Интервю с BLACK DIO

Black Dio 1BLACK DIO:Монолитна стена от звук и дълбоки черни пространства.

Август по правило е месец, който се счита за “почивен” за живите концерти. Напук на това в разгара на лятото ще се състои събитие, посветено специално на почитателите на тежката музика, които са готови да се подчинят на могъщата сила на рифа независимо от температурата навън. На малката сцена на клуб Mixtape 5 ще забие италианската стоунър/слъдж банда BLACK DIO, която няма търпение облъчи българските дуум фенове със свръздоза фъз и дисторшън. Съпортът е в ръцете на нойз рок пауър-дуото FEEDBACKER и блек-дуум бандата BLEAK REVELATION. Не познавате добре гостите? Няма проблем, ние се погрижихме да им зададем най-важните въпроси. А музиката ще оставим да говори сама.

Привет! Бихте ли представили Black Dio на читателите на Metal Hangar 18?

Black Dio is e дуум/слъдж проект, роден от пепелта на пост-хардкор/нойз бандата Sex Ex. Групата е базирана в Рим, в квартал Garbatella. Съставът ни е Giuseppe Guglielmino (бас), Ehm (вокали, китари, семпли) и Tony Arrabito (ударни). Както всеки друг бог, Black Dio също има свой пророк: Името му е Black Isaia. Той е нашият духовен водач и ще имате шанса да се срещнете с него в София.
Хората твърдят, че в нашите тракове можете да намерите психеделична атмосфера, монолитна стена от звук и дълбоки черни пространства.
Нашият дебютен албум „Black Dio“ беше записан D.I.Y., миксиран от Black Dio и Lorenzo Stecconi от експерименталната банда Lento.

Как се ориентирахте към дуум метъла като жанр? Кои са основните ви влияния?

Обожаваме да свирим шумно. Обичаме фъз, дисторшън и всеки друг звук, който би могъл да чупи кости. Имаме нужда да усещаме електричество във вените си. В миналото сме свирили пост-хардкор, нойз и друг тип бърза музика, която кара кръвта да експлодира и мозъкът да крещи. В определен момент обаче установихме, че в нашата същност ние трябва да останем спокойни и в съзнание (доколкото е възможно – бел. авт.). Така решихме да свирим дуум.

BlackDioGigPosterЕто и някои банди, които са ни повлияли:
– Asbestosdeath
– Със сигурност Ozma на Melvins
– EP-то на Joe Preston
– Jerusalem
– Ufomammut
– Sleep
– Toner Low
– Neurosis
– Earth
– Amenra
– Weedeater
– Mouth of the Architect
– OM
– Mammatus
– Village of Savoonga
– Сериозно, има ли нужда да продължаваме?

Как минава писането на песни при вас? Прекарвате ли много време в репетиционната в джем сешъни?

За съжаление не можем да се виждаме всеки ден за репетиции. Tony живее в Болоня, Giuseppe и Ehm в Рим, и всеки един от нас е зает със своите собствени проблеми. Срещаме се по около три пъти в месеца, за по няколко сесии от 10 до 12 часа: пишем всяко парче заедно, като започваме с някой добър риф или пък шот уиски, което така или иначе е почти едно и също. Black Dio е усещане, което и тримата притежаваме. Знаем какво да направим всеки път щом чуем определен звук или вибрация. Няма нужда да се виждаме всеки ден, животът е пред нас, пък и не бързаме за никъде…

След бърза проверка на траклиста на албума се забелязва, че повечето имена на песни са свързани с животни. Има ли някакъв специален смисъл зад това, като например намигване към Pink Floyd?

Отговорът е всъщност доста елементарен. Ето я концепцията: Съществува свят, който има свой собствен бог. Този бог е Black Dio. А Black Dio е историята на своя собствен свят, хората и животните. Те отново са едно и също нещо – подобно на рифа и шота уиски.

Как преминаха сесиите за записите на дебютния албум на Black Dio?

Записан е на лайв сесия. Усещането винаги е на първо място. Чакаме подходящото време, слушаме света, играем си с нещата около нас… Действаме по същия начин като новородено, дошло на бял свят – искаме да възпроизведем всяка една нота, която ни идва отвътре.

За разлика от други ваши колеги, не издавате албума си през лейбъл. Нямате желание или просто не сте получили достатъчно добри оферти?

Искахме албумът да е DIY и в крайна сметка го направихме такъв. И сме горди, че той има същият „вкус” и звучене, което желаехме от самото начало. Нямаме нищо против лейбълите, но те не са основна част от нашето пътешествие. Независимо от тях ние ще си правим нашите неща, всеки ден…

Какъв е оптималният начин да се насладим на музиката на Black Dio? Има ли специални изисквания?

На първо място: Слушалки.
Black Dio изисква да се отдадем спокойно на живота. Настанете се удобно, ако желаете запалете джойнт или си отворете бира, най-добре двете, и натиснете Play. Другото оставете на нас.

Изглежда италианската стоунър/дуум метъл сцена е доста силна в момента – имате банди като Ufomammut, Black Rainbows (в които Giuseppe също свири) и от друга страна Италия е родина на актове като Novembre, The Foreshadowing, etc. Различни ли са фенбазите на различните дуум метъл субжанрове при вас, или местните метъли подкрепят всички шоута в региона, независимо от стиловата им насоченост?

Зависи към коя част от сцената гледаме… За щастие в Италия дуум сцената расте, особено в сравнение с последните години, но все още не е толкова голяма колкото холандската например. Хората тук са достатъчно любопитни, за да не се отказват от определен жанр само заради субкултурните разлики – слуша се от пънк рок до блек метъл, през стоунър, траш метъл, скриймо, алтърнатив… Ние просто работим и очакваме музиката, която свирим, да се разпространи навсякъде.

Не сте особено активни в социалните мрежи. Защо? Да не би да предпочитате да говорите единствено чрез музиката си?

Социалните мрежи? Добро място за разпространение на музика, и свързване с хората, няма спор. От друга страна е чиста загуба на време да пускаме едни и същи снимки или мъдри мисли непрекъснато… Определено предпочитаме да говорим чрез нашата музика. Ние сме музиканти, правим музика. Това е всичко.

Първата обявена подгряваща банда в момента, в който взимаме това интервю, е Bleak Revelation. Запознати ли сте с тях и българската сцена като цяло?

Първоначално чухме нещата на Bleak Revelation благодарение на общ приятел, който от Италия се премести да живее в България. Той е много страстен почитател на музиката, който изведнъж навлезе във вашата сцена, и ни препоръча нещо готино. Харесваме момчетата, пишат силни парчета и са много нахъсани да израстнат – това е очевидно и при досега с най-новия им материал. Изключително сме щастливи, че ще се запознаем на живо, и се надяваме тази среща да прерастне близко приятелство.

Electric Wizard или Sleep?

Sleep. И Electric Wizard, докато свирят Dopesmoker.

Bongzilla или Weedeater?

И двете. И Caspar Brötzmann Massaker. И Brainbombs.

Последен, но не по-малко важен въпрос. Какво да очакваме от шоуто ви в София?

Сърце. Звук. Дълбочина. Кръв.

Автор: Морфин

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото