Hellcommander Vargblod MH18Metal Hangar 18 се свърза с Hellcommander Vargblod от Draugûlepic black/viking metal проект, по произход малтиец, наскоро преселил се в Швеция. Draugûl издаде третия full-length album “Chronicles Untold” през септември.

Да започнем от самото начало – разкажи ми повече за твоя самостоятелен проект.

Преди всичко, благодаря на Metal Hangar 18 за това интервю! Създадох Draugûl, докато все още бях член на блек метъл банда в Малта. Започнах да създавам материал, доста различен от стила, който бандата свиреше по това време, така че композирах новите песни за себе си. След време този нов стил започна все повече да ми харесва и се чувствах по-добре, докато свирех него, отколкото стилът на бандата и така след известно време реших да напусна, за да се отдам на този нов, сътворен от мен epic pagan viking metal проект, известен сега като Draugûl.

Откъде идва името Draugûl?

Всъщност името е от елфически. Това са две думи – Draug и Gûl. Заедно образуват Draugûl, което означава „Проклятието на Вълка “

Какво те вдъхновява за текстовете на песните ти?

Вдъхновяват ме главно скандинавските история, народни поверия и митология и, разбира се, Толкин! Аз съм голям почитател на творбите му и беше неизбежно да напиша няколко песни по различни саги от книгите му.

А музикалното ти вдъхновение?

Хмм, мога да кажа, че музикално основно ме вдъхновяват Bathory и Burzum, въпреки че, когато пиша, искам да звуча като СЕБЕ СИ, а не като копие на друга група!

А сега за новия албум – „Chronicles Untold“. Той е някак по-различен от предишните два – „The Voyager“ и „Tales of Loot and Plunder“ – това свързано ли е с преселването ти?

Честно казано, не знам дали е само от преселването, но то със сигурност ми въздейства, откакто се преместих в Швеция от Малта. Сега живея близо до гората и често се случва, разхождайки се из нея, да седна някъде, да извадя химикал и хартия или китарата си и да започна да композирам нови песни. В този нов албум се набляга основно на народни поверия за митичните същества, обитаващи горите на Северна Скандинавия.

В Chronicles Untold имаш и специален гост – Enslig. Смяташ ли да работиш с него и за в бъдеще?

Да, наистина Enslig ми е специален гост. Харесвам работата му за албума. Внесе повече стил в песните и със сигурност очаквам да го включа отново в следващите си албуми, ако има такава възможност. Знам, че той е зает човек – със своя група, семейство и т.н.

Трудно ли е за група от един човек да се промотира? Как се справяш без изпълнения на живо?

Да, трудно е – всичката работа трябва да се върши от един човек. Разбира се, изпълненията на живо биха спомогнали да се рекламира музиката и групата, но тъй като е едноличен проект, това е проблем. Промотирам музиката си основно чрез Facebook и YouTube.

Ти също така си член и на блек метъл група – Khaospath. Разкажи ми нещо повече

Khaospath е създадена по същия начин, както и Draugûl! Пишех нови материали, които се оказаха твърде тежки и екстремни за Draugûl, така че създадох нова група! (да, нямам и минута за отдих, хаха) За щастие открих няколко луди, колкото мен тук в Швеция, които харесаха материалите и се присъединиха към Khaospath. Имаме един издаден албум, носещ същия лейбъл като Draugûl – Pesttanz Klangschmiede.

Hellcommander VargblodКакво можем да очакваме от Draugûl в бъдеще?

Вече имам няколко идеи за следващия албум, но повече информация за това очаквайте след време. Догодина, през пролетта Draugûl ще издаде винил заедно с Antiquus Scriptum (Португалия) и Khaospath, съставен само от кавъри, изпълнени от групите. Планиран е и винил на Chronicles Untold!

Някакви други хобита, освен музиката?

Хмм, това ще са четене, мотори, рисуване и военно дело!

Ще кажеш ли още нещо на българските си фенове?

Благодаря на всички, които дадоха подкрепата си за Draugûl (както и за Khaospath!!) и се надявам някой ден, в бъдеще, пътят ми да води към България за концерт. Тогава се надявам да ви видя всички там! Horns up and Hail Metal!