Интервю с Atlas – (VORGA)

atlasSatania: Здравей Атлас! Първо разкажи ми как се събра групата. UK, Германия, България… как се намерихте и стигнахте до решението да направите група?

Atlas: Здравей Милена/Satania,
Първоначално започнах да работя по музиката докато живеех в Шотландия. По това време се надявах да сформирам групата там, но поради промяна в обстоятелствата трябваше да се преместя в Германия и вече там, започнах да търся нови членове, които да помогнат за завършването на визията.
Групата започна да живее след като срещнах Jervas, нашия барабанист и оригиналния ни вокалист Schynderhannes. Първоначално Пешо Спейса беше присъединен да запълни вокалните празнини след като нещата с нашия предишен вокалист не вървяха, но също имахме нужда от басист да свири на концерти и той беше щастлив да изпълни тази роля. Volker беше познат на Jervas и беше привлечен в групата доста бързо.

S.: Какво означава Vorga и защо избрахте това име?

A.: Името идва от книгата ‘The stars my destination’. Това е името на космически кораб в книгата. Усети се като подходящо име поради ролята, която играе в историята, как зарежда желанието на хората за отмъщение. Отмъщението обаче се основава на погрешни схващания и недоразумения. Идеята, че човек се бори и убива за неща, които не разбира напълно намирам за добро изявяване на състоянието на хаос, в който живеем и търсенето на истина и смисъл в живота.

Също така всички други хубави имена бяха заети 🙂

vorga-Band

S.: Какви послания искате да отправите към своята аудитория чрез музиката си?

A.: Музиката е написана като напомняне за нищожността на нашия живот и нашите борби и безсмислието на всичко това. За мен поне има някаква утеха в това да ми се напомня, и избирайки да не вярвам в нищо ми дава по-голямо чувство за хармония, отколкото да се боря за намирането на смисъл там, където чувствам, че го няма.

S.: Разкажи ни за дебютното ЕР. Колко време ви отне композирането и записването? Къде е записано?

A.: Трудно е да бъдем конкретни относно това колко време ни отне записът, тъй като аз пишех от няколко години и има много материал, който не влезе в записа. След като веднъж правилният материал беше избран и групата беше подготвена записахме всичко в рамките на няколко месеца. Повечето от това беше записано в нашето домашно студио с изключение на барабаните, които се нуждаеха от по-професионална ръка и бяха записани в близкото Tidalwave Studio. Отне ни известно време да намерим правилния микс инженер, тъй като знаех, че искам нещо модерно звучащо и в същото време доста атмосферично. За щастие Black Art Audio беше добро попадение за нас и те свършиха страхотна работа по смесването.

S.: Заложена ли е някаква концепция в него? Кое за теб е The „Radiant Gloom“ и как той въздейства върху нас?

A.: Заглавието беше избрано, тъй като помага да се отразят чувствата ми на нихилизъм и смисъла от емоциите, които исках да предам в музиката. Вярвайки в това, че нямаме цел, че сме незначителен вид на планета, въртяща се в безкрайното пространство, може да помогне да даде перспектива. Това може да е мрачна меланхолична мисъл, но за мен има и сияние в това и чувство за красота и свобода, която сияе през мрака.

vorga-cover-1S.: Обложката е наистина впечатляваща и доста въздействаща. Какво послание е вложено в нея? Разкажи повече за създателя ѝ.

A.: С обложката исках нещо, което би отразило споменатите теми, напомняне за неща, които съществуват извън нашия живот, живян тук. Обложката беше много добре изпълнена от Георги Георгиев, българин разбира се. Непрекъснато получаваме похвали за прекрасната картина, която той направи. Той движи Moonring design и мога само да го препоръчам.

 

S.: Къде слушателите трябва да търсят „космическото“ в албума и като цяло във Vorga?

A.: За мен космическият елемент в музиката е в атмосферичните въздействия, които се чуват в звука. В текстовете и посланието също може да се чуе. Надяваме се да избягаме от планетата Земя още по-далеч с нашето следващо издание.

S.: Имаш ли групи и изпълнители, които са ти повлияли или те вдъхновяват? Кои са те?

A.: Толкова много групи са ме вдъхновявали през годините, но онези, които наистина ме вдъхновяват в това начинание са:  lt;code>, Aborym, Dodheimsgard, mgla, Khonsu, Arcturus – мога да продължа още и още, но това е добър пример за групи към, които имам огромен респект и със сигурност са вдъхновили моето писане.

S.: Имаш ли любими групи от германската блек метъл сцена, които те вдъхновяват по някакъв начин?

A.: Забавно е, че често сме наричани „Германски Блек Метъл“, когато за мен това е само място, на което се случи да съм преди всичко! Ruins of Beverast са определено едни от моите топ групи от Германия. Der Weg einer Freiheit също са фантастични. Най-доброто нещо за Германия обаче е огромната ъндърграунд сцена, която съществува тук. За всяка добре известна германска група има множество ъндърграунд метъл групи, които също правят фантастични неща.

S.: Преди Vorga свирил ли си в други проекти и кои са те?

A.: Не. Останалата част от групата имат някои големи имена зад гърба си. Geäst, Aaskereia, Врани Волоса, да назова някои.

S.: В предварителния прес релийз споменавате, че работите върху второ ЕР. Какво да очакваме от него и има ли вече планувана дата за издаването му?

A.: За добро или за лошо това вече не е вярно. Поради подписването (подробности за това в бъдеще) вече няма смисъл да издаваме второ ЕР. Това, което мога да ти кажа обаче е, че ще има повече музика за слушане през следващите няколко месеца.

S.: Работите ли върху материал за пълноформатен албум?

A.: Цялото ми свободно време в момента го използвам за писане на материал за пълноформатно издание. Повечето сега е написан и се надявам, че ще можем да го представим на света преди да е минало твърде много време, но засега нямаме дата на издаване.

S.: Планувате ли концерти с Vorga и ще имаме ли шанса да ви видим и в България?

A.: В момента се опитваме да резервираме възможно най-много концерти. Тази година не изглежда най-натоварената, но се надявам, че следващата половина и 2020та ще имаме много повече концерти в Германия и извън нея. Като се има предвид, че нашият вокалист е българин би било чест да свирим там. Ако фестивал или място биха ни взели ние ще бъдем там, без съмнение.

S.: Благодаря за отделеното време, Атлас! Твоето послание към феновете.

A.: Благодаря, Милена/Satania! Благодаря на всички фенове за тяхната подкрепа, откакто се появихме на сцената. Надявам се скоро да се видим на концерт!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото