Епична приказка разказана от ангелският глас на Simone Simons

След като сменихме времето, отпочинахме добре в хубавия неделен следобед, дойде ред и на поредния субективен репортаж.

Може би трябва да започна с началото на концерта, но как да пропусна цялата еуфория преди самото представление. За много от феновете денят на даден концерт си е като празник, отбелязан в календара. Такъв ден бе и вчерашният, чието празненство започна в ранния следобед. До 17:00ч вече имаше над 50-100 фена, дошли пред зала „Юбилейна”, всеки носещ доброто настроение със себе си (може би повлияно и от доброто мартенско време). Когато си обграден от приятели, хора със сходни интереси или дори любими музиканти, времето лети неусетно. А когато промоутърите са направили всичко възможно, за да няма излишни закъснения, може дори да не усетиш, че хората са започнали съвсем спокойно да влизат един по един.

И така в 19:00ч вратите на залата бяха отворени. За около половин час разпродадената зала се изпълни с близо 800 човека. Броят билети бе ограничен с цел комфортното изкарване на феновете. Без много да се бавят, българските хеви метъли от PROJECT ARCADIA поставиха началото на същинския празник. За повечето присъстващи фенове те са познати от второто гостуване на FIREWIND у нас през 2009-та. Останалите най-вероятно ще ги помнят  като съпорт на EPICA, защото представянето им определено бе запомнящо се. Нямаше и често срещаното негативно отношение на българския фен към подгряващите българските банди. Нашенците бяха бурно подкрепени, като в замяна получихме много хъс,  изпипани композиции от дебютния им албум „From The Desert Of Desire” и страхотни китарни сола.

Project Arcadia

Project Arcadia

Ето и пълен сетлист:

01.       My Name Is Fear

02.       Isis

03.       Ged

04.       The Message

05.       Not My Destiny

06.       Back In Black

След не повече от тридесет минутна пауза светлините отново изгаснаха, при което виковете на препълнена зала се преплетоха с  познатото интро от последния албум на EPICA „Samadhi”. По традиция първи на сцената се качиха Coen и Arien, последвани от Mark, Yves и Isaac. Последваха рифовете на „Resign To Surrender”, за които мускулната треска на врата ми ще ми напомня поне още ден-два. И точно, когато си мислиш, че публиката не може да пощурее повече, на сцената излиза червенокоса красавица и ти показва, колко грешиш.

Simone Simons

Simone Simons

Без много приказки се започна една разходка из цялото студийно творчество на бандата. Разбира се, тук не включвам метъл интерпретацията на саундтрака към „Междузвездни войни“ – „The Imperial March”, която може да бъде чута само на концерт.  Докато момчетата ни забавляваха с филмова музика, Simone се възползваше от заслужена почивка, след което пък върна услугата на колегите си. На сцената останаха само тя и Coen под оскъдното осветление. За охлаждане на страстите бе избрана баладата „Tides Of Time”, чрез която чаровницата изтръгна от присъстващите всяко съмнение в гласовите и възможности. След това бързо влязохме в ритъм с (любимата ми) „Blank Infinity” и многопластовата „Kingdom Of Heaven”,  но както всяка приказка и тази имаше своя край. За щастие на всички нас, той не дойде преди бандата да излезе на бис и да изпълни може би най-популярната си „Cry For The Moon”. Аз лично бях най-приятно изненадан от изпълнението на последната за вечерта песен. Това ми бе четвъртото шоу на EPICA от това турне, но за първи път танцувах на диско — вариант на „The Phantom Agony”. В 22:30ч епичния празник бе закрит с обещания от бандата да се завърнат. Все пак „група, която не идва в България, трябва да е глупава, щом изпуска такова нещо”.

Epica

Epica

Ето и пълен сетлист:

01. Samadhi

02. Resign To Surrender

03. Sensorium

04. Unleashed

05. Martyr Of The Free Word

06. The Obsessive Devotion

07. The Imperial March

08. Tides Of Time

09. Blank Infinity

10. Kingdom Of Heaven

11. Consign To Oblivion

Бис:

12. Sancta Terra

13. Cry For The Moon

14. The Phantom Agony

Технически погледнато събитието може спокойно да се използва като шаблон за идеалния концерт.

Акустика и звук – перфектни, като в малко други софийски зали.

Осветление – „три пъти по-яко от вижданото до сега в тази зала”

Организация – дали ще напиша перфектна или просто „АБВ Про”, няма разлика

Очаквайте в най-скоро бъдеще интервю с основателя на EPICA Mark Jansen, взето малко преди концерта.

ГАЛЕРИИ:

<<< EPICA >>>
<<< PROJECT ARCADIA >>>


 1. #1 написан от Blacky (преди 9 години)

  Браво! Супер е бил концерта, не срещнах никой с дори и помен от негативно мнение! Чак лекичко завиждам, че една от любимите ви групи тепърва осъзнава що за публика има тук. Сигурен съм, че феновете ги очакват още много срещи с тях 😉

 2. #2 написан от Анонимен (преди 9 години)

  Хубаво ревю.

  Само малка поправка, „The Imperial March“може да бъде чут и в лайв албума „The Classical Conspiracy“ от 2009 🙂

 3. #3 написан от miro (преди 9 години)


  Анонимен:

  Хубаво ревю.
  Само малка поправка, „The Imperial March“може да бъде чут и в лайв албума „The Classical Conspiracy“ от 2009

  ,
  който разбира се пак е от концерт 😉

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото