costin

Един от най-талантливите художници, работещ с метъл банди и тъмна психеделика, и оформял албуми на банди като Abyssus, Arch Enemy, At the Gates, Aura Noir, Be’lakor, Centinex, Darkthrone, De Profundis, Dordeduh, Falkenbach, Grave, Kistvaen, Mayhem, Morgoth, Oranssi Pazuzu, Primordial, Vulture Industries, родните Eufobia и още много други, ще издаде първата си книга.

Книгоиздателският клон на лейбъла Svart, който стартира дейността си през този месец с издаването на компилацията „Don’t Break the Ghost“, 800 странична книга от архивни броеве на фензина “Isten” (финско издание за екстремна музика, което излиза от 1984г), е обявил, че следващото му издание ще бъде „Magic As A Golden Mean“ – мултимедийна подборка от творбите на румънския художник Costin Chioreanu, чиято корица можете да видите по-долу. Книгата ще излезе през април 2015г. на фестивала “Roadburn”, който се провежда в холандския град Tilburg.

Costin илюстрира албуми на различни метъл групи повече от 10 години. Той започва с оформянето на демо-записите на собствената си банда, но първите прояви на таланта му се проявяват още по-рано, под влияние на условията му на живот в пост-комунистическа Румъния.

В средата на 90-те метъл феновете в Букурещ са могли да се сдобиват единствено с пиратски касети със зле копирани обложки. За Costin това не представлявало проблем. Той сам си рисувал обложките на касетите, използвайки като източник на информация списание “Heavy Metal Magazine”, единственото издание за тежка музика в страната.

В момента той се е превърнал в един от най-талантливите художници в метъл индустрията. Все едно дали неговите творби са ужасни или очарователни, те винаги се отличават с изкусна изработка, възприемчивост и дълбочина.

Артистът е споделил по този повод:

„Това е първата ми книга и тя съдържа страхотна подборка от мултимедийни творби, които съм направил през последните години. След 12 години работа с групи, концертни агентства, фестивали, лейбъли, промоутъри и студиа, осъзнах, че всичко, което се случва в живота ми е насочено към поддържане на баланса. Работя с еднаква страст и мания, както над светли, така и над тъмни образи и благодарение на това разбрах, че винаги съм по средата, и винаги имам нужда и от двете страни за да премина на по-висока степен на разбиране на света около мен. Поради това творбите са разделени в три глави. Едната посветена на тъмнината, другата на светлината, а последната на магията и средният път. В моя случай „златната среда“, тази магия на самореализация, търсената точка между двете крайности, светлина и тъмнина.“

Costin работи и върху визуалните аспекти на “Roadburn” от 2012г. Той е рисувал официалната емблема на фестивала две години поред, занимавал се е с оформлението на сценичните декори, създавал е афишите с логотипите на групите. Приносът му за фестивала е огромен. Costin е и басист и китарист на румънската паган-блек банда Kandaon.

magic