Грандиозни PEARL JAM в Tauron Arena Krakow, Полша

На 3 юли 2018г. PEARL JAM сътвориха невероятно шоу в полската Tauron Arena Krakow. През целия ден тълпи фенове бяха окупирали Стария град на Краков. Началният час за допускане в района на арената беше 18 часа. Дни преди събитието в официалния фейсбук ивент се появиха стриктните забрани за внасяне на предмети в района на залата. Една от тях беше, че зрители с раници по-големи от размер А4 няма да бъдат допускани на концерта. Самият пропускателен режим беше доста бърз (и професионален, както и цялата организация по събитието). Улиците около залата бяха изпълнени от фенове, които освен че бяха доста лаконични към крясъци и викове, спазваха дори велоалеите. След проверка на съответствие на името на личната карта и билета, феновете се насочваха към втория бърз пропуск – проверката за внасяне на опасни предмети. Цялото преминаване – около половин час преди началото на концерта – беше в порядъка на 4 до 5 минути .
На концерта присъстваха около 20 000 души от няколко континента. В тълпата и по трибуните се размахваха и премятаха знамената на Бразилия, Италия , Канада, Македония … Феновете вдигаха и надписи на транспаранти или просто на части от кашони. Голяма част от най-отявлените Pearl Jam маниаци са били окупирали входове на арената ден преди концерта, за да може да се докоснат до бандата.
Началото на концерта бе обявен за 20 часа. Двадесетина минути по-късно всичко започва с интро на запис – композицията на Филип Глас – „Metamorphosis Two”. Шестимата от бандата се появяват на сцената. Съставът е ясен: Еди Ведър – вокали и китари, Стоун Госард – ритъм китари, Майк Маккрийди (соло китари), Джеф Амънт – бас, Мат Камерън – ударни и шестдесет и пет годишният клавирист Буум Гаспар, който от 2002г. е тур музикант на групата.

PearlJamWideUsePortraitColor_CreditDannyClinch

Photo – Danny Clinch

Еди Ведер излиза със сетлист (и бутилка вино) в ръка, махва на публиката и прави жест, че е много доволен от огромното множество. Следва откриващото за концерта парче – “Of The Girl” от албума “Binaural”. Еди е с гръб към публиката и гледа свирещата банда като в репетиционна. Самата сцена е доста простичка като декор. Огромни светещи топки се спускат от тавана. Две големи видеостени предлагат в почти чернобял или в лишен от ярки цветове вариант концерта. Групата е статична – Еди е хванал микрофона с две ръце. Второто парче е “Present Tense” – единствено от деветдесетарския “No Code”. Осветлението почти угасва. Сферите се вдигат нагоре. Еди е вече с китара в ръка, осветен само от два прожектора. Третото парче е енергичното “Last Exit ” от “Vitology”. Сцената е ярко осветена, а публиката приема доста радушно по-динамичното парче. Следва басовата атака на първото (от общо шестте изпълнени тази вечер парчета) от легендарния дебютен албум на бандата “Ten”“Why Go”. Части от припевите се изпълняват от публиката, а кулминационният момент е невероятното соло на Макрийди. Цялата банда изпълнява финалния припев. “Do The Evolution” е едно от най-известните анти – Тръмп парчета. През 2016г. на концерт на Pearl Jam в Ню Йорк – Еди Ведер за първи път псува открито Тръмп. В концерта на полска земя не липсват обиди към настоящия президент от страна на Еди, но те идват по-късно. След песента, Еди споделя, че се радва, че е в тази препълнена зала – в града на културата и интелектуалците – Краков. След което отваря бутилка вино, благодари на хората пред сцената и на тези в сектора зад сцената и добавя, че Pearl Jam са имали концерти в Полша, но този е специален. Еди съобщава, че се е разходил вече в Стария град, благодари на своите нови приятели и дори казва няколко думи на полски език на екзалтираната тълпа. Става ясно, че освен гениален композитор той е доста земен човек, както и перфектен шоумен. Бандата продължава с “In Hiding” – друга песен от “Yiеld” и “The Other Side” – изсвирена за първи път от 2013г. и за първи път изобщо в Европа. Еди моли осветителите да насочат прожектор към първия ред от публиката. Там има две момичета, които имат изписани на челата си “Green” и “Disease”. Еди взима китарата си и споделя, че е написал отдавна тази песен, но ще я изпълни заради фенките, попържвайки отново американския президент.


Концертът продължава с упражненията на Еди на полски и песента “I Am Mine”. След нея идва ред на “Even Flow” – една от визитните картички на Pearl Jam. Залата полудява, а Еди слиза и се ръкува с целия първи ред в залата, следван от личния си бодигард, както и от гардовете на залата. После хората от публиката го виждат до десния озвучител пулт, където са събрани неговите приятели и двете му дъщери. Еди се връща и по време на култовото китарно соло на Макрийди отново преминава през екзалтирания първи ред на залата и дава на феновете да пийнат от бутилката му. Той отново моли осветителите да насочат прожектор към фен от публиката, който държи картон със следния надпис: „Бил съм на 10 концерта на Pearl Jam. Моля Ви, изпълнете “Garden”. Мнението на феновете е закон за групата. Всеки техен концерт от турнето е с различен сетлист. Именно заради това доста от най-заклетите фенове обикалят цяла Европа с групата, а билетите за концертите им се изкупуват за дни. След този друг връх на концерта следват “Severed Hand” от едноименния албум, завършващ отново перфектно китарно соло на Макрийди, а самият Еди пак грабва китарата за “Not for You” от “Vitalogy”. В никакъв случай статичността на групата при определени песни не пречи на настроението в залата, дори Еди си играе с повиквания и подсвирквания, а публиката му отговаря. Следват “You Are” от албума “Riot Act”, която е съпътствана със семпло светлинно шоу, а самите сфери се спускат отново от тавана на арената над сцената, светещи в синьо. Следват “Give to Fly” и динамичните “Mind Your Manners” и “Lightning Bolt”. Последното парче за вечерта в основната програма е “Porch” от “Ten”. Култовата песен е изсвирена по –доста странен начин, като средата и прилича повече на джем сешън на музикантите, а импровизациите им карат естествено Еди да грабне едно дайре и отново да изчезне някъде зад сцената, а по-късно да излезе пред самата сцена.

Така завършва основната част на вечерта. Разбира се, публиката предполага, че ще има бисове и скандира името на групата. Появяват се четири стола на сцената. Предстои акустичната част от концерта. Еди излиза и започва с “Just Breathe”. Той е сам с китарата и доста свободно започва да говори за секс, докато не се усеща и не спира, защото децата му са в залата. Появява се и единственият проблем на концерта – звукът от сцената изчезва. Публиката сама довършва песента, а Еди е доволен и отново на няколко пъти слиза с бутилка вино в ръка пред първите редове, където неуморно пълни чаши на феновете. На никой не му пука за гафа, Еди тотално замаскира всичко и дори изсвирва останалата минута отново, когато се връща на сцената. Следват акустичните варианти на “All or None” и “Footsteps”, за да може веднага след тях бандата да изригне с цялата си мощ, изпълнявайки хита “Once”.

Последните три песни от първия бис са “Whipping”, “Wasted Reprise” и “Better Man”, в паузите между които Еди Ведер отново говори за политическите си възгледи. Той дори показва на тълпата хвърленото му по-рано „знаме на дъгата” с надпис срещу Доналд Тръмп и подкрепя марша на поляците срещу закони, които сегашното правителство иска да въведе.
Вторият бис започва с интересно решение. Групата застава с гръб към публиката и пее на хората, чийто сектор е зад сцената. Там има монтиран и друг дръмсет. Pearl Jam изпълняват “Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town” като реверанс към тези хора, които са си купили билети там. След което се обръщат към основната публика в залата и изпълняват първия кавър за вечерта – „Comfortably Numb” на Pink Floyd. Следва последната песен, която бандата изпълнява от албума “Ten” – “Alive”. Pearl Jam ще направят още един кавър – “Fuckin’ Up” на Neil Young & Crazy Horse. А накрая Еди ще извика едно момче от публиката, което да забие с групата заключителната песен на концерта “Yellow Ledbetter”.
Дълго ще се говори за това турне на Pearl Jam. В Tauron Arena Krakow бандата свири около три часа и изпълни общо тридесет песни. Публиката получи дори повече отколкото очакваше въпреки скъпите билети (около 200лв. билет за трибуните). Липсваше може би само топ хита на бандата “Jeremy”. От друга страна Pearl Jam показаха невероятно отношение към публиката. Самите фенове също са им верни, защото към началото на годината Pearl Jam има вече продадени над 60 милиона копия от албумите си.
Ето и пълен сетлист на Pearl Jam – 03.07.2018г. @ Tauron Arena Krakow

1. Of the Girl
2. Present Tense
3. Last Exit
4. Why Go
5. Do the Evolution
6. In Hiding
7. Other Side
8. Green Disease
9. I Am Mine
10. Even Flow
11. Garden
12. Severed Hand
13. Not for You
14. You Are
15. Given to Fly
16. Mind Your Manners
17. Lightning Bolt
18. Porch
Encore:
19. Just Breathe
20. All or None
21. Footsteps
22. Once
23. Whipping
24. Wasted Reprise
25. Better Man
Encore 2:
26. Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town
27. Comfortably Numb (кавър на Pink Floyd )
28. Alive
29. Fuckin’ Up (кавър на Neil Young & Crazy Horse)
30. Yellow Ledbetter

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото