Heol Telwen са folk metal банда от Франция, които включват в музката си келтски инструменти като гайди, различни свирки и бомбарде. Също така има акустични китари и тъпани. Изобщо много интересна смесица от инструменти. Разбира се, това не е типичния фолк, за когото може би ще се сетят някои, прочитайки горната поредица от инструменти.
Както може да се предположи, щом аз пиша ревю за тях – технични, бързи барабани, блек метъл вокали и на места доста мрачна атмосфера.
Албумът An Deiz Ruz излезе началото на март месеца. Той всъщност е преиздаденият digi-pack от 2005. Преди това бандата има и едно демо. Момчетата от Heol Telwen правят точно този тип фолк метъл, който аз харесвам – фолк инструментите си звучат автентично на фона на абсолютно блек метъл инструменталите и вокалите. Дори и напевите от време на време в някои от песните не дразнят ухото ми. Цялата им музика е много добре балансирана между тежкото и по-мелодичното.
Текстовете са на френски и английски, а темите са явно за неща от тяхната история:

Face à la mer
Au sommet de la vielle falaise
Mordu par les vents

Se remémorant le passé,
Quand Ker Ys était la plus grande cité
Des côtes d’Armorique

(Стоейки пред морето,
На върха на старата скала,
Раздиран от ветровете,
Припомняйки си миналото,
Когато KER YS беше най-големият град в Бретания…)

И по-нататък става въпрос за отмъщение, разплата, героични битки и т.н. Песента An Deiz Ruz предствлява всъщност бретонска поема от 5- век. Хареса ми тази банда и я препоръчвам на феновете на: Finntroll, Bran Barr, Ignis Fatu, SatanaKozel, Månegarm, Adorned Brood.

Оценка: 8/10