Интервю с ANNEKE VAN GIERSBERGEN

Интервю с Anneke Van Giersbergen (AGUA DE ANNIQUE, екс-THE GATHERING)

Само ден ни дели от концерта на Anneke Van Giersbergen в софийския бар „RockIT”. В четвъртък, 28 ноември, без подгряващи групи, от 21.00 часа ангелогласната вокалистка, ще представи новия си албум „Drive”, но няма да се мине и без емблематични парчета на бившата й група THE GATHERING.

Интервюто с Anneke Van Giersbergen (AGUA DE ANNIQUE, екс-THE GATHERING) е излъчено в „От Другата Страна” по Радио Варна на 25.11.2013 година.

От другата страна – Какво да очакваме от концерта ти?

Anneke Van Giersbergen – Много съм щастлива да се върна в България, защото през цялата ми кариера съм била при вас едва няколко пъти. Не знам защо се получава така, като се има предвид, че всеки концерт при вас е специален. Хората са прекрасни и гостоприемни. Обичат и музиката си, и културата си. За това и съм супер щастлива отново да дойда в България. Ще направя цялото рок шоу, което имаме. Знаете, че издадох нов албум. В сета ще присъстват някои стари композиции, както и песни на THE GATHERING. В средата на концерта ще вмъкна няколко акустични изпълнения. Нямаме търпение да се срещнем с българските фенове.

От другата страна – Какво си спомняш от предишните ти гостувания?

Anneke Van Giersbergen – Най-силните ми впечателния от българската публика е, че е много гостоприемна и топлосърдечна. Много обичам да посещавам страната ви, защото имате много за разказване, както за културата си и музиката си, така и за историята си.

От другата страна – Всеки път когато дойдеш в България, представяш нещо различно. Сега ще има ли изненади?

Anneke Van Giersbergen – Отново ще направя пълно рок шоу, но сега ще бъде по-добро и по-продължително в сравнение с последния път. За сетлиста вече можем да избираме от повече песни. Ще направя две неща – освен рок шоуто, ще има и акустични парчета. Също така винаги намирам време да поговоря с всеки, който иска, защото музиката е лично преживяване.

От другата страна – В такъв случай колко са важни феновете за теб?

Anneke Van Giersbergen – Много. Те ме поддържат жива. Те ми дават възможност да правя това, което най-много обичам – създаването на музиката. Благословена съм с всеки, който ме подкрепя. Щастлива съм, че музиката ми се харесва. Това е страхотен комплимент за мен. Музиката е моят живот, тя е нещо много лично за мен. Страшно съм щастлива с тези хора.

От другата страна – Най-странният подарък от фен, който си получавала?

Anneke Van Giersbergen – Добър въпрос. Получавала съм доста странни подаръци. Може би заради това, че съм в рок и метъл сцената, феновете са ми подарявали ковчези с цветя. Един от най-странните подаръци, които съм получавала. Понякога е смущаващо, защото напомня на Смъртта, но цветята означават, че хората харесват това, което правя. Цветята са израз на любов. Така че ковчегът е доста странен подарък, но това не ме прави нещастна, напротив.

От другата страна – Да са ти предлагали брак?

Anneke Van Giersbergen – Въобще не знам, защо хората ми предлагат брак. Малко е смахнато, но от друга страна е страхотен комплимент.

От другата страна – Защо според теб искат да се оженят за теб?

Anneke Van Giersbergen – Не знам, мисля, че е заради силата на музиката. Музиката е много въздействаща сама по себе си. Както изкуството и филмите. Литературата. Когато хората слушат моята музика и ако тя предизвиква в тях емоции и чувства, както се случва, когато аз слушам музика на други композитори, това означава, че си върша работата наистина добре. Предложенията за женитба са комплимент, но това е резултатът от мощта на музиката.

От другата страна – На какво отдаваш успеха си – на музиката, която правиш или на това, че си красива жена?

Anneke Van Giersbergen – Не знам, бих казала – на музиката, но това, че изглеждам добре не трябва да носи негативи. Винаги се опитвам да изглеждам добре. Слагам си грим, нося хубави дрехи. Също така за една група е много важно да изглежда добре. На сцената ние сме един отбор. На първо място обаче е фактът, че можете да очаквате от нас позитивна енергия и почтеност във всичко. Това за мен е най-важният фактор извън музиката – честността, добрите послания. Те привличат хората. Феновете не са някакви откачалки, само с ноти не можеш да ги изпълниш с чувства. А това и помага да изглеждам добре.

От другата страна – Колко време ти трябва, за са се подготвиш преди концерт?

Anneke Van Giersbergen – Бих казала около час и половина. За концентрация да се вглъбя в себе си. Защото дните са доста активни – правим саундчек, интервюта, вечери, много неща, които трябва да се организират. За това и обичам да имам на разположение час и половина, за грим, да се съсредоточа, за себе си.

От другата страна – На концерта в България и на това турне представяш новия си албум „Drive” – защо реши да го издадеш под своето име, не под името AGUA DE ANNIQUE?

Anneke Van Giersbergen – Когато започнах соловата си кариера, избрах да се представям с името на група – AGUA DE ANNIQUE. Оказа се, че това не е много добра идея. Името е много трудно и понякога хората не разбираха, че зад него съм всъщност аз. В същото време аз съм солов артист и е малко глупаво да използвам друго название. Така го изоставих. Нищо друго не се е променило. Когато започнах да излизам като Anneke Van Giersbergen, стана малко по-ясно, че и преди съм била аз. Това донякъде ми помогна да използвам собственото си име.

От другата страна – „Drive” е по-рок ориентиран от предишните ти албуми, това естествено ли се получи?

Anneke Van Giersbergen – Когато става въпрос за музиката – всичко се получава естествено. За новия албум „Drive” чувствах, че трябва да поема в тази посока, да ускоря ритъма, да вкарам в него повече енергия, еуфория. Това и направих. Включих само една балада в средата. Във всички останали песни темпото е над средното. Рокът е в основата. Исках голяма продукция и десетте композиции да експлодират. На концертите песните се получават страхотно. Вече работя по нов албум, който ще бъде по-мрачен. Всеки период от живота ми се отразява на музиката ми. Преминавам през него и продължавам.

От другата страна – Според теб как се развива Anneke Van Giersbergen в музикално отношение?

Anneke Van Giersbergen – Бих казала, че при мен развитието се получава естествено. Имам усещания за това, какво трябва да направя, да композирам, да издам и да изсвиря. Никога не знам какво ще се получи през следващата година, защото не мисля пет години напред. Правя това, което усещам, че трябва да направя. Това е най-доброто и най-добрият начин, който познавам. Тези стъпки са винаги честни. Следователно това е начинът на развитие при мен.

От другата страна – Има ли нещо повече от професионално удоволствие, знаейки, че май засенчваш предишнната си група THE GATHERING?

Anneke Van Giersbergen – Не знам. Винаги сме правили музика по различен начин. THE GATHERING винаги са имали много лоялна публика. Вярвам, че в момента феновете имат две групи, които да слушат и да подкрепят, а те и го правят. Не следя и не сравнявам колко албума съм продала аз или колко те. THE GATHERING имат изумителна вокалистка. Вярно е, че промениха малко посоката на развитие. Факт е, че понякога привличаш фенове, друг път ги губиш. Когато направих „In Your Room”, който е много повече поп, изгубих доста от почитателите на метъла. За тях албумът е много лек. След това направих нов, който се оказа по техния вкус и те се завърнаха, защото харесват това, което съм направила. Хората идва и си отиват. Това се случва с всички.

От другата страна – Участваш в много проекти, как избираш с кого да работиш, защото са твърде различни- от ANATHEMA до NAPALM DEATH?

Anneke Van Giersbergen – Просто обичам музиката им. Когато песента ми хареса, се включвам. Също така тези групи ги познавам от много време. Повечето от тези хора са ми приятели. Супер е да работиш с приятели, които създават толкова фантастична музика. Страхотно е и е едно от нещата, които обичам да правя. В същото време те и ме вдъхновяват. Всеки музикален стил ме вдъхновява да създавам нова музика. Гост участията ми харесват.

От другата страна – Как избираш обаче с кого да записваш – предполагам, че не всеки може да дойде при теб и да ти предложи участие?

Anneke Van Giersbergen – Бих искала. Щастлива съм, че има много хора, които ме питат за участия. Но времето не стига за всичко. Избирам, когато харесам музиката и видя групите, да MOONSPEL и ANATHEMA са големи, но когато видя някоя малка група, че е сериозна в намеренията си, че е почтена към музиката си и тя ми хареса, тогава участвам.

От другата страна – И накрая – можеш ли да разкажеш с няколко думи за участието си като глас в шоу за коне в холандския парк „De Efteling”?

Anneke Van Giersbergen – „De Efteling” е голям тематичен парк в Холандия. Композиторът на този парк е създал цялата музика. Тя е прекрасна – приказна и изпълнена от класически оркестър. Бях изпяла нещо за този парк. Готино е, особено когато отида там с децата си на разходка, мога да чуя гласа си. Композиторът е създал прекрасна музика за парка. Всеки в Холандия знае за него и го посещава. Той е един от най-големите в Европа. Щастлива съм, че понякога имам възможност да пея в произведения, които се използват там.

От другата страна – Посланието ти към българските фенове?

Anneke Van Giersbergen – Най-важното е, че гледам напред към вашата страна, за да направя концерт за вас. Заповядайте, присъединете се към нас, ще бъде хубаво и много ще се забавляваме. Както обикновено след шоуто ще се срещна с всеки, за да си поговорим. Ще бъде супер вечер. Надявам се да ви видя всички там.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото