27.04.2022 … часът е около 17:20, отне ми около 90 мин да стигна от офиса ми до летище Арланда, където посрещам най-добрия приятел на човека ….

домашната ракия, следвана от Бета (това е естествено в кръга на шегата).

Причината за посещението е, че 2 седмици по-рано се сдобихме с билети за Gefle Metal Cruise (или съкратено GMC).

GMC е първият круиз, организиран от създателите на Gefle Metal Fest, който няколко месеца по-рано имаше и зимно издание, което се проведе по традиция в град Gävle (Йевле).

След като посрещнах Бета се отправихме към klubb Fredagsmangel, който е единственият клуб за екстремна музика в Стокхолм (говорим за екстремна и ъндърграунд метъл).

Обърнахме няколко бири и се прибрахме, за да подготвим багажа за предстоящото събитие.

28.04.2022. Часът е около 16:30, мястото е Ропстен (пристанищният квартал на Стокхолм), рандъм Тай ресторант… Неслучайна среща с част от персонала и посетителите на Fredagsmangel.

Няколко бири по-късно се озоваваме на пристанищния терминал, взимане на бордовите карти, теглене на кинти в брой (голяма грешка от моя страна) и отново бири.

Терминалът започва да почернява от метъли, защото се отварят вратите към кораба. След като се настаняваме на кораба, започваме да се разхождаме из него и да разглеждаме барове и мърч.

Влизам в безмитния магазин за алкохол, цигари и мезе. Алкохолът е спрян до следващия ден, отивам на касата със стек цигари и някакво мезе и, както споменах по-рано за грешката дето изтеглих крони в кеш – от 18.04. са спрели да обслужват крони в кеш, само карта или евро. Добре че имах познати, които да ми обменят в евро. Затова ако идвате в Швеция на круиз, използвайте картата си или си обменете евро за круиза.

В 21:00 се отвори големият бар, където е и сцената. 21:30 излиза и първата група – KONVENT от Дания. Този дамски оркестър достави много качествен дет метъл. До този момент не ги бях слушал, но определено ми харесаха и за 30-те минути, които имаха на разположение, добре загряха бавно настъпващата публика, която се състоеше и от доста музиканти от Швеция.

Не успях да намеря сетлиста, за да видите с какви песни ни радваха, но за сметка на това се надявам да ги видя отново и то съвсем скоро.

След краткият им сет от 30 мин се отправяме към дека за цигара пауза, където се засичаме с познати за кратко лафче и коментар за групата. След цигарата влизаме в лобито, където попадаме на Daniel Ekeroth, автор на книгата „Swedish death metal“ (също така и басист в HORNDAL), която я закупих малко по-рано. Помолих го за автограф и той беше така любезен да ми я разпише.

Към 22:10 се връщам в залата, където вече свирят NIGHT CROWNED. Отново група, с която не съм запознат, свирят блек метъл. Не мога да кажа много за бандата, защото с блек метъла съм много претенциозен. За 30-те мин, дето ги гледах, единственото заключение е – добри музиканти, но не е моят стил.

Отново е време за цигара, след което влизаме в лобито и този път се натъкваме на една легенда – Matti Kärki от DISMEMBER. Обменихме си няколко лафа, снимка за спомен и влизаме в залата, защото е време за поредна бира…. „Die with beer in your hand“…. „We need another f*cking beer“…. Да, защото на сцената излизат немските траш веселяци от вокално инструментален състав ХАЛБА (TANKARD).

Бирите се леят като реки, а дансингът е запълнен с танцьори на екстремни танци. За 1 час Andreas „Gerre“ Geremia и компания ни направиха бърза разходка през дискографията им.. Нямаше доста от любимите ми парчета, но все пак останах доволен. В началото на „Chemical Invation“ Gerre се направи на танцьор, канейки дама от публиката. ТANKARD винаги доставят веселба, но нали и това е целта на халбата – да бъде напълнена с бира и да те развесели.

Този път се сдобих и със сетлист:

1 Rectifier

2 The Morning After

3 Rapid Fire (A Tyrant’s Elegy)

4 Zombie Attack

5 Die With a Beer in Your Hand

6 Intro: R.I.B. (Rest In Beer)

R.I.B. (Rest in Beer)

7 One Foot in the Grave

8 Chemical Invasion

9 Octane Warriors

10 A Girl Called Cerveza

Бис:

(Empty) Tankard

Малко след 01:15 започва клането и разчленяването на хората, защото на сцената се качват класиците от Стокхолм DISf*ckigMEMBER. 2007 г. ги изпуснах в София, след което свириха на един фестивал в Стокхолм, който също изпуснах, но най-накрая ги видях. За толкова дълга кариера и почивка от няколко години (в които никой нямаше идея дали ще се съберат отново) звучаха все едно е началото на 90-те. Перфектен звук и също така супер стегнато. Определено е група, която всеки дет метъл фен трябва да види. Перфектно изпълнение на едни от основоположниците на Стокхолмската сцена заедно с ENTOMBED (които ще изпълнят специален сет в памет на Lars-Goran Petrov на Gefle Metal Fest 2022 в средата на юли). Малко статични на сцената, но все пак това е дет метъл а не IRON MAIDEN.

Ето и сет листът:

1 Of Fire

2 Reborn in Blasphemy

3 Pieces

4 Skin Her Alive

5 Bleed for Me

6 Misanthropic

7 Skinfather

8 Casket Garden

9 Soon to Be Dead

10 Override of the Overture

11 Fleshless

12 Collection by Blood

13 On Frozen Fields

14 Dreaming in Red

15 Dismembered

Време е да се отправяме отново към бара или в моя случай към каютата.

29.04.2022. Часът е някъде около 10:00 и се намираме в открито море. Време е за кафе и закуска. Изпразвам картите на фотоапаратите и прибирам багажа. Около 11:00 безмитният е отворил най-накрая. Взимам 2 каси бира и няколко литра твърд алкохол, оставям го в каютата, след което с Бета се отправяме към бара, където се засичаме с познати, пием няколко бири. Цигара пауза… Часът е 12:25, влизаме в залата, където на сцената се приготвят да се качат VALKYRJA, които в последния момент заеха мястото на BURNING WITCHES. Вещиците отпаднаха буквално ден преди лодката, заради контузия на китаристката им Romana Kalkuhl. Засичаме на бара Gerre, който е леко почерпен, показваме му култовата снимка от България с трона от бира. Той я вижда, скача и вика: „аааа, България, обичам ви, искам пак да се върнем при вас!“. След супер дълго инрто (над 15 мин) блек метълите от VALKYRJA излязоха на сцената и без да се бавят много, много (то след толкова дълго интро накъде повече да се мотат) ни пренесоха в ада. Този тип блек ми хареса, както казах по-рано, с блека съм доста избирателен. VALKYRJA са от групите, които набират слава бързо, защото винаги са готови да участват, дори и в последния момент. Това говори много за професионалната им подготовка.

Ето и песните, с които ни прекараха през ада:

1 Oceans to Dust

2 Opposer of Light

3 Madness Redeemer

4 Solstice in Withdrawal

5 Crowned Serpent

6 Paradise Lost

7 Throne Ablaze

Отново е време за цигара и бира в каютата. Малко след 13:45 на сцената се качват HORNAL. С тях и тяхната музика съм запознат от тяхно предно участие в klubb Fredagsmangel. Доста добра смесица от стилове – дет, слъдж и леко дуум. Най-добре е човек сам да си прецени след като ги чуе. Доста пост-апокалиптични сцени на видео стената, които се връзват перфектно с музиката им, която разказва за трагедията от 70-те години на миналия век в гр. Хорнал. Те са създадени 2016 г. и за тези 6 години имат издадени 2 EPта и 2 дългосвирещи албума.

В 15:00 на сцената е и последната група за тазгодишното издание на GMC –  LIK. В последните години това име стана доста разпознаваемо из дет метъл средите. За 1 ч и 15 мин те ни предоставиха класически Стокхолмски дет метал в кръвта на ENTOMBED, DISMEMBER и т.н.

А това е и техният сет:

1 The Weird

2 Decay

3 Funeral Anthem

4 Rid You of Your Flesh

5 Ghoul

6 The Deranged

7 Corrosive Survival

8 Female Fatal to the Flesh

9 Flesh Frenzy

10 Necromancer

11 Morbid Fascination

12 Skin Necrosis

13 Celebration of the Twisted

14 Le Morte Homme

15 Becoming

В 18:30 акостирахме в Стокхолм и всеки започна да се ориентира към къщи. Доста от нас завършиха вечерта в Klubb Fredagsmangel.

Определено организаторите на Gefle Metal Cruise отново се доказаха с професионалната си работа, въпреки пречките и няколкото смени на банди, които им се наложи да предприемат в последните месеци.

Gefle Metal Crew, благодаря ви и ще се видим през юли!

Билети за фестивала през юни може да бъдат закупени на следния адрес: https://secure.tickster.com/en/yu6h0ehglk7p10d/products, или през официалния сайт https://www.geflemetalfestival.se/


СНИМКИ

Автор: Дарин Шильов