Интервю с Anna Murphy и Ivo Henzi (CELLAR DARLING)

Anna Murphy (CELLAR DARLING)

Снимка: Manuel Vargas Lépiz

 Както знаете, по-рано тази година, ние от Metal Hangar 18 имахме шанса да проведем първото интервю, което CELLAR DARLING дадоха за българска медия. Тези четвъртък и петък, швейцарците ще гостуват у нас, като специални гости на колегите си от LACUNA COIL, по покана на BGTSC. Билетите за шоуто на 17 ноември (петък) са разпродадени, а ценни хартийки за 16 ноември (четвъртък), може да намерите в мрежата на Eventim. Повече информация, както и някои изненади около концертите, може да намерите на този адрес.

 Дългоочакваните събития са главния повод, поради който отново се свързахме със CELLAR DARLING. Интервюто, което Anna Murphy и Ivo Henzi дадоха, може да прочетете по-долу.

Здравейте! Радвам се, че отново имам възможността да Ви интервюирам. Как протекоха последните няколко месеца за вас?
Anna: Случиха ни се доста неща. След издаването на албума имахме няколко изяви, включително на Montreux Jazz Festival и Summer Breeze, благодарение на които успяхме да влезем по-бързо в крачка. Освен ангажиментите със CELLAR DARLING, продуцирах и миксирах новите албуми на някои банди и започнах работа по нова музика за бандата. Адски сме развълнувани, защото в момента сме на първото си турне. Започнахме в Русия и сега продължаваме през Европа.

И тримата сте опитни музиканти, които се познават много добре. Като група, обаче, все още прохождате в музикалните среди и изнасянето на концерти. Как минаха тези първите изяви, за които вече спомена?
Anna: Както при повечето нови банди, хаха. Донякъде несигурно, малко нервно и изцяло зависещо от самото изпълнение на музикантите, за разлика от големите концерти, на които огромна роля играе и продукцията. Въпреки това, мисля, че бяха страхотни. За този кратък период от време ние израснахме много и се чувстваме истински развълнувани. Турирането е най-добрия начин, по който можеш да влезеш в крачка. Концертите бяха автентични. При нас винаги иде реч за музикален професионализъм и насочване на емоциите, а не за изнасяне на цирково представление.

Намирате ли писането на песни за по-лесно, имайки предвид, че сте неотлъчно един до друг от толкова много време насам?
Anna: О, да. Определено! Написали сме заедно доста от песните ни, докато сме били в репетиционната. Звукът на CELLAR DARLING е симбиоза между нас тримата, която би спряла да работи, ако някой от нас напусне.

Ivo: Въпреки, че писането на музика по този традиционен начин е нещо ново за мен, намирам целия подход за доста естествен и отпускащ. Това определено е нещо, което ни помага да израснем като музиканти!

Ivo Henzi (CELLAR DARLING)

Снимка: Manuel Vargas Lépiz

Когато композирате нова музика, изпитвате ли нуждата да се потопите в специална атмосфера или вдъхновението може да Ви сподели навсякъде?
Anna
: Лично при мен, вдъхновението идва неочаквано. Независимо къде съм и какво правя. Никога не планирам писането на песни, защото донякъде, те се пишат сами. Единствената пречка е ако животът около нас изпадне в стагнация. Трябва да има движение и хаос, който да контролираме.

Ivo: Единственото ми изискване е да имам достатъчно време. Имам нужда от време и пространство, защото ако съм стресиран и заобиколен от задължения, креативността ми бива блокирана.

Какви цели сте си поставили, за да си установите дългогодишна кариера в индустрията?
Anna: Силно се надявам, че феновете ни не само ни приемат, а чувстват и много повече, докато слушат нашите песни. Относно целите… Поставянето на такива не ми е приоритет и доста често го намирам за загуба на време. Ние живеем в сегашното, в случващото се около нас. Взимаме импулсивни решения и действаме спонтанно. Така създаваме музика, така се развиват нашите животи. Не планираме успеха си. Всичко, което правим е да работим възможно най-здраво, превземайки предизвикателствата по пътя.

Постоянно срещам различни и противоречиви мнения относно музикалната индустрия и начина, по който функционира. Ако имахте шанса да го направите, какво бихте променили?
Anna
: Аз съм един от тези музиканти, които съжаляват, че не им е било обяснено навреме как работи музикалният бизнес. Ако знаех нещата, които знам сега, което все още не е достатъчно, това знание щеше да ме предпази от редица грешки, които допуснах относно сключването на договори и т.н.

Какво според вас значи да успееш в бизнеса?
Ivo: В наши дни е лесно да дефинираш бързо дошлия успех, обръщайки внимание на продажбите, броят гледания в YouTube, харесвания във Facebook и слушания в Spotify. Въпреки това, ако след години, хората все още посещават концертите ти, то тогава можеш да си сигурен, че успяваш и се движиш в правилната посока.

Идвате от Швейцария. Какво е положението около рок и метъл сцената там? Имате ли любими банди от Швейцария?
Ivo: Сцената ни не е много голяма, защото и без това в страната живеят малко хора. Музикантите тук са отдадени на това, което правят, та концерти тук се провеждат сравнително често. Твърдата музика не е много популярна из швейцарските медии. Бих казал, че дори, на моменти, тя бива игнорирана. Разбира се, това твърдение има своите изключения. Нямам много любими групи от Швейцария, но личните ми фаворити са CORONER.

Кои са най-големите пречки при създаването и воденето на нова група?
Ivo: Много хора не осъзнават, че освен създаването на музика, има доста неща, които се случват зад кулисите… Бизнес неща от сорта на организиране на концерти, турнета, репетиции и запазване на дати в студиото. В наши дни, с всичките социални медии, човек трябва да държи своите последователи в течение. С всичките тези неща и случващото се около нас, лично за мен, понякога е трудно да намеря време, което да използвам, за да създам музика. Управляването на времето е нещо, което всеки музикант трябва да може да прави.

Вълнувате ли се да се завърнете в България? Можем ли да очакваме някакви разлики по отношение на двата концерта?
Ivo: Повече от развълнувани сме! Почувствахме се адски готино, когато разбрахме, че единият концерт е разпродаден. Очаквайте от нас тримата, или четиримата – заедно със сесийния басист Nicolas, да изнесем едно разнообразно и емоционално шоу, което няма да забравите! Относно разликите… Все още не знаем дали ще има такива. Ще видим!

Благодаря Ви за отделеното време! Последните думи са ваши.
Ivo: Благодарим за интервюто и интереса, който проявявате към CELLAR DARLING. Нямаме търпение да дойдем в България, за да може всички заедно да отпразнуваме тези концерти!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото