Freddie Mercury – една легенда

Freddie Mercury (Farrokh Bulsara) е роден на 5-ти септември, 1946 и за своите 45 години живот, оставя много след себе си. Известен е като вокал на рок групата Queen, като пише много от парчетата и – „Bohemian Rhapsody“, „Killer Queen“, „Crazy Little Thing Called Love“ и „We Are the Champions“. Изявява се и като продуцент и гост-музикант (пиано и вокал) с други музиканти. Има едно специфично сценично поведение, пръскайки магнетизъм навсякъде.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Роден е в Зинзибар и живее в Индия до тийнейджърските си години. На седем започва уроци по пиано, а на 12 вече има собствена училищна група – The Hectics. Негов приятел споделя, че имал умението да изсвири на пиано всичко, което чува по радиото. Когато е на 17 години, той и семейството му се мести в Англия, където завършва училище за изкуства и дизайн.

След дипломирането си, той участва в други малки групи, продава дрехи „втора-ръка“ и дори работи на летище Heathrow. По това време хората го определят като кротък и спокоен младеж, който проявява интерес към музиката.

През април, 1970, Freddie се присъединява към китариста Brian May и барабаниста Roger Taylor, които преди това са свирили в група Smile. Въпреки, че другите членове са скептично настроени, Freddie избира името „Queen“ за групата, а след време сменя и своето от Bulsara на Mercury. По повод „Queen“ той споделя:

Бях наясно, че ще се направи гей-връзка с името, но това е само едната страна на нещата.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

 

Освен работата си с Queen, Freddie обръща внимание и на соловата си кариера, като взема и участие като гост музикант (пиано и вокал) в други проекти. Въпреки, че соловите му парчета не са толкова популярни, колкото тези с групата, той издава два албума – Mr. Bad Guy (1985) and Barcelona (1988). Първият е поп и денс ориентиран, докато вторият е с участието на оперната певица Montserrat Caballé.

Queen пълнят стадиони по целия свят. Freddie прави впечатление с артистичното си сценично поведение. За него е важен контактът с публиката. Обича да шокира и очарова феновете с поведението си и с различни „версии“ на себе си. Freddie прави 700 концерта с Queen. Brian May споделя, че той има умението „да накара и най-далече стоящият фен в публиката, да се почуства свързан с него“.

Относно сексуалната ориентация на Freddie Mercury има много спекулации. Някои казват, че е бисексуален, други, че е 100%-ов гей. Известна е връзката му с Mary Austin, с която живеят заедно няколко години. В средата на 1970 той започва връзка с мъж и прекратява отношенията си с Austin. Въпреки това, те продължават да са близки приятели и Freddie твърди за нея, че е единственият истински негов приятел.

За своята диагноза СПИН Freddie Mercury знае от 1987, но запазва в тайна. В пресата се появява противоречива информация за това дали той има HIV или не. Едва на 22 ноември, 1991 отива при мениджъра на Queen, Jim Beach, за да обсъдят едно публично изявление. На следващия ден, 23 ноември, в пресата излиза следното:

Виждайки какво става в публичното пространство последните две седмици, бих искал да потвърдя, че съм HIV-положителен и имам СПИН. Смятам, че трябваше да запазя тази информация до днес само за себе си. Вече дойде време всичките ми прители и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, всички заедно да се обединим срещу тази ужасна болест. Личният ми живот е бил винаги много важен за мен и съм известен с малкото си интервюта. Моля ви да разберете, че това ще продължи и занапред.

24 часа след изявлението си, вечерта на 24 ноември, Freddie Mercury умира в дома си в Кенсингтън на 45 годишна възраст. Официалната причина за смъртта е бронхомневмония, резултат от СПИН-а. Погребението се състои на 27 ноември, като тялото на Freddie е кремирано. Той оставя цялото си състояние на Mary Austin, родителите и сестра си.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото