Концертът на американските рокаджии GRATEFUL DEAD – от 8 май 1977 в Barton Hall на Cornell University, се смята за най-доброто шоу на групата и ще бъде издаден за пръв път след придобиването на оригиналните мастер-ленти “Betty Board”

GRATEFUL DEAD са изнесли над 2 хиляди концерта, но нито един не продължава да събужда интерес и дискусии, както изпълнението на групата в Barton Hall на Cornell University на 8 май 1977. Това е един от най-професионалните, изпипани и обсъждани концерти за всички времена, оглавил е безброй анкети от фенове и е любим на дългогодишния архивист на групата Dick Latvala, който заявява: „За това великолепно шоу не може да се каже достатъчно.” Дори самите Съединени американски щати се намесват през 2011, обявявайки записа „… за толкова важен за историята и културата на страната”, че копие от него е включено в Library of Congress’ National Recording Registry.

За да отпразнува 40-годишнината от това магическо преживяване, Rhino ще издаде концерта от Barton Hall в няколко формата на 5 май. “Cornell 5/8/77” ще излезе като сет от 3 диска, сет от 5 плочи, както и дигитално за слушане и теглене.

Jerry Garcia, Donna Jean Godchaux, Keith Godchaux, Mickey Hart, Bill Kreutzmann, Phil Lesh и Bob Weir тъкмо са приключили работата по “Terrapin Station” – деветия си студиен албум, когато тръгват на пролетно турне в подготовка на издаването на записа през юли. Това турне се смята за отличителен момент в историята на Grateful Dead.

За да може този албум да стане още по-необикновен, записите са взети от Betty Boards – ленти, дело на Betty Cantor-Jackson, която записва лайв изпълненията на Grateful Dead в продължение на много години. След като някои от лентите й започват да се разпространяват през 80-те, лайв записите й стават критерий за качество. След десетилетия в архива, над 350 ленти от нейните записи са част от музикалния трезор на Grateful Dead. “July 1978”, който излезе миналата година, беше първото официално издаване на записите Betty Boards, което ще бъде последвано от “Cornell 5/8/77” и още много.

Записът “Cornell 5/8/77” ще бъде на музикалния пазар от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International.

Grateful DeadТраклист:

Диск едно
“New Minglewood Blues”
“Loser”
“El Paso”
“They Love Each Other”
“Jack Straw”
“Deal”
“Lazy Lightning>”
“Supplication”
“Brown-Eyed Women”
“Mama Tried”
“Row Jimmy”

Диск две
“Dancing In The Street”
“Scarlet Begonias>”
“Fire On The Mountain”
“Estimated Prophet”
„Диск три
“St. Stephen”
“Not Fade Away”
“St. Stephen”
“Morning Dew”
“One More Saturday Night”