Както се пееше в една песен, събуждам се към 10, 10 и нещо.
Следва нормалната сутрешна рутина, свързана с белия дом, след това е време за кафе.
2 бързи разтворими „кафета“ и е време за закуска. Близо до къмпинг зоната се намират 2 огромни хипермаркета, също така и бензиностанция с пицария, но има и лафки със сандвичи, кафе и напитки в къмпинг зоната (не го посетих). За тази закуска разчитах на традиционна английска рецепта за Fish & Chips, т.е. консервирана копърка с чипс.
Нищо интересно в къмпинга в този ранен час – зомбита пият кафе, пауър метъл рицари си ближат раните, пияни трашъри (ако не бях в големия медиен бизнес, сигурно и аз щях да съм от тях) си допиват последните капки вече топла и разгазирана бира, гораджии слушат диско, а глемърите си слагат пудра, да прикрият сенките на подпухналите кокаинови очички.
Около 12 вече съм на няколко бири и си подготвям фото техниката и се отправям към фестивалната зона. 3 бири и 2 цигари по- късно съм пред фестивалната зона, минавам чека и се виждам с приятели от Klubb Fredagsmangel и се запътихме към бироналивалниците, от където си взимаме по 2 бири (2 бири е лимита на човек за 1 редене) Lars – Göran Petrov  в памет на великия Л-Г.

13:50 на сцената се качват Crypta на Goat Stage ( най-голямата сцена на феста)
Новата банда на Fernanda Lira и Luana Dametto от Nervosa ( с която банда си разделиха пътищата през 2020). За 1ви път ги виждам на живо в тази формация, но определено ни отвяха главите с качествен дет метъл с примес на траш. Малко по – модерни са от класическия дет метъл, но определено пасват за oldschool фенове. За около 40 мин. ни предоставиха почти целият си албум “ Echoes of the soul“, който е единственият им издаден през 2021.

14:40 Draconian вече започват сета си на Fire Stage ( средната по големина).
Никога не съм ги слушал. Но определено привличат фенове с техния стил, който е смесица от готик, дум и дет метъл. Направих няколко снимки и се смесих в тълпата в търсена на пияндета, с които да си допием.

Draconian setlist

1 The Sacrificial Flame
2 Heavy Lieas the Crown
3 Bloodflower
4 The Drowning Age
5 Sleepwalkers
6 Pale Tortured Blue
7 Sorrow of Sophia

15:40 започва интрото на The Haunted, които свирят на Goat Stage
Това е 2-ят път в който ги виждам. Преди няколко години ги гледах на един друг фест Black Christmas, който вече го няма, но това е друга тема.
Групата съчетава траш, хард кор, доза дет, посолено с модерно звучене. Определено са доста странна банда, която не е за всяко ухо, лошото е че вече е 16:00 и на Gas Stage ( най- малката сцена, която е на закрито), започват сета си Sodomisery, които 1 седмица преди феста свириха в Klubb Fredagsmangel. Sodomisery са blacked death metal, за момента имат издаден само един албум с името The Great Demise (2020) и го има освен на електронен носител, така и на физически като плоча и CD.

The Haunted setlist или поне това което аз видях

99
All Against All
Preachers of death


Sodomisery това е и единствената банда, която видях този ден на малката сцена.

След The Haunted на Fire Stage е и една банда, която от доста години исках да видя на живо, а именно траш легендите Heathen. Малко изненадани останахме когато на сцената вместо Lee Altus  се появи негов заместник в лицето на Kyle Edissi (Invicta). Но тази рокада не попречи да ни смажат с техничен траш. Доста е трудно да куфееш и да снимаш, но това е риска на професията :). Липсваха и някои химни, но това е нормално, защото бандата е на промо турне към настоящият си албум и 2ро свирят на фест с ограничено време. Определено бях разочарован, че не чух Death by Hanging, Heathen’s song  и No Stone Unturned (нормално е да не я чуем на фест, имайки предвид че е 11 мин песен). Ако сте траш фен и имате възможност да видите Heathen, го направете без да се замисляте. Доста енергична банда, с която може преспокойно да се каже, че сте се пренесли в 80-те. Същото важи и за следващата легендарна банда.

Heathen setlist

1 The Blind
2 Dying Season
3 Arrows of Agony
4 Goblin’s Blade
5 Sun in My Hand
6 Empire of the Blind
7 Hypnotized

Потни и доволни, някои от нас се отправяме към къмпинга за евтин алкохол и малко релакс, защото на сцената се качват Soilwork, които определено не са от бандите които искам да видя. След тях на сцената са Me & That Man, които също пропускам в името на алкохола и почивка на краката. Ако знаех, че това е страничният проект на Нергал от Behemoth може би, бих си направил труда да ги видя, но тази година ги пропуснах. След около 2 часа почивка се връщам във фестивалната зона за да видя, че „дансинга“ отново се пълни в очакване.
19:40 тон за токсичен валс дават траш легендите от Exodus . Тези траш метъл богове определено знаят как да доставят Friendly violent fun, имал съм щастието да ги гледам 5 пъти ( 2 от които на родна земя през 2008 и 2012). С богатата си дискография е трудно да направят перфектен сетлист, но определено резачките в тазгодишният им потвърдиха, че Exodus не е случайна група, пълна с чичаци. Ако не знаете кои са Exodus значи е време да затворите сайта и да си пуснете Лейди Гарга или каквото е модерно в днешно време. За около 1 час ни разходиха из дискографията си или поне доколкото им времето позволи, с песни от периодите и на Роб Дюкс, и Пол Бейлоф. Зетро никога не е криел, че му харесва да изпълнява песни от периода на Exodus, в който той не е бил вокал.  След затварящите ноти от кавъра на AC/DC (искам само да вметна, че Зетро има и трибют банда на AC/DC, която се казва AC/DZ) отново е време за къса фас пауза и зареждане с пенлива течност.

Exodus Setlist

1 The Beating Will Continue (Until Morale Improves)
2 A Lesson in Violence
3 Blood in, Blood Out
4 Clickbait
5 And Then There Were None
6 Deathamphetamine
7 Blacklist
8 Piranha
9 War Is My Shepherd
10 Bonded by Blood
11 The Toxic Waltz
12 Strike of the Beast
13 Beating Around the Bush ( AC/DC cover)

В 20:55 сцената се задимява стабилно от машините за пушек, започваме да се чувстваме като във филм на ужасите, когато героите са в гробище пълно с плътна мъгла. Излиза бандата и малко след нея Гробаря от WWE/WWF, загледах се малко по- внимателно и се оказа, че това е David Vincent с групата си VLTIMAS. Но както Гробаря е легенда в кеча, David Vincent е легенда на американския дет метъл. Дет метълът на VLTIMAS е бавен, но смазваш, не съм много запознат с бандата, нещо върху което трябва да поработя, защото тази група си заслужава. Част от песните са:

VLTIMAS setlist

Something Wicked Marches In
Monolilith
Trurh and Consequence
Everlasting
Diabolus Est Sanguis

22:00 Entombed се качват на сцената за тяхното специално шоу, което е в памет на ВЕЛИКИЯТ LARS- GÖRAN PETROV, който за жалост изгуби битката с рака.
Бях любопитен да видя как ще звучат без легендата, с която хората обикновено свързват Entombed. Бих казал, че останах изненадан, въпреки липсата на човекът глас. Групата имаше и доста гост вокали. След обичайните 3 песни, които фотографите имаме право да прекараме пред сцената се изтеглям за малко фотоси назад и виждам един от приятелите ми, който е мега фен на Venom. James ми споменава, че Cronos щял да свири с Entombed. Измих му лицето с фонтан от бира, защото докато пиех се засмях.
– Копеле кой те излъга, каква е логиката Кронос да е тук и да свири с Entombed?
Ми така ми казаха от фен клуба на Venom.
Пич луд ли си, тея се е**ват с тебе.
– Може, наистина няма логика.

След което продължихме да си пием и да коментираме Entombed, които забиха доста добре.
Сетът на Entombed завърши с кавъра Night of the Vampire (Roky Erickson and The Aliens ) с гост вокал Johnny Hedlund ( Unleashed) и съответно аз и Джеймс тръгнахме към мястото за пушене. Минахме около 50-100 метра и чухме някакъв дрезгав глас и началото на Bursting Out. Да, от Venom фен клуба се оказаха прави, Кронос наистина излезе на сцената с Entomed, изпя 2 песни и се прибра. 2-ри опит за цигара, който беше прекъснат от ударите на напомпан бас. Началото на Witching Hour  смазващо изпълнение, което този път беше и финално.

Entombed guest vocals

Jörgen Sandström ( Entombed)
Tomas Lindberg (  At The Gates, Lock Up, The Lurking Fear)
Scott  Carlson ( Repulsion)
Pia „Urskogr“  Stjärnvind ( Serpent Omega)
Johnny Hedlund ( Unleashed)
Cronos ( Venom, Cronos)

Entombed Setlist

Left Hand Path
(Jörgen on lead vocals; ‘ Phantasm“ melody played by Alex on guitar & intro screams on tape)

But Life Goes On
(with Tomas Lindberg)

Out of Hand
(with Tomas Lindberg)

Living Dead
(with Tomas Lindberg) (Jörgen also on vocals)

Like This With the Devil
(with Tomas Lindberg)

The Truth Beyond
(with Tomas Lindberg)

Eyemaster
(with Scott Carlson)

Abnormally Deceased
(with Scott Carlson) (Uffe stopped playing a bit after getting thrown a glass of beer on the shoulder, before resuming)

Serpent Speech
(with Scott Carlson) (Uffe on backing vocals)

Black Breath
(Repulsion cover) (with Scott Carlson)

Damn Deal Done
(with Scott Carlson)

Chief Rebel Angel
(Pia „Urskogr“ Stjärnvind on lead vocals, Jörgen & Uffe on backing vocals)

Stranger Aeons
(Pia „Urskogr“ Stjärnvind on lead vocals, Uffe on backing vocals)

To Ride, Shoot Straight and Speak the Truth
(with Johnny Hedlund)

Revel in Flesh
(with Johnny Hedlund)

Wolverine Blues
(with Johnny Hedlund)

Supposed to Rot
(with Johnny Hedlund)

Night of the Vampire
(Roky Erickson and The Aliens cover) (with Johnny Hedlund)

Encore:
Bursting Out
(Venom cover) (with Cronos)

Countess Bathory
(Venom cover) (with Cronos)

Encore 2:

Witching Hour
(Venom cover) (with Cronos) (Cronos on bass instead of Jörgen, who provided backing vocals)

Line-up : Nicke Andersson: drums, Uffe Cederlund: lead guitars & backing vocals, Alex Hellid: rhythm guitars, Jörgen Sandström: bass, lead & backing vocals, Peter Stjärnvind: additional drums on songs 12 to 18

След тези 21 смазващи песни е ред и на последната за тази вечер група. Блек метъл легионерите от Норшопинг Marduk. Никога не съм крил, че до 2020-ра грам не ги харесвах, независимо, че съм ги гледал около 6 пъти (5 от които за 1-2 песни). Това обаче се промени през 2021-ва, когато програмата, с която слушам музика на телефона ( не, не е Spotify, a Jango Radio) ми пусна Viktoria от едноименния им албум. Също бих казал, че предните пъти когато съм ги гледал (в зала) беше просто звукова стена, от която не може да се разбере дали е китара или барабани… Gefle, мога да кажа, че са се постарали супер много, защото този път се различаваха инструментите. Малко статични, но успяха да смразят кръвта на доста от посетителите с военния им блек метъл. Шоуто им беше обикновено за тях, нищо специално, освен чистия им звук.

Marduk setlist

1 Warewolf
2 The Hangman of Prague
3 Seven Angels, Seven Trumpets
4 Those of the Unlight
5 Materialized in Stone
6 Beyond the Grace of God
7 The Funeral Seemed to Be Endless
intro: Warschau III: Necropolis
8 Frontschwein
9 The Sum Has Failed
10 World Funeral
11 Wolves

encore:
12 Panzer Division Marduk

И това беше края на 1-я фестивален ден. Доволен и клатушкащ се засичам с моите хора и се отправяме към къмпинга… ех, да имаше 1,2 бири за тая дълга отсечка.
40 мин. по- късно вече сме в лагера и налазваме бирите, които разреждаме с водка или уиски. И така до 3-4 сутринта, когато започнахме да припадаме.

ето и пълната програма на  ден 1

Goat Stage

13:50 Crypta
15:40 The Haunted
17:40 Soilwork
19:40 Exodus
22:00 Entombed ( Tribute show)

Fire Stage

14:40 Draconian
16:45 Heathen
18:45 Me & That Man
20:55 VLTIMAS
23:35 Marduk

Gas Stage

16:00 Sodomisery
17:00 As We Stray
18:00 (0)
19:00 Mass Worship
20:00 Konvent ( още ме е яд, че ги изпуснах)
21:00 Man Machine Industry
22:00 DAMPF