искам да казвам повече, защото все още не е 100% сигурно.

Известна ли е групата?
Не знам за известна, но определено са добри и ще е готино!

Добре, значи ще чуем…
Да. Иначе всички си запълваме времето с нещо.

Всеки път ли е с музика?
Не, не всеки път, има и други неща. Аз например правя рамки за снимки. Направим съм само две засега, но ми харесва много.

Как си представяш живота си, ако не свиреше в група? Например някой от вас мислил ли е да стане например лекар?
Лекар ли?

Да, например, или пък астронавт?
Честно не знам, всичко, което съм работил цял живот е било с цел да стигна до тук. Важно е било да спестя пари, за да си купя нов усилвател и съм много голям късметлия, за да стигна до тук, в България. Яко е.

И ние сме късметлии! Всъщност приключихме с главните въпроси, но сме приготвили и няколко бонус въпроса.
Добре, трудни ли ще са?
Не не…

Как се чувстваш толкова далеч от вкъщи и обзема ли те носталгия?
Да, доста!

Как се справяш с това?
Имам дъщеря и водя видео разговори с нея всеки ден, а през останалото време гледам нейни клипчета и това много засилва носталгията ми, но в същото време ми помага срещу нея. Но дори присъствието на групата ме кара да се чувствам добре. Много сме близки, добри приятели сме и взаимно си помагаме.

Ако имаше суперсила каква щеше да тя?
Суперсила? Щях да забраня на всички да лъжат. Не искам никой да лъже покрай мен. Не искам никой да лъже въобще. Обсъждали сме тази тема доста и има хора, които смятат, че не е лошо да се лъже, ако е нещо като това да си с нова тениска и да ти кажат, че ти стои добре. Но бих искал всички да казват истината, защото така ще се справяме с много неща доста по-бързо.

Имаш ли любим музикален стил, от който да те е срам?
Да ме е срам ли? Не, от нищо не ме срам. Харесвам OneRepublic например, но не треперя, че някой ще разбере. Харесвам такива неща, всякакъв много продуциран поп ме грабва.

Това е супер! Чу ли новия албум на Ed Sheeran?
На кого?

Ed Sheeran.
О да, всъщност не съм, но гледах документален филм за него по време на един полет и доста го харесах. Не слушам музиката му, но филма беше много як. Свиреше на Уимбълдън или нещо такова. Готин е.

Препоръчвам ти албумът щом харесвам много продуциран поп.
Той беше писал песен за Justin Bieber, онази „You Should Go and Love Yourself“ и когато разбрах, че всъщност е негова си казах „О, има логика, звучи точно като песен на Ed Sheeran“. Уважавам Ed Sheeran.

Как изглежда мечтаното ти турне? С кои групи би бил на турне?
Доста големи късметлии сме и сме имали възможност да свирим с всичките ми любими групи. Бих казал нещо невъзможно като METALLICA или нещо подобно. Всъщност сме свирили на едно събитие с тях, но все пак казвам METALLICA.

English version on page 2