ENTHROPYA – Хаос и ред в музиката

С нетърпение чакаме 27-ми август, защото на сцената на „Mixtape 5“ се събират групите ENTHROPYA, LSD, CREEP и MAGNETIC, които са подготвили главозамайващ концерт за любителите на тежката музика. Началото на концерта е в 18:00 ч. Билетите са на място.

Малко преди концерта Ви представяме едно интервю с група ENTHROPYA, с които обсъдихме философската идея на музиката, съвременния слушател и куп други интересни теми.

Симон Дойчинов e вокалист и фронтмен на бандата, често като такъв има допълнителни отговорности и помага на останалите членове на групата. Фен е на екстремните преживявания обича да експериментира във всичко. Преслав Недев е един от китаристите, основен композитор на авторската музика е и в ролята на звуков инженер, в момента завършва тонрежисура. Определян е като „злият гений на групата“, работи и с други банди в студиото. Ивайло Петров е другият китарист, по професия е архитект, но има страст към графичния дизайн и фотографията. Той е човекът, който се занимава с постерите и графичното оформление на бандата. Боян Боков е на барабани и е техният най-млад член. Компенсира възрастта си с опит, тъй като върви по пътя на професионален музикант от малък и вече е обиколил цяла Европа, като перкусионист в големи оркестри. Също любител на екстремните спортове и събития. Едгар Монреал е новата изненада, която Ви очаква! Едгар е от Испания, там е работил като професионален музикант, участва в 200-300 представления годишно. Освен опита и свежестта, които вдъхва на бандата, той е един от най-добрите басисти, които сме виждали!

Защо ентропия, а не ред? На коя крайност е наложница музиката?

Не сме търсили конкретна символика, а яко име, зад което да застанем. Ако търсим значение – ентропията налага собствен ред, чрез разруха и промяна. Това, че ние също сме хаотични по душа, е просто съвпадение. Готината музика може да бъде дело както на безотговорната, така и на сериозната крайност… Пари могат да се изкарат и от двете, ако това е по-важната цел, спрямо изкуството.

Какво е чувството да излезете след толкова време отново на сцена? Какво ви спираше?

Страшно много се вълнуваме, даже сме леко нервни, защото искаме да се получи стегнато и професионално – да не говорим, че сме замислили сценичен сетъп с плъгини, който е абсолютно нов за нас, и се надяваме да не възникнат технически проблеми.

Задържаха ни обсебването от детайлите, некачествена организация между членовете на бандата, както и много лични изпитания, също търсенето на правилния нов член на групата. Решихме, че е време да излезем от порочния кръг и да покажем на света как израснахме през последните две години в потайност, зад кулисите на българската сцена.

Как се сформира и популяризира една група? Кое създава трудности в екипната работа?

Има две крайности, които да доведат до сформиране на една група – няколко души, събрали се на по бира, които си мечтаят за това или просто умират от скука и решават, че е готина идея. Другият вариант е целенасочено и ударно, с бетонен план за развитие и екип (или поне мениджър), подготвен за сериозна работа, с цел професионално отношение и евентуално излизане от ъндърграунда. Всеки от нас винаги е искал да се занимава с музика сериозно, не сме имали кой да ни води за ръка, но затова се учим от грешките си. Популяризирането и трудностите зависят от това в коя от двете крайности е сформирана групата. Първата носи със себе си по-голяма близост с публиката, но често членовете на бандата се оказват неподготвени, неподходящи или неразвити (житейски или музикално) да продължат напред, дори да се задържат заедно. При бандата с професионални намерения, връзка с публиката често се изгражда малко по-трудно в началото особено когато отделяш време предимно да ставаш по-добър, вместо да се напиваш по пейките в парка с феновете. В такава банда основният проблем е дали ще си на ниво, на време и на разположение, за някои хора това е прекалено стресово или убива всякакъв смисъл.

Коя е вашата аудитория?

Нашата аудитория засега са както наши приятели, така и случайни хора, които са идвали по концерти, в които сме взимали участие, и са се изкефили на това което правим или на нас като личности.

Какъв е съвременният слушател?

Тук може и да прозвучим леко снобарски, но има различни видове съвременни слушатели. Най- кратко бихме ги разграничили на хора, които слушат само това, на което са свикнали и в повечето случаи не могат да приемат новото или различното. В контраст на тях има такива, които се радват или поне се опитват да разберат аспекти от всяко нещо, което им се покаже. За съжаление огромна част (,,масата“) от населението на България е с трагични схващания и вкусове. Те няма да оценят и изпитат силната емоция от някои страхотни произведения на изкуството, а винаги ще се водят по поредното лъскаво заглавие и по леснодостъпните шлагери, които им се набиват в главата от радиостанциите. Музиката освен култура е и усещане, както не на всеки му е писано да е музикант, така и не всеки е готов да се гмурне по-дълбоко в музиката като слушател.

Къде започва новаторството и приключва комерсиализацията?

С времето голяма част от новаторските изпълнения се превръщат в комерс – това е естественият ход на нещата и донякъде е добре, защото така музиката се развива в различни посоки и показва контраста между нюансите си. Едно време и Metallica са били новатори. Някой ден може любимите ни сега групи да бъдат отживелица.

Как повлия пандемията на творците?

За част от хората, които си изкарват хляба и парите само от концерти, си представяме, че е била пълен кошмар. Други показаха, че този прозорец им е дал възможност за мечтаното развитие, а трети просто загубиха представа за времето и мотивация за работа.

Бъдещи творчески планове?

Да продължаваме развитието си, да пускаме яки парчета и да възобновим концертните си дейности, преди един ден да се разхвърчим из чужбина.

Какво да очакваме на 27-ми?

Както винаги – безкомпромисна сеч, както от нас, така и от колегите ни от LSD, Creep и Magnetic!

ENTHROPYA препоръчва:

Трудна задача е да препоръчаме музика, тъй като списъкът е ако не безкраен, то поне няколко пъти съдържанието на това интервю. Съвсем накратко – уважаваме хора, които едновременно оценяват вечните класически произведения на Густав Малер, Йоханес Брамс и Йохан Щраус. На груув гигантите LAMB OF GOD, DEAPITATED и дори на динозаврите PANTERA. Ценим гениалността на SNARKY PUPPY, PLINI, POLYPHIA, HAKEN и MINUS THE BEAR, креативността на GOJIRA, JINJER и MACHINE HEAD, красотата на Поп, Поп-рок и Инди артисти като AURORA, QUEEN и MUSE, бруталната касапница на групи като BEYOND CREATION, MESHUGGAH и CRYPTOPSY, виртуозността на Jimi Hendrix, LED ZEPPELIN и DIO, атмосферата на Синтуейв, неща като Perturbator, Laserhawk и DANCE WITH THE DEAD. Даже в крайни моменти, вместо на чалга, се кефим на THE ALGORITHM, PRODIGY, както и на игривостта и хумора на наши родни артисти като КОНТРОЛ, ХИПОДИЛ и Керанов. Разбира се, имаме и изпълнители като безкрайнояките ODD CREW, на които винаги сме се възхищавали. Или групи като KHANЪ и 40 DAYS LATER, на които отскоро се радваме.

Този тотален хаос от жанрове и предпочитания е само част от характерите на членовете в група ENTHROPYA, нещо което на нас ни се струва напълно редно.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото