Новият документален филм за Janis Joplin се казва „Janis: Little Girl Blue“ и е дело на номинираната за оскар режисьорка Amy Berg. Филмът ще бъде излъчен в америанските серии PBS’ Masters.

Berg е работила с подкрепата на семейството на Joplin по този филм, което дава възможност да се запознаем с моменти от личния живот на певицата, които не са оповестявани досега.

В интервю за Billboard, Berg подчертава причините да започне проекта, докато хвали огромното културно въздействие на Joplin:

„Тя поставя жените на картата на рок музиката. Тя буквално е първата жена рок звезда и го направи по такъв силен начин, че ние все още се възползваме от предимствата на това днес. Мисля, че музиката й е също толкова актуална и днес, както е била през 1968-69.“

„Janis: Little Girl Blue“ направи своята кино премиера на филмовия фестивал във Венеция по-рано тази година, а официалното излъчване беше в петък в Ню Йорк, малко преди да започне да се разпространява в Лос Анджелис от 4 декември. Датата за излъчването на филма по American Masters все още не е обявена, но според официалния сайт, феновете могат да очакват да го видят в „началото на 2016 г.“

 

„Историята във филма е разказана със собствените думи на Joplin, чрез поредица от писма, които е писала до родителите си през годините, много от тях оповестени за първи път сега (и прочетени във филма от инди рок звездата Cat Power). Тази кореспонденция е само един от елементите на изненада в новия материал, който Berg разкрива и който е резултат от седемте години работа по „Janis: Little Girl Blue“. Ново концертно аудио и видео от Joplin, както и записи от студиото… дори кадри от емоционалното й завръщане в Port Arthur , за да се събере със съучениците си от гимназията, по случай 10-тата годишнина от завършването, добавят дълбочина и текстура към тази забележителна история.