EVERGREY, BRHG, G.O.D. и CROSSING ETERNITY с едно запомнящо се шоу в София

Обичам такива концерти! Малък, но за сметка на това пък пълен клуб само с най-верни фенове, предимно на хедлайнера. И ей така, докато чакаш да излязат героите на вечерта, откриваш някои доста добри попадения сред подгряващите групи. Факт е обаче, че на 14 април 2019г. в Mixtape 5 почти половината от хората бяха дошли да видят и чуят не само EVERGREY, но и финландците от BLOODRED HOURGLASS, които аз лично също очаквах с голямо нетърпение. Не очаквах обаче, че ще има и други изненади.

Признавам, че старта не беше от най-силните, за което не беше виновна първата група – CROSSING ETERNITY. Просто към момента клуба беше все още празен, а малцината които се бяха събрали, искаха търпеливо да изчакат тези, за които са дошли. Колкото и да се опитваше вокалиста на румънско-шведската банда – Gabriel да съживи публиката, нещо все му убягваше. Иначе като звучене съвсем не бяха лоши и може би при други обстоятелства би се получило доста добро шоу.

Снимки CROSSING ETERNITY

Изненадата на вечерта, за която споменах по-горе, се оказаха италианските симфоник дет метъли GENUS ORDINIS DEI. Още в момента, в който стъпаха на сцената, се усети по-тежко присъствие, което се потвърди и с първите рифове на „You Die In Roma“. Високият два метра вокалист Niccolo изглеждаше така, все едно всеки момент ще слезе и ще ни изтръгне душите. А пък вече насъбралата се аудитория започна да кърши вратове под мощните удари на барабаниста Richard. Много добър ход от страната на момчетата беше да ни представят нещо познато, а именно официалния им кавър на „Hail And Kill“ на MANOWAR. Естествено парчето беше в типично техен стил, но пък не по-малко добро от оригинала. Сетлиста им включваше само шест парчета, но всички до едно вратоубийци. Признавам, че и аз както повечето от присъстващите, не бях добре запозната с творчеството им, но първата ми работа, след като слязоха от сцената, беше да отида до мърча и да си набавя техни материали. Момчетата от G.O.D. пък се бяха позиционирали също там, за да се срещнат с новите си фенове. След като размених няколко думи с тях, се оказа, че са изключително усмихнати и слънчеви хора. Тъй като са били официален тур съпорт на LACUNA COIL преди две години, им споделих, че би било чудесно да се завърнат в България заедно с тях. Отговорът, който получих от Nick беше: „Следете датите на предстоящото им зимно турне“. Може би това означава, че скоро отново ще се срещнем със старите ни любимци от LACUNA COIL, съпроводени от новите ни такива GENUS ORDINIS DEI.

Снимки GENUS ORDINIS DEI

BLOODRED HOURGLASS определено имат стабилна фенска маса в България. От самото начало на вечерта се забелязваха хора с техни тениски и доста от тях споделиха, че са тук заради финландците. Това си пролича и на секундата, в която петимата от BRHG се появиха пред нас и забиха „Quiet Complaint“. С типичното си студено скандинавско присъствие, не губиха време в излишни приказки, а преминаваха от едно парче в друго. Със сигурност бяха приятно изненадани, че творчеството им е познато на българската публика, която пък не пести глас, за да крещи заедно с Jarkko. Въпреки краткия сетлист, който бяха подбрали, успяха да ни разходят из трите им дългосвирещи албума. Чуме парчета като „Valkyrie“ и „Castle Ashtray“, а на финала ни отвяха главите с мощната „Where the Sinners Crawl“.

Снимки BLOODRED HOURGLASS

Още с изгасянето на светлините, скандиранията „Evergrey! Evergrey!“ започнаха. В 21:10ч. шведските прогресив метъли EVERGREY се качиха на сцената и забиха първите две парчета от последния им албум „The Atlantic“ – „A Silent Arc“ и „Weightless“. След 3 седмици на турне си личеше умората в очите им, а Tom Englund шеговито подхвърли, че е възможно някой от тях да колабира на сцената. Е, за щастие този път им се размина. С парчетата от първата част на сета ни разходиха почти хронологично из последните 4 албума, като беше наблегнато на юбилейния им 10-ти албум „The Storm Within“. От него чухме и може би най-бързото им, както Mr. Englund го представи, парче – „My Allied Ocean“. Слушайки творчеството на EVERGREY от различните епохи на групата, с изненада установявам, че стила и звученето им като цяло, не са се променили през годините. Тъмнината и безнадеждността в лириката им все още са си на мястото и те пренасят до неочаквани дестинации. Разбира се за това не по-малко допринасят и уникалното клавирно майсторство на Rikard Zander, бързите пръсти на Henrik Danhage и Johan Niemann, както и ударната сила на Jonas Ekdahl. „All I Have“ от последния албум, която съвсем наскоро се сдоби и с официален клип, е последната песен преди първия „край“ на шоуто им. Изненадващо дълъг бис ни поднесоха след това обаче, с който ни върнаха назад във времето с „The Grand Collapse“  и още по-назад с „Recreation Day“ от едноименния албум от 2003-та. След това вниманието се насочи изцяло върху Rikard Zander, за да ни представи неподправеното си клавирно соло, което плавно премина в китарно такова, поднесено от Henrik Danhage.  Продължиха с поредната класика, този път от албума „The Inner Circle“„A Touch of Blessing“. За финал изборът беше ясен. „King of Errors“ се е превърнала в химн за феновете на EVERGREY, не само защото е част е от албума „Hymns for the Broken“. Това е обединяващото парче, в което всеки е открил нещо за себе си, а тази вечер всички заедно открихме колко е яко да я пеем като един.

Адмирации за EVERGREY, които също останаха за среща с фенове и се опитаха да обърнат внимание на всеки един дошъл я за снимка, я за автограф.

За това ги обичам тея концери!

Снимки EVERGREY

Setlist CROSSING ETERNITY:

Kingdom come
High Above
Winter Poem
Sand In The Sky
Ghost Of The Storm

Setlist GENUS ORDINIS DEI:

You Die In Roma
Embracing The Earth
Halls Of Human Delight
Hail And Kill (MANOWAR Cover)
Red Snake
Root And Idol Of Cement

Setlist BLOODRED HOURGLASS:
Quiet Complaint
Six Feet Savior
Valkyrie
We Form the Broken
The Last of Us
Castle Ashtray
Where the Sinners Crawl

Setlist EVERGREY:

A Silent Arc
Weightless
Distance
Passing Through
The Fire
Leave It Behind Us
Black Undertow
My Allied Ocean
All I Have
The Grand Collapse
Recreation Day
Keyboard/Guitar Solo
A Touch of Blessing
King of Errors

  1. #1 написан от plamen (преди 4 години)

    Страхотен репортаж!!! Едно към едно с преживяното от мен 🙂 И аз изтърчах до мърча за тениска на GENUS ORDINIS DEI, а до този момент, не знаех за тях.

    Поздрави!!!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото