3638d51e6e3da8b940a794bc2f419812 По случай излизането на първия сингъл от новия албум на BEYOND CREATION, от Metal Hangar 18 се свързахме с основателя и лидера на групата, Simon Girard, за да ни разкаже малко повече за диска. Предстоящата творба ще бъде трета в дискографията на бандата и може би най-комплексното им произведение досега…

MH18: Привет! Няма да те бавя много, затова започвам директно с въпросите.

Simon: Няма проблем, удоволствието е мое.

MH18: През октомври ще издадете своя трети студиен запис, „Algorythm“, а преди няколко седмици пуснахте първия сингъл „The Inversion“. Какво можеш да ни споделиш за творбата и като цяло, какво могат да очакват феновете?

Simon: „Algorythm“ е доста по-прогресивен и по-сложен от предишните ни творби. Оставихме композирането да се случва по естествен начин, без да го насилваме. Понеже съм голям фен на старите прогресив рок банди, като PINK FLOYD например, както и на творчеството на Chuck Schuldiner, обичам да творя музика, която да включва елементи и от двата жанра. Опитвам се разширя границите на метъла, за да мога да променям динамиката и темпото на песните, да изпробвам различни текстури и идеи в композициите си и т.н. Феновете несъмнено ще забележат промяна в звученето ни, но и ще усетят как всичко е в рамките на творчеството ни. Песните ще звучат като от албум на BEYOND CREATION, но в същото време ще представят една нова страна на бандата.

MH18: Ще изчакаме албума да излезе на пазара и предполагам, ще разберем какво имаш предвид. Винаги ми е било любопитно как групи, като Вас например, творят толкова сложна музика. Откъде идва вдъхновението ти?

Simon: Започнах да изучавам класическа музика като бях на 6 години, а това ми даде стабилна основа за кариера. Като пораснах се научих да слушам доста различни жанрове, което много ми помага до ден днешен при композирането на нови песни. Обичам рокендрола, джаза и всичко друго, което е малко по-сложно от нормалното. Благодарение на това, идеите се появяват в главата ми по естествен начин, а аз се опитвам да ги направя реалност. Отнема известно време и въображение да се сътвори така цяло произведение, но ако се движиш със правилното темпо, твориш със страст и знаеш какво ти трябва, винаги ще се гордееш с резултата.

MH18: Случвало ли ти се е въображението ти да блокира и да не можеш да продължиш с измислянето на нови идеи?

Simon: Да, естествено. Когато ми се случва, си пускам нещо различно от метъл, за да може ума ми да си почине и да ми хрумне нещо ново. Понякога решавам да изсвиря един-два кавъра на Jimi Hendrix или някой друг известен музикант и това действително ми помага по-късно. Не мисля, че е редно един музикант да ограничава мисленето си и идеите си в рамките на един жанр.

MH18: Преди година обявихте, че ще свирите в София заедно с VIRVUM като съпорт. В деня на събитието съобщихте, че сте възпрепятствани да стигнете на време и отменихте участието си. Българските фенове бяха много разочаровани от този факт. Смятате ли да направите втори опит да свирите на българска зема?

Simon: Съжаляваме, че нямахме късмета да минем през София. Ситуацията беше извън нашия контрол.

MH18: Какво точно ви попречи да дойдете? 

Simon: Имахме проблеми на границата, не ни беше разрешено да преминем с автобуса си и се наложи да пропуснем шоуто. Знам, че хората са очаквали да ни видят и сигурно са се разочаровали като са разбрали, че няма да свирим, но наистина нямаше какво да направим по въпроса. Засега нямаме планове да пътуваме до България. Надяваме се в близкото бъдеще, след като издадем новия си албум, да потеглим отново на европейско турне и да се появи възможност да посетим страната ви.

MH18: Ще се радваме, ако се случи. Стискаме палци. Какво е посланието, което искате да достигне до хората чрез вашата музика?

Simon: Специално за новия албум не бяхме сигурни какъв точно образ искаме той да добие, но се постарахме всяко парче да носи в себе си собствена визуализация. Освен sci-fi текстовете, в песните съм включил и някои футуристични теми. Пея за това как се отнасяме един с друг, как се отнасяме със заобикалящата ни среда, нашата природа, обсъждам бъдещите препятствия на човечеството. Винаги, когато пиша текстове, дефинирам даден проблем и търся оптимистична гледна точка на нещата, при която често намеквам, че ние сами сме господари на бъдещето си, че ние пишем историята си. В 21 век човечеството е поставено пред много икономически, технологични и социални предизвикателства и чрез музиката си ние се опитваме да дадем на слушателите идея за решение на даден казус. Това може би най-ясно отговаря на въпроса ти.

MH18: Ето затова трябва да се четат книжките, съпътстващи дисковете.

Simon: Ха-ха, да.

MH18: Как би описал еволюцията на бандата? От самото сформиране на BEYOND CREATION до издаването на предстоящия ви трети дългосвирещ албум.

Simon: Връзката между членовете на групата многократно се подобри с времето. Първоначално поддържахме само колегиални отношения, но впоследствие си станахме по-близки и това се отрази положително на всичко, което правим заедно – композирането, пътуването, свиренето и т.н. Всеки член от BEYOND CREATION се е отдал на групата и се старае всичко около нея да е на ниво, включително нещата, които са зад кадър – бизнес частта, буукинга, организацията и др. Сега, като се познаваме по-добре, си прекарваме страхотно като сме на път или на сцената и това феновете ни го забелязват. Това е основната причина да сме заедно – харесва ни да свирим и го правим със страст. Общата любов към музиката също е послание, което искаме да достигне до повече хора.

MH18: Какво е бъдещето на BEYOND CREATION в твоите очи? На какво бъдеще се надяваш?

Simon: Това е вечен въпрос при нас. Рядко сме сигурни накъде ще ни отвее вятъра ни очаква и в каква посока ще се насочим. Мисля, че при почти всяка по-млада банда е така. Стараем се всяка стъпка, която предприемаме, да е правилна. Не бързаме, даваме всичко от себе си и се надяваме на успех. Разбира се, имаме общи виждания за бъдещето на BEYOND CREATION, имаме ясни цели, които преследваме, но наистина не можем да очакваме как, какво, къде, кога и защо може да се случи нещо. Иска ми се в бъдеще техничния метъл да се разрасне още повече и на световната сцена да се оформят няколко известни имена. Мисля, че в момента прогресив бандите са наистина свежи, оригинални и пълни с идеи. Малко са жанровете, които могат да разширят границите на музиката до такава степен.

MH18: Напълно мога да се съглася.

Simon: Иска ми се повече хора да се вслушат в музиката ни, да я усетят, да я почувстват, да я разберат и да я оценят, като нас.

MH18: Пожелавам ви го. Ще чакам с нетърпение новия ви албум!

Simon: Благодаря ти, радвам се да го чуя.

MH18: И дано ви видим на българска земя някой ден.

Simon: Аз също се надявам! Ще направим всичко по силите си това да се случи!

 

SOM485-Beyond-Creation-500x500px-72dpi-RGB