GWENDYDD и POLYGON в Пловдив – хедбенг като за последно…

За днешния ден идеята ни беше да се готвим за концерт в „Live & Loud“ в София. Вместо това, ще си спомним за гига в Пловдив, който се състоя в горе-долу същия състав, в който щеше да го има и в София, плюс още едно име.

Говорим за 24 октомври, когато в клуб „Under City“ в Пловдив свирят Polygon и Gwendydd и за днес, 30 октомври, когато трябваше да гледаме тези двете банди плюс Maltworm в „Live & Loud“. Но не би.

Когато вземеш добро решение, базирано на максимата „колкото повече-толкова по-добре“, като се метнеш до Пловдив за концерт, който би следвало да се случи и в родния ти град, се чувстваш добре. Пробвайте го някой път.

Polygon и Gwendydd свирят в Пловдив. Отсега ви казвам – оставаме доволни от шоуто, но има и нотка разочарование. Първо – третата банда отпада в последния момент и второ – става ясно, че най-вероятно концерт в София няма да има, защото отново са спуснати ораничения заради коронавируса, които влизат в сила от 25 октомври и ще траят две седмици…

Но да се върнем в „Under City“. На плаката за събитието има три банди: местните Polygon, гостите от столицата Gwendydd и Concrete от Шумен. Този плакат представя събитие, посветено на 12 годишнината на „Firestage“ организира се от Katrin Musicи де факто е втори опит да се отпразнува споменатата годишнина. Предният, както се сещате или поне предполагате, бе отменен заради наложени рестрикции заради COVID-19 епидемията.

Polygon са първи на сцената. Изпълват я добре, почти се сливат с публиката, която мачкат с някаква особена ярост. Имат си агитка и явно фактът, че едва са навъртели 3 години от създаването си, не ги прави плахи, нито пък неопитни. Дебютният им албум, озаглавен „Гнила душа, мъртва плът“, бе издаден миналата година. От него пуснаха и официално видео към парчето „Свинята“… и изобщо, раздвижиха екстремната сцена на града под тепетата. Също, както правят и в момента – редят ги (не непременно в този ред) „Защото обичам да страдаш“, „Кървави тела“, „Долината на смъртта“ и т.н. Куфнята си върви. Дългият период на социална изолация не е направил от тези на сцената и пред нея кротки и боязливи граждани. А напротив.

В тази съботна вечер Polygon играят петима срещу петдесет човека на собствен терен. То това не е като футбола, но да си местен е фактор. Той натежава в тяхна полза и дават всичко от себе си, „малшансът е на тяхна страна“, както би се изразил гръмко някой треньор, след така оспорвана среща. Шегата настрана, момчетата забиват добре.

Има екшън и сме жадни, а на бара са бързи.

Gwendydd

Gwendydd

Със здравословна доза суета и увереност, на сцената се качват момичетата от София Gwendydd. Шефът Бамби е отзад – на барабаните и е спокоен, че това излизане на бандата на живо се случва, ама наистина! То, както се казва, аман от отменени концерти на Gwendydd. И не само на тях, разбира се, но като съвсем нова банда с така млад състав и с готов дебютен албум, всичките паднали концерти, които им се натрупаха,  носят напрежение… Но, както е видимо, носят и още повече хъс, насъбрана енергия и още по-голямо желание и кеф, когато най-накрая шоуто тръгне! Песните от „Human Nature“ сега слушат на живо – муцуна до муцуна с музикантите и феновете от Пловдив, след като това имаха щастието да сторят и посетилите фетивала Sea Of Black в Бургас, два месеца по-рано. Както и онези на феста September Sun в Добрич, през септмври… София обаче ще почака. Или пък – не! Защото ние сме и тук, и там; и сега, и после.

Имам усещането, че от предното си излизане на сцена Gwendydd са пораснали. И ще е хубаво това усещане да съпровожда и следващите им представяния на живо.

Когато една банда има бъдеще, то всички можем да усетим нещо – то е абстрактно и неуловимо, нещо, което в един момент залавя своите роби, а за други остава дразнител.

Тази вечер публиката ги засипва с положителни вибрации. Дава им и напълно заслужено шумно изпращане и подвиквания за още.

Макар хедбенгът с момичетата на пловдивски терен да е за първи път, то той е така силен, че сякаш е като за последно. Иронично или не, това, оказва се, е последния концерт за едно (не)известно време напред.

Сега оставаме в очакване дали ще се състои планираната за 12 ноември премиера на видеото „Human Nature“ в бар „Тънка Червена Линия

Междувременно се ослушваме за нова дата за софийското шоу, за каквато, както ни увериха организаторите, се работи.

Сърдечно благодарим за снимката на Орлин Николов Orleff, който също беше там – пи, весели се и по брадата му тече бира…

Текст: Албена Цолова-Бета
Снимка: Орлин Николов-Орлеф

 1. #1 написан от Анонимен (преди 1 година)

  Как си личи че не сте били там, първи на сцената бяха Gwendydd после Polygon

 2. #2 написан от Анонимен (преди 1 година)

  Бета да се пробва в еротичните разкази,голяма фантазия има =D

 3. #3 написан от Анонимен (преди 1 година)

  Всъщност, Бета беше там, просто се е разсеяла нещо, та ги е разменила по реда на тяхното излизане.

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото