Интервю с Brian Doerner (SAGA)

          NO REGRETS !
Saxon –  Здравей, Brian. Би ли ни разказал нещо за твоята група Refugee и за двата албума? Защо Refugee се разпадна? Албумите бяха жестоки !

Brian Doerner – Благодаря ти ! Да, наистина Refugee бяха много добра група. Навремето бяхме под крилото на Polygram и Chrysalis Records. Смятам, че бяхме нещо като занижаване на данъците за Pat Benatar и Huey Lewis and the News. Шефът на маркетинга напусна в деня на излизането на втория ни албум и всичко отиде по дяволите. Направихме турне от единия до другия край на Щатите – 33 града за 35 дни. Изхарчихме 75, 000 долара за видео клип, който беше излъчен, мисля, три пъти. След което нямахме нито пари, нито турнета и така групата се разпадна.

Saxon – В края на седемдесетте години ти и братът ти близнак Brent Doerner бяхте ядрото на канадските рок чудовища Helix. Защо напусна групата през 1980 ?

Brian Doerner –Като се обръщам назад във времето, смятам, че Brent и аз имахме проблеми с нашата идентичност. Ние сме еднояйчни близнаци и искахме да бъдем напълно различни. И през цялото време се биехме, както повечето братя го правят. След една особено жестока схватка, си казах, че не си струва и напуснах. Исках да се развия много в музикално отношение и сметнах, че групата не прави тава и беше естествено да ги напусна.

Saxon – Свирил си с Lee Aaron в нейното Power Line турне ?

Brian Doerner – Участието ми в турнето беше велико преживяване. Да свириш с Lee Aaron беше жестоко ! Karen е такава огромна професионалистка, а и можеше да пие наравно с момчетата. Най – изумителното нещо за нея беше, че тя пишеше текстове и работеше нощем, а през деня даваше интервюта. Без значение колко уморени бяхме. Тя твореше на 100 % и е голяма професионалистка.

Saxon – От 2004г. си в Saga – една от най-великите прогресив AOR групи. Защо Michael Sadler ви напусна миналата година ?

Brian Doerner – Самият Michael има изказване по въпроса на сайта си – www.michaelsadler.com , където обяснява всичко. По-добре го прочетете там, отколкото аз да се опитвам да говоря с неговите думи.

Saxon – Ок, а ако търсите нов вокалист за Saga, кажи ни има ли възможност някой добър български певец да се пробва и как ?

Brian Doerner – Да, доста активно търсим заместник. Утре /бел. автора – 01.02.2008г./ се срещаме в Торонто, в Metalworks Studios , за да поговорим. Скоро ще имаме прослушвания . Още не знам точната дата, но ако сте избран за вокал чрез уебсайта на Saga, смятам, че трябва да дойдете на прослушване в Торонто. Не знам по какъв друг начин бихме проверили дали ставате .

Saxon – Разкажи ни за приключението Saga? С теб сме говорили няколко пъти. Имал си велики и много тъжни мигове !

Brian Doerner – Да, в повечето случаи за мен това бяха невероятни мигове. Наистина беше приключение да пътуваш с тези невероятни хора и да ги виждаш как творят в студиото. Единствените лоши моменти за мен бяха, когато си нараних гърба и трябваше да отменя турнето и когато получих инфаркта /05.10.2007г./ две седмици преди края на турнето 10,000 Days и не успях да го завърша.

Saxon – Какво правиш сега, когато не си на турне и имаш свободно време ?

Brian Doerner – Всичко, което правя напоследък е свързано с възстановяването ми от инфаркта. Вече четвърти месец нося стоманен стент в предната артерия на сърцето ми. Ходя на кардиорехабилитация от три месеца. Отказах цигарите и алкохола. Научих се да ям само диетична храна и правя много упражнения всеки ден.

Saxon – Знаеш ли нещо за България?

Brian Doerner – През 1988г. с Refugee свирихме в Зимбабве, Африка. На връщане, кацнахме на летище София. Това летище беше най-ужасното, което съм виждал. За щастие – както ти ми каза, вече не е така.

Saxon – Участваш ли при писането на песните в Saga и в кои  от 10,000 Days ?

Brian Doerner – Всички участваме в тварческия процес, най-вече Jim Crichton. Аз помогнах доста в инструментала Corkentellis, името идва от комбинацията на имената на последните трима мениджъри на Saga. Горд съм с албума 10,000 Days – това е най-доброто, което съм записвал. И момчетата са страшни. Оставиха ме да направя това, което искам в албума. Бюджетът за записа не беше това, което очаквахме и звукозаписният процес стана доста набързо – влизаш изпълняваш си задачата и излизаш. Трябваше да бъда доста енергичен и добър.

Saxon – Кога да очакваме ново Saga турне в Европа и концерт в България ?

Brian Doerner – Не мога да ти отговоря с точност, но се надявам , че ще се случи веднага след новия албум.

Saxon – Brian Vollmer, Brent Doerner и другите от Helix ! Какво правят сега ?

Brian Doerner – Helix продължават да издават албуми и да правят турнета, телевизионни шоута и т.н. Аз и Brent току-що завършихме 18 песни за групата му Brent Doerner’s Decibel.  За повече информация – www.bdecibel.com

Saxon – Brian, тук е мястото където може да оставиш някакво специално послание за читателите на Metal Hangar 18 и за всички Helix, Lee Aaron, Saga, Refugee и твои фенове в България !

Brian Doerner – Бих искал Северна Америка да притежава някои от качествата на Европа – примерно повече велосипеди, по-малко замърсяване и по-малко шум, по – добра храна и „по-бавно” място за живеене. Много бях щастлив, че съм част от Saga и че имах възможността да направя с тях турне в Европа. Ако не успея да отида отново на турне, трябва да ви го кажа – Имах много хубави години – много турнета с много банди ! Не съжалявам за нищо !

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото